Hopp til innhold
En kvinne i leiren Al Hol bærer et barn.
Foto: DELIL SOULEIMAN / AFP

Barn av IS-krigere

Oppsummert

Politiets Sikkerhetstjeneste mener det fortsatt er barn med norsk tilknytning i Syria. Flere land henter nå hjem sine statsborgere fra al-Hol-leiren i Irak der utenlandske IS-medlemmer er internert.

 • Nederland: Henter hjem kvinner og barn fra Syria

  Nederland har besluttet å hente hjem tolv kvinner og 28 barn fra leirer i Nord-Syria, opplyser regjeringen. Det er den største gruppen Nederland tar hjem fra Syria fram til nå.

  – Kvinnene kommer til å bli pågrepet når de ankommer Nederland, og skal stilles for retten, ifølge et brev som landets utenriksminister og justisminister har sendt til nasjonalforsamlingen.

  Barnevernet skal overta ansvaret for barna.

  Beslutningen er tatt etter at en nederlandsk domstol i mai anbefalte at kvinnene skulle hentes tilbake til Nederland umiddelbart, eller senest innen fire måneder.

  (NTB)

 • Frankrike henter hjem barn og kvinner fra Syria-leirer

  Frankrike har repatriert 40 barn og 15 kvinner fra leirer i Syria som holder familiemedlemmer til mistenkte islamske jihadister.

  Det opplyser det franske utenriksdepartementet torsdag.

  Det er den største hjemhentingen på tre måneder, og kom kun en uke etter at Den europeiske menneskerettsdomstolen fordømte landet fordi det nektet å hente to kvinner internert i Syria.

  – Barna er overført til barnevernstjenesten, mens de voksne er overlevert til rettslige myndigheter, heter det i en uttalelse fra departementet.

  (NTB)

 • FN anklager Finland for brudd på barns rettigheter

  En FN-komité mener Finland har krenket rettighetene til finske barn i syrisk-kurdiske leire som er opprettet for familier til mistenkte IS-medlemmer, melder NTB.

  Finland har ansvaret og muligheten til å beskytte de finske barna i disse leirene ved å iverksette tiltak for å få sendt dem hjem, heter det i en uttalelse fra FNs barnerettighetskomité onsdag.

  Ifølge det finske utenriksdepartementet avhenger ikke hjemsendelsene av Finlands vilje alene.

  Jussi Tanner, som leder konsulære anliggender i departementet, sier at de tar utvalgets uttalelser svært alvorlig.

  – Barn har vært gjenstand for alvorlige brudd på deres grunnleggende rettigheter. Dette har krevd helt spesielle tiltak fra oss. Vi har prøvd å gjøre så godt vi kunne for dem, sier han til den finske kringkasteren Yle.

  Ifølge Tanner har Finland så langt hentet 35 personer fra al-Hol, hvorav 26 barn. Det er fortsatt et titall finner igjen, og de fleste av dem er barn. (NTB)

 • Frankrike hentet 35 barn fra syriske leirer

  Frankrike har hentet 35 franske barn og 16 mødre fra syriske leirer. Det opplyser det franske utenriksdepartementet ifølge AFP.

  Leirene nordøst i Syria er for familiemedlemmer av personer mistenkt for å være medlemmer av terrorgruppen IS.

  Ifølge departementet blir barna ivaretatt av franske barnevernstjenester, mens mødrene vil straffeforfølges.

 • Danske IS-barn fikk dansk legehjelp

  Fem danske barn i al-Roj-leiren i Syria fikk onsdag medisinsk behandling av barneleger fra Danmark, opplyser det danske utenriksdepartementet til dansk TV2.

  Al-Roj er en kurdiskkontrollert fangeleir som huser familier med bånd til den ytterliggående islamistgruppa IS. Barna er i leiren sammen med sine mødre.

  Mødrene får ikke reise til Danmark fordi de er fratatt dansk statsborgerskap etter at de sluttet seg til IS.
  Den danske regjeringen har besluttet at barna får komme til Danmark, så lenge ikke mødrene blir med.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no