Hopp til innhold
Grenseovergang Syria

Norske søstre til Syria

Oppsummert

To søstre fra Bærum, den gang 16 og 19 år gamle, reiste i 2013 til Syria for å delta i hellig krig. De to kvinnene som nå er 25 og 29 år gamle og mødre er siktet av PST for deltakelse i en terrororganisasjon. De ble hjulpet hjem til Norge 28. mars.

 • Terrorsiktet Syria-søster løslates

  To søstre fra Bærum er siktet for å ha deltatt i terrororganisasjonen IS. I begynnelsen av oktober ble den yngste søsteren løslatt fra varetekt.

  Torsdag løslates den eldste også.

  Det bekrefter hennes forsvarer, advokat Geir Lippestad.

  Han sier vilkårene for å ha henne i varetekt ikke lenger er til stede.

  – Hun har sittet i varetekt på bakgrunn av fare for bevisforspillelse, og PST mener nå at denne faren ikke lenger er til stede. Hun har samarbeidet godt med politiet, og gjort den etterforskningen de mener er nødvendig, sier Lippestad.

  Hun blir løslatt fra varetekt i ettermiddag.

  – Det har vært mange svært spesielle år. Så hun gleder seg til å bli gjenforent med familien, og ikke minst barna. De har hun hatt god kontakt med hele tiden i varetekt, men det å få være sammen med dem hele tiden er viktig, sier Lippestad.

 • Terrorsiktet storesøster blir trolig løslatt denne uka

  Den 29 år gamle kvinnen som er siktet for deltagelse i terrororganisasjonen IS, løslates trolig denne uka.

  PST har fått medhold i at kvinnen kan sitte i varetekt frem til torsdag, men vil trolig ikke be om at hun holdes i varetekt ytterligere.

  – Slik det ser ut nå, vil det ikke bli bedt om forlenget varetektsfengsling, sier seniorrådgiver i PST, Eirik Veum til NRK.

  – Hvorfor ikke?

  – Den delen av etterforskningen det har knyttet seg bevisforspillelsesfare til er gjennomført. Siktelsen opprettholdes og etterforskningen fortsetter, sier Veum.

  Den nå 29 år gamle kvinnen ble hentet fra Syria til Norge i slutten av mars, sammen med sin søster (26) og deres totalt tre barn. Den yngste søsteren ble løslatt for to uker siden.

  – Den eldste vil slippe ut av varetekt senere denne uka, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.

 • Løslatt i dag

  Forsvareren til den yngste av de to terrorsiktede søstrene fra Bærum bekrefter at klienten er løslatt.

  – I dag så har den yngst søsteren blitt løslatt fra varetekt. Hun er glad for å være gjenforent med familien. Det har vært veldig tungt for henne å sitte i varetekt, sier forsvarer Hilde Firman Fjellså ved Advokatfirmaet Lippestad til NRK.

  Advokaten vil ikke si hvor kvinnen er nå.

  – Vi ber om at hun og familien får ro nå, særlig av hensyn til barna.

  De to søstrene ble pågrepet av Politiets sikkerhetstjeneste (PST) da de ble hentet til Norge i mars og har sittet i varetekt siden. De er begge siktet for deltakelse i terrorgruppa IS i Syria.

  Varetektsfengslingen har tidligere vært begrunnet med bevisforspillelsesfare. Særlig knyttet til at søstrene ikke skal ha kontakt med hverandre.

  – Nå må politiet få lov til å jobbe videre. Vi avventer en eventuell tiltale. Om det skulle komme så skal hun forberede seg på dette for hun ser fram til å fortelle sin historie, sier forsvareren til NRK.

  – Den eldste søsteren samtykker ikke til videre fengsling, men har forståelse for at det sånn det blir nå denne korte perioden.

  Det er ti år siden de to søstrene som da var 16 og 19 år gamle dro fra Norge til Syria.

  Advokat Hilde Firman Fjellså
  Foto: Mohammed Alayoubi / NRK
 • Den yngste av Bærum-søstrene blir løslatt

  Den yngste av de to terrorsiktede søstrene fra Bærum blir løslatt fra varetekt.

  – Den yngste vil bli løslatt før fengslingsmøte i morgen. Den eldste vil bli begjært videre varetektsfengslet, bekrefter kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) til NRK.

  Hvorfor blir hun løslatt i dag?

  – PST vurderer det slik at vilkårene for fortsatt varetektsfengsling av den yngste ikke lenger er til stede. Hun løslates derfor, men siktelsen opprettholdes, sier Hugubakken.

  Den nå 26 år gamle kvinnen ble hentet til Norge fra Syria slutten av mars, sammen med sin søster (29) og deres totalt tre barn.

  De to søstrene ble pågrepet av PST da de kom til Norge har sittet i varetekt siden. De er begge siktet for deltakelse i terrorgruppa IS i Syria.

  PST vil i et fengslingsmøte i Oslo tingrett i morgen be om at den eldste søsteren fortsatt holdes i varetekt.

  Begge kvinnene nekter straffskyld.

  Det er ti år siden de to søstrene som da var 16 og 19 år gamle dro fra Norge til Syria.

  To søstre i Roj leiren
  Foto: Gunnar Bratthammer / NRK
 • PST ber om forlenget varetekt for IS-søstrene

  Politiets sikkerhetstjeneste ber om at de to IS-siktede søstrene fra Bærum blir varetektsfengslet i fire nye uker.

  Fengslingsmøtet i Oslo tingrett i morgen vil forgå som kontorforretning. Det betyr at partene ikke vil møte fysisk, men at en dommer avgjør spørsmålet basert på skriftlige innlegg.

  – Kvinnene begjærer seg løslatt, sier forsvarer Geir Lippestad til NRK.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no