Hopp til innhold
IS-krigere dømt i Norge

Fremmedkrigere

Oppsummert

Det er straffbart for norske borgere å delta i eller støtte en terrororganisasjon som feks. IS, men det er ikke ulovlig å melde seg som leiesoldat til tjeneste for et annet land. Flere nordmenn skal ha meldt seg for å delta i krigen i Ukraina.

 • Norsk framandkrigar fengsla i Russland i sitt fråvær

  Den norske framandkrigaren Sandra Andersen Eira er fengsla i sitt fråvær i Russland, ifølgje ei melding frå det statlege nyheitsbyrået Tass, skriv VG. Ho sit altså ikkje i eit russisk fengsel, men russiske styresmakter har bestemt at ho skal fengslast.

  Ho reiste til Ukraina våren 2022 og verva seg til hæren deira for å kjempa mot Russland. Ho har tidlegare vore etterlyst av Russland.

  Eira er tidlegare sametingsrepresentant og jobba òg som sjarkfiskar i Finnmark i fleire år, før ho flytta til USA i 2021.

 • Britisk fremmedkriger tapte ankesak

  Shamina Begum (24) tapte ankesaken om britisk statsborgerskap. Hun ble fratatt statsborgerskapet etter at hun vervet seg til IS og reiste til Syria som 15-åring. Begums advokater har hevdet i retten at hun ble utsatt for menneskesmugling.

 • Terrorsiktede søstre ble hentet ut med amerikansk militærhelikopter

  USA bisto med militærhelikopter da de to terrorsiktede Bærum-søstrene ble hentet ut fra en leir i Nord-Syria.

  Rubel Bahho fra den kurdiske selvstyremyndigheten sier til NRK at de to søstrene og de tre barna deres først ble fraktet fra al-Roj-leiren til en amerikanske militærbase nær grensen til Irak.

 • SV og MDG fornøyd med at IS-kvinnene hentes hjem

  Både SV og MDG er glade for at kvinnene hentes hjem.

  – Det er bra at jentene har fått bistand til å komme hjem til Norge med barna sine. Nå må rettssystemet håndtere disse sakene etter norsk lov, slik at barna skjermes så langt som mulig, sier Grete Wold i SV.

  Nestleder i MDG, Lan Marie Berg, sier det er en seier for menneskerettighetene at barna hentes hjem.

  – Barn har krav på en særlig beskyttelse, og norske barn er Norges ansvar, uansett. At vi føler avsky for terroren og de valgene mødrene kan ha gjort, skal ikke gjøre oss til dårligere forsvarere av rettsstatens prinsipper eller barns rettigheter, sier Berg til NRK.

  – Det er helt på sin plass at Norge tar ansvar for nordmenn som er terrorsiktede i andre land og blir sittende i flyktningleirer som Roj.

 • Venstre: Barnas menneskeretter ikke ivaretatt

  – Vi mener det er riktig at regjeringen har hentet barna og mødrene. Barna er helt uskyldige og skal ikke lide for ukloke valg mødrene har gjort, sier stortingsrepresentant for Venstre, Ingvild Wetrhus Thorsvik, til NRK.

  Hun mener situasjonen i leiren i Syria der kvinnene og barna har vært i, har gjort at barnas menneskerettigheter ikke har blitt ivaretatt.

  Thorsvik påpeker at barna også har rett til å ikke bli adskilt fra sine foreldre, og at det derfor er riktig også å hente hjem de to kvinnene.

  – Slik vi ser det, er det sånn at nasjonale sikkerhetshensyn også tilsier at Norge kan være best tjent med å hente dem hjem, så de kan straffeforfølges og deradikaliseres her hjemme, sier Thorsvik.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no