Hopp til innhold
Brennende lys i Hole kirke
Foto: Geir Olsen / NTB

Religion og livssyn

Oppsummert

Under halvparten av de spurte sier at tros- og livssynssamfunn bidrar til positive verdier, ifølge en undersøkelse som er gjennomført av Kantar for Human-Etisk Forbund. Tallet har falt noe de siste årene.

  • Human-Etisk med sterk medlemsvekst

    Human-Etisk Forbund har passert 150.000 medlemmer. Livssynssamfunnet har dermed hatt en medlemsvekst på 50 prosent på litt over tre år.

    Organisasjonen passerte 100.000 medlemmer i november 2020.

    – En historisk dag for oss og for alle som deler vårt humanistiske livssyn. Med flere humanister på laget styrkes arbeidet vårt for likeverd og friheten til å bestemme i egne liv, sier leder Christian Lomsdalen.

    Christian Lomsdalen, styreleder Human-Etisk Forbund
    Foto: Pavel Storozhuk
  • Ateistane vann fram mot Staten

    Ateistane, tidlegare Hedningesamfunnet, vant mot Staten i kampen om å bli godkjend som trussamfunn. Det kjem fram i ein dom frå Borgarting lagmannsrett.

    I 2023 vann Staten i tingretten, men lagmannsretten meiner at det ikkje er grunn til å tru at Ateistane ikkje er eit trussamfunn.

    – Lagmannsretten er ikkje samd med Staten i at Atetistane sine vedtekter og program viser at det hovudsakleg er ein organisasjon for kamp mot religion, skriv Borgarting.

  • Åpner for markering av jødisk høytid

    Byrådsleder Eirik Lae Solberg (H) åpner for at den jødiske høytiden Hanukka kan markeres i Oslo, skriver NTB. Hanukka feires fra slutten av desember til begynnelsen av januar.

    I en e-post til avisen Vårt Land skriver Solberg at kommunen gjerne ser på mulighetene for en markering dersom det kommer en forespørsel om dette.

    Styreleder Ronen Bahar i Det mosaiske trossamfunn er ifølge avisen begeistret for ideen om en offentlig markering.

    Lys tennes i Hanukkafeiring
    Foto: Ryan J Lane / Getty Images
  • Iransk popsanger fengslet i tre år

    Den iranske popsangeren Shervin Hajipour er dømt til minst tre års fengsel i Iran, skriver The Guardian.

    Låtene til Hajipour ble brukt i demonstrasjonene i kjølvannet av dødsfallet til Mahsa Amini. Hun døde i politiets varetekt etter å ha nektet å bruke Hijab.

    Hajipour skriver i et innlegg på Instagram at han er dømt for å «oppfordre og provosere folk til opptøyer som forstyrrer rikets sikkerhet».

  • Sverige fikk ikke FN-kritikk for koranbrenninger

    Etter flere runder med koranbrenninger i Sverige i fjor, ble FNs spesialrapportør for religionsfrihet sendt til landet i ti dager i oktober, skriver NTB.

    I en rapport etter besøket får ikke Sverige kritikk. Konklusjonen er at Sverige har et sterkt rettslig og politisk rammeverk for religionsfriheten.

    Den tar likevel til orde for at det er problematisk at enkelte aktører i samfunnet ikke forstår hvor omfattende religionsfriheten er.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no