En kvinne i leiren Al Hol bærer et barn.
Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Barn av IS-krigere

Oppsummert

Politiets Sikkerhetstjeneste mener det fortsatt er barn med norsk tilknytning i Syria. Flere land henter nå hjem sine statsborgere fra al-Hol-leiren i Irak der utenlandske IS-medlemmer er internert.

 • 17 fra syrisk leir landet i Danmark

  Tre danske kvinner og 14 barn landet i natt på dansk jord, melder Danmarks Radio. Det bekrefter advokater for kvinnene overfor DR og dansk TV2.

  Kvinnene og barna forlot den kurdiskkontrollerte al-Roj-leiren nord i Syria tidlig onsdag morgen. De var med på et fly som landet i Frankfurt like etter midnatt, sammen med åtte kvinner og 23 barn som ble hentet til Tyskland.

  De tre kvinnene reiste i 2014 til Syria, der de sluttet seg til ekstremistgruppa IS.

  En av kvinnene har dobbelt statsborgerskap, mens de to andre er etniske dansker. Ni av de 14 barna er født i Danmark og reiste sammen med mødrene sine til Syria. De fem minste barna er født i Syria, melder DR.

  Det jobbes nå med å hente hjem ytterligere fem barn med dansk tilknytning fra fangeleirer i Syria, melder nyhetsbyrået Ritzau. Dette krever samtykke fra barnas tre mødre, som har blitt fratatt statsborgerskapene og som den danske regjeringen ikke vil hente hjem. De fem barna og deres mødre sitter derfor fortsatt i fangeleirer.

  Kvinner og barn i al-Roj-leiren i Syria, mars 2021
  Foto: Delil Souleiman / AFP
 • 14 barn fra Syria til Danmark

  Tre danske kvinner og 14 barn har mellomlandet i Tyskland etter å ha forlatt en kurdiskkontrollert fangeleir i Syria. De er på vei hjem til Danmark. Kvinnene og barna ventes å komme til Danmark i løpet av 24 timer, skrev Danmarks Radio , som får opplysningene bekreftet av flere uavhengige kilder, tidligere.

  Like etter midnatt landet flyet i Frankfurt, sammen med åtte tyske kvinner og 23 barn som skal hentes til Tyskland, opplyser det tyske utenriksdepartementet.

  Ifølge DR forlot de al-Roj-leiren nord i Syria tidlig onsdag morgen. De tre kvinnene reiste i 2014 til Syria der de sluttet seg til ekstremistgruppa IS.

  En av kvinnene har dobbelt statsborgerskap mens de to andre er etniske dansker. Ni av de 14 barna er født i Danmark og reiste sammen med mødrene sine til Syria. De fem minste barna er født i Syria, skriver DR.

 • Tyskland henter hjem 23 barn

  Tyskland har hentet hjem åtte kvinner som sluttet seg til terrorgruppen IS, samt 23 barn, opplyser det tyske utenriksdepartementet. De kommer fra Nord-Syria. Det er den største hjemhentingen siden 2019. – Barna er ikke ansvarlige for situasjonen de står i. Mødrene vil måtte stå ansvarlig for sine handlinger, sier utenriksminister Heiko Maas i en uttalelse.

  Videre sier Maas at mange av dem ble satt i varetekt straks de ankom Tyskland.

 • Pågrepet etter utvisning fra Syria

  To av de tre svenske kvinnene som mandag ankom Sverige etter å ha blitt utvist fra Syria, er pågrepet. Den tredje kvinnen er tatt inn til politiavhør, melder Aftonbladet. Alle tre antas å ha tilknytning til IS. Kvinnene landet mandag ettermiddag på Arlanda ved Stockholm sammen med seks barn. De har sittet i den kurdiskdrevne fangeleiren al-Roj, men er nå utvist fra Syria. Svensk UD har bistått med reisen. Ytterligere åtte svensker med 16 barn er igjen i fangeleirer i Syria.

  De kurdiske selvstyremyndighetene besluttet å utvise kvinnene ettersom de ikke lenger har ressurser til å ta vare på dem. De mener også at kvinnene utgjør en sikkerhetsrisiko. Ettersom de er svenske statsborgere, mener svenske myndigheter at de har plikt til å ta imot dem.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no