Hopp til innhold
Brennende lys i Hole kirke
Foto: Geir Olsen / NTB

Religion og livssyn

Oppsummert

Under halvparten av de spurte sier at tros- og livssynssamfunn bidrar til positive verdier, ifølge en undersøkelse som er gjennomført av Kantar for Human-Etisk Forbund. Tallet har falt noe de siste årene.

 • Iransk popsanger fengslet i tre år

  Den iranske popsangeren Shervin Hajipour er dømt til minst tre års fengsel i Iran, skriver The Guardian.

  Låtene til Hajipour ble brukt i demonstrasjonene i kjølvannet av dødsfallet til Mahsa Amini. Hun døde i politiets varetekt etter å ha nektet å bruke Hijab.

  Hajipour skriver i et innlegg på Instagram at han er dømt for å «oppfordre og provosere folk til opptøyer som forstyrrer rikets sikkerhet».

 • Sverige fikk ikke FN-kritikk for koranbrenninger

  Etter flere runder med koranbrenninger i Sverige i fjor, ble FNs spesialrapportør for religionsfrihet sendt til landet i ti dager i oktober, skriver NTB.

  I en rapport etter besøket får ikke Sverige kritikk. Konklusjonen er at Sverige har et sterkt rettslig og politisk rammeverk for religionsfriheten.

  Den tar likevel til orde for at det er problematisk at enkelte aktører i samfunnet ikke forstår hvor omfattende religionsfriheten er.

 • 800.000 planlegger å gå i kirken på julaften

  16 prosent av befolkningen, som tilsvarer over 800.000 mennesker, sier de vil gå på julegudstjeneste i kirken på julaften, viser en ny undersøkelse.

  – Julegudstjenester er tradisjon for mange, og tallene viser at mange har et ønske om å gå i kirken på julaften, sier kirkerådsleder Kristin Gunleiksrud Raaum.

  I en ny undersøkelse Opinion har laget for Den norske kirke svarer 16 prosent av de spurte at de planlegger å gå i kirken på julaften i år. Det tilsvarer over 800.000 mennesker.

  Det er første gang undersøkelsen er gjennomført, men Den norske kirkes tall fra tidligere år viser at de reelle besøkstallene på julaften har vært en god del lavere.

  I fjor deltok 379.000 mennesker på gudstjenester julaften. Under pandemiårene 2020 og 2021 deltok rundt 110.000 mennesker, mens besøkstallet i 2018 og 2019 lå på rett i underkant av 540.000 mennesker.

  Illustrasjonsbilder på skolegudstjeneste
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Bibelselskapet endrer bruken av ordet «jøde» i bibelen

  I den nye utgaven av Bibelen som kommer neste år, kommer utgiveren Bibelselskapet til å endre bruken av ordet «jøde» for å unngå antisemittisme.

  Endringen vil bli gjort i Johannesevangeliet, og ordet vil bli erstattet med «de jødiske lederne» eller «mengden», alt ut fra hva som gir mening. Noen steder er det ingen endring, skriver Dagen.

  Ordet «jødene» har i Johannesevangeliet «fått et ganske gjennomgående negativt preg», heter det i argumentasjonen fra Bibelselskapet.

  Historisk sett har teksten blitt tatt til inntekt for antisemittiske holdninger, noe som blant annet preget kirken i middelalderen, skriver avisen.

  Bibelen
  Foto: ntb
 • Det Mosaiske Trossamfund får 200.000 i ekstra statsstøtte

  Regjeringen gir 200.000 kroner i ekstra statsstøtte til Det Mosaiske Trossamfund for økte kostnader i år.

  Samtidig varsler kommunal- og distriktsminister Erling Sande (Sp) at trossamfunnets søknad om ekstra midler neste år skal bli vurdert i budsjettprosessen.

  –Det Mosaiske Trossamfund vil snarlig få utbetalt 200.000 kroner for økte kostnader i 2023. Det er viktig at den jødiske minoriteten har møteplasser, robuste organisasjoner og får støtte når de opplever hets og trusler, sier Sande.

  Trossamfunnet har søkt om 1,25 millioner kroner ekstra i statsstøtte. De vil blant annet styrke sikkerheten til norske jøder ved å øke sikkerhetsstaben.

  (©NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no