Hopp til innhold
IS-krigere dømt i Norge

Fremmedkrigere

Oppsummert

Det er straffbart for norske borgere å delta i eller støtte en terrororganisasjon som feks. IS, men det er ikke ulovlig å melde seg som leiesoldat til tjeneste for et annet land. Flere nordmenn skal ha meldt seg for å delta i krigen i Ukraina.

 • Dansk IS-kriger dømt til 14 år

  En dansk 33-åring er i København byrett dømt til 14 års fengsel for landsforræderi etter at han kjempet for IS i Syria. Jacob El-Ali avla full tilståelse i retten, og onsdag falt dommen. Det er første gang at en fremmedkriger er dømt for landsforræderi i Danmark.

 • Terrorsiktet nordmann kan bli løslatt i Jemen

  Den terrorsiktede nordmannen Anders Dale fra Nesodden kan bli løslatt i Jemen i en fangeutveksling. Dale sitter fengslet i et fengsel i Jemens hovedstad Sana. Han har siden 2011 vært i Jemen der han skal ha sluttet seg til Al Qaida på Den arabiske halvøy (AQAP).

  Noen utlevering av Nesodden-mannen er neppe aktuelt å be om fra norsk side.

  – Det sitter langt inne for Norge å be om en utlevering direkte til houthiene, ettersom de ikke er anerkjent av Norge som en stat, sier professor ved NMBU og Jemen-kjenner Stig Jarle Hansen til NRK.

 • Forsvarar: CSIS vil undersøka påstandar om menneskesmugling av britisk skulejente til Syria

  Den britiske skulejenta Shamima Begum (23) mista statsborgarskapet sitt i 2020 for å ha slutta seg til IS i Syria som 15-åring.

  Nyleg blei påstandar om at ein kanadisk etterretningsmann smugla Begum og hennar to venninner til Syria for å delta i IS lagt fram i boka «The Secret History of the Five Eyes» av Richard Kerbaj.

  Advokaten til Begum-familien, Tasnime Akunjee, seier at han har snakka med fleire personar i den kanadiske etterretninga som seier dei er bekymra og sjokkert over organisasjonen si rolle i menneskesmuglinga av Begum, og at dei vil støtta ei etterforsking av saka, skriv The Observer.

  I boka hevdar forfattar Kerbaj at både Canada og Storbritannia har vist om påstandane, og at Canada har bede Storbritannia å dekka over rolla etterretningstenesta hadde i bortføringa av Begum.

  Canadas statsminister Justin Trudeau har sagt at dei vil følga opp skuldingane, men tok også CSIS i forsvar og sa at han forventa at tenesta følgde kanadiske lover og regler, skriv CBC.

 • Medlem av britisk IS-celle dømt til livstids fengsel

  Mannen som ble omtalt som Ringo i den britiske IS-gruppen med tilnavnet The Beatles, er dømt til livsvarig fengsel i USA, melder BBC.

  34 år gamle El Shafee Elsheikh ble i april funnet skyldig i å ha tatt gisler og i ha inngått et kriminelt forbund for å drepe amerikanske borgere og støtte en terrororganisasjon, melder BBC. Hans handlinger skal ha ført til at fire amerikanske gisler ble drept.

  Journalistene James Foley og Steven Sotloff og bistandsarbeiderne Kayla Mueller og Peter Kassig ble alle bortført og drept av IS-cellen, som ble beryktet under tilnavnet The Beatles fordi de hadde britisk aksent.

  Medlemmene av gruppen vokste opp i London og vervet seg til å kjempe for ekstremistgruppen IS i Syria. Der endte de opp som fangevoktere for vestlige gisler. Amerikanske myndigheter mener gruppen kuttet hodet av 27 gisler.

  (NTB)

  El Shafee Elsheikh
  Foto: - / AFP
 • IS-kriger dømt til livstid i USA

  En 38-åring fra IS-gjengen som ble omtalt som «The Beatles», er dømt til livstid i fengsel i den amerikanske delstaten Virginia.

  Den tidligere britiske statsborgeren Alexanda Amon Kotey ble dømt av en domstol i den amerikanske delstaten fredag. Han var medlem av den beryktede gruppa innen IS som holdt, torturerte og drepte utenlandske fanger i årene 2012 til 2015.

  Kotey ble pågrepet av kurdiske styrker i Syria i 2018 sammen med et annet medlem av gruppa, El Shafee Elsheikh. To år senere ble de utlevert til USA. Der ble de tiltalt for medvirkning til drap på de to amerikanske journalistene James Foley og Steven Sotloff, samt de to amerikanske hjelpearbeiderne Peter Kassig og Kayla Mueller.

  De fire medlemmene av gruppa ble døpt «The Beatles» som følge av sine britiske aksenter.

  Blant gruppas ofre var norske Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, som ble tatt som gissel av IS i Syria i 2015 og torturert og drept etter lange forhandlinger om løsepenger. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no