Hopp til innhold
Brennende lys i Hole kirke
Foto: Geir Olsen / NTB

Religion og livssyn

Oppsummert

Under halvparten av de spurte sier at tros- og livssynssamfunn bidrar til positive verdier, ifølge en undersøkelse som er gjennomført av Kantar for Human-Etisk Forbund. Tallet har falt noe de siste årene.

  • USA: Krever at de ti bud vises i klasserom

    En ny lov krever at alle klasserom i offentlige skoler i Louisiana skal ha plakater som viser de ti bud i «stor og lett lesbar skrift».

    Motstandere stiller spørsmål ved lovens grunnlag og advarer om mulige søksmål. Tilhengere sier at formålet ikke bare er religiøst. De mener de ti bud er et «grunnleggende dokument for delstaten Louisiana og den nasjonale regjeringen».

    Loven, som er utarbeidet av Republikanerne, omfatter alle offentlige klasserom, fra barnehager til statsfinansierte universiteter i delstaten. (NTB)

  • Støtter privat krematorium

    Formannskapet i Stange støtter kommunedirektøren sitt forslag om at eit privat firma kan etablere eit krematorium i kommunen.

    Forslaget gjekk ut på å plassere krematoriet på ei kommunal tomt like ved Ottestad kyrkje og gravplass. Men formannskapet ber kommunedirektøren greie ut ei alternativ lokalisering Samtidig foreslår dei at kommunen inngår ei treårig intensjonsavtale med kremasjonsfirmaet Sjond AS.

    Tida skal brukast til å greie ut om det er mogleg å bygge og drive krematorium ved det føreslåtte området, eller på ei alternativ tomt. Felleskyrkjeleg råd i Stange har protestert mot å legge krematoriet ved Ottestad kyrkje.

    Det er frå før ein namna minnelund like ved der krematoriet er meint å ligge.

    Krematorium Stange
    Foto: Frode Meskau / NRK
  • Mener Bergen kommune bør starte med ramadan-lys

    Bergen kommune før betale for å henge opp belysning under muslimenes fastemåned ramadan, slik Oslo gjorde i vår. Det mener Bergen SV.

    Partiet foreslår å plassere lysene på Valborg Platousplass mellom hovedbiblioteket og Bergen Storsenter. Målet er å forebygge og bekjempe diskriminering og rasisme, og spre kunnskap og toleranse, ifølge forslaget fra bystyrerepresentant Ann Kristin Helland Ramstrøm.

    Frp var kritiske til at kommunen betalte for lysprosjektet i Oslo, mens Islamsk Råd Norge (IRN) forteller at muslimer i Oslo har satt stor pris på ramadanlysene der.

    IRN er også svært positive til at dette kan skje i flere byer, som Bergen.

    – Det gjør at jeg føler at jeg hører til her, og at jeg er likeverdig, sier styremedlem Badreddine Maizi til NRK. Han bor selv i Bergen.

    Til kritikken fra Frp, peker han på at også muslimer er skattebetalere, og at de er med på å betale for julebelysningen.

    – Dette er en høytid for mange innbyggere. De ville blitt glade for at det blir tatt hensyn til deres høytider, sier Maizi.

    Saken skal opp i Bergen bystyre senest i oktober.

    Ramadan-lys i Oslo
    Foto: Hallgeir Braastad / NRK
  • Human-Etisk med sterk medlemsvekst

    Human-Etisk Forbund har passert 150.000 medlemmer. Livssynssamfunnet har dermed hatt en medlemsvekst på 50 prosent på litt over tre år.

    Organisasjonen passerte 100.000 medlemmer i november 2020.

    – En historisk dag for oss og for alle som deler vårt humanistiske livssyn. Med flere humanister på laget styrkes arbeidet vårt for likeverd og friheten til å bestemme i egne liv, sier leder Christian Lomsdalen.

    Christian Lomsdalen, styreleder Human-Etisk Forbund
    Foto: Pavel Storozhuk

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no