Hopp til innhold

Meta ber tingretten om å stanse Datatilsynet

Meta har bedt Oslo tingrett om en midlertidig forføyning, etter at Datatilsynet truet med én million kroner i daglige bøter.

8Glcvu3BGxk

AVGJØRELSE: Meta har bedt Oslo tingrett om en midlertidig forføyning. Retten skal ta stilling innen kort tid.

Foto: Matt Rourke / AP

Datatilsynet har tidligere beordret Meta, selskapet som eier Facebook og Instagram, å stanse innsamlingen av nordmenns persondata til overvåkningsbasert reklame.

Teknologiselskapet risikerer én million kroner i dagbøter som løper fra 14.august.

I dag ba Meta Oslo tingrett om å stanse Datatilsynets vedtak. Det får NRK opplyst av Tobias Judin, seksjonssjef for internasjonal seksjon i Datatilsynet.

Det er som ventet at Meta går til sak, for det er generelt deres strategi når de får vedtak mot seg. Vår posisjon er uansett at Datatilsynets vedtak er gyldig. Vi mener at Meta ikke har grunnlag for å be om midlertidig forføyning fordi vilkårene ikke er oppfylte. Det er ingen god grunn til at Meta skal få lov til å fortsette med sine ulovlige aktiviteter, skriver Judin til NRK i en SMS.

Tobias Judin

BEKYMRET: Tobias Judin er seksjonssjef for internasjonal seksjon i Datatilsynet. Han er bekymret for Metas ulovlige innsamling av informasjon om norske borgere.

Foto: Martin Gundersen / NRK

Sier de vil følge GDPR

Det irske datatilsynet (DPC) har siden 2018 behandlet klager om Meta sine produkter, siden Meta har sitt europeiske hovedsete i Irland. I desember i fjor konkluderte tilsynet med at Meta ikke hadde et lovlig grunnlag for å bruke personopplysninger til såkalt «adferdsbasert markedsføring», altså reklame basert på overvåkning.

Meta har tidligere svart Datatilsynet at de skal følge GDPR (de europeiske personvernlovene) fremover, men ikke på grunn av Datatilsynets vedtak.

Meta har sagt seg villig til å innføre nødvendige tiltak som følger personvernloven. Men teknologiselskapet vil fortsette å samle inn informasjon på tvers av flere nettsteder og apper, så lenge hver enkelt bruker takker ja til dette.

Overvåkningskapitalisme

Tall fra Ipsos viser at 82 % av den voksne norske befolkningen har brukerkonto på Facebook og at 65 % har brukerkonto på Instagram.

Da Facebook ble tilgjengelig for nordmenn i 2006, var det uklart hvordan selskapet skulle tjene penger.

Med årene skjønte Facebook at de kunne bruke den enorme mengden med informasjon de hadde om brukerne til å lage et verdensledende annonseprodukt – eller det kritikere kaller å drive med «overvåkningskapitalisme».

Det er denne typen overvåkning Datatilsynet nå vil ha slutt på.

ENDRINGSLOGG: Tidligere i saken skrev NRK at dagbøtene skulle løpe fra 4. august. Tilsynet valgte å utsette oppstarten til 14. august.

Kulturstrøm

  • «Underholdende, dog noe underveldende debut»

    – Albumets tittel og gjennomgående tematikk handler om forhold som visner bort. Selv om man som lytter ikke sitter igjen med en klar følelse av hvilke forhold det hintes til, er det ingen tvil om at Blackie ser på disse bruddene som høyst nødvendige, skriver NRK P3-kritiker Even Samir Kaushik i sin anmeldelse av debutalbumet til Blackie.