Hopp til innhold
Dame i grønt, grønn hijab
Foto: Renate Torseth / NRK

Hijab og religiøse hodeplagg

Oppsummert

Politiet har aldri mottatt så mange anmeldelser på hatkriminalitet som i fjor. Muslimske kvinner er en av de mest utsatte gruppene, sier politiet. Samfunnsdebattant, Laial Ayoub, har ikke opplevd hets siden hun sluttet å bruke hijab.

  • Iransk popsanger fengslet i tre år

    Den iranske popsangeren Shervin Hajipour er dømt til minst tre års fengsel i Iran, skriver The Guardian.

    Låtene til Hajipour ble brukt i demonstrasjonene i kjølvannet av dødsfallet til Mahsa Amini. Hun døde i politiets varetekt etter å ha nektet å bruke Hijab.

    Hajipour skriver i et innlegg på Instagram at han er dømt for å «oppfordre og provosere folk til opptøyer som forstyrrer rikets sikkerhet».

  • Domstol opprettholder hijabforbudet i fransk fotball

    Frankrikes øverste administrative domstol bevarer retten til å nekte kvinner i landet å bære hijab i offisielle fotballkamper.

    Saken har skapt store politiske spenninger i Frankrike, og torsdag kom avgjørelsen.

    Retten uttalte at kvinnelige fotballspillere ikke er bundet av en «nøytralitetsplikt» knyttet til religion, men konkluderte samtidig med at Frankrikes fotballforbund (FFF) kan bestemme hvilke regler de vil ha for at kampene skal gå for seg på en praktisk måte.

    Politikeren Marine Le Pen er blant de aktive motstanderne av at kvinner skal kunne bære hijab når de spiller fotball.

    (©NTB)

    demonstrasjon mot hijab-forbud i fransk fotball
    Foto: AFP
  • Iransk sjakkspiller kastet hijaben, måtte i eksil

    Den iranske sjakkspilleren Sara Khadem (25) tør ikke vende tilbake til hjemlandet etter at hun unnlot å bruke hijab da hun deltok i en sjakkturnering i Kasakhstan i desember. Hun sier hun gjorde det i solidaritet med protestbevegelsen i hjemlandet.

    Etter det har hun fått trusler og varsel om at hun vil bli arrestert om hun vender hjem. Hun har nå bosatt seg i Spania, skriver DR.

    Sara Khadem
    Foto: Christian Grieg Sander / NRK
  • Iran: Hijab-påbud skal vurderes

    Påbudet om hodeplagg for iranske kvinner skal revurderes, ifølge landets riksadvokat.

    – Både nasjonalforsamlingen og rettsvesenet jobber med dette – om loven trenger noen endringer, sa Mohammad Jafar Montazeri i den hellige byen Qom.

    Han ble sitert av det iranske nyhetsbyrået Isna fredag. Hva som eventuelt kan bli endret i loven, sa ikke riksadvokaten noe om.

    Iran har vært preget av store demonstrasjoner mot regimet siden 22 år gamle Mahsa Amini døde i moralpolitiets varetekt i september. Hun ble pågrepet for ikke å ha dekket til håret i henhold til de strenge klesreglene for kvinner. (NTB)

  • Flere iranske idrettsstjerner fikk nok av hijabloven

    Da iranske Elnaz Rekabi klatret uten å dekke håret, skapte hun storm. Men hun er ikke alene. Flere iranske kvinnelige utøvere har forlatt hjemlandet i protest.

    Sadaf Khadem bokset uten hijab, noe som kostet henne dyrt. Fra sitt nye hjemland Frankrike støtter hun demonstrantene, men frykter volden de blir møtt med.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no