NRK Meny

ID-svindel

Oppsummert

Politiet innrømmer at de har hatt manglende forståelse for hvor stor skade ID-kriminalitet kan gjøre. Politiet mangler tekniske verktøy og kompetanse, innrømmer politiet selv. Kjetil Birkeland oppdaget at det ble søkt om forbrukslån i åtte forskjellige banker i hans navn.

 • BankID-tyverier øker i omfang

  Politidirektoratet advarer mot at BankID-tyveri er blitt et voksende problem i Norge. Ofte er det eldre mennesker som blir ofre. – Dagens ordning for utstedelse og utlevering av identitetsbrikken utnyttes av kriminelle, sier politiinspektør Håvard Nordbø i Politidirektoratet til Dagens Næringsliv.

 • Politiet mangler kompetanse

  – ID-kriminalitet i norsk politi i dag har ikke noe stort fokus. Det er en manglende forståelse for hva skadepotensialet kan være. Samtidig har de ikke fått verktøy til å gjøre noe konkret med det, sier politiinspektør Håvard Seinbakk Nordbø i politidirektoratet.

 • Vet for lite om ID-tyveri

  Politiet innrømmer at de har hatt manglende forståelse for hvor stor skade ID-kriminalitet kan gjøre. Kjetil Birkeland oppdaget at det ble søkt om forbrukslån i åtte forskjellige banker i hans navn.

 • – Problematisk å lagre fingeravtrykk

  Fingeravtrykket ditt høyrer ikkje heime i folkeregisteret, meiner Helge Veum i Datatilsynet. Han er einig i at det er for enkelt å svindle i dag, men liker ikkje ideen om å lagre alle sine fingeravtrykk.

Stadig flere tatt med falske papirer

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no