Hopp til innhold
Jubel i Hellas
Foto: ARIS MESSINIS / AFP

Hellas

Oppsummert

Det er val på ny nasjonalforsamling i Hellas 21. mai 2023. Det sør-europeiske landet har kring 10,4 millionar innbyggjarar.

 • Gresk politi fant kokain i banankasser

  Politiet i Nord-Hellas har beslaglagt 100 pakker med kokain som var gjemt i banankasser fra Latin-Amerika.

  Politiet opplyser lørdag at de beslagla to mistenkelige konteinere i havnen i Piraeus. Etter å ha brakt dem til Thessaloniki, fant politiet 100 pakker med kokain med en vekt på til sammen 161 kilo.

  Gresk politi anslår selv verdien på narkotikabeslaget til å være 3,2 millioner euro.

  Beslaget er et ledd i en aksjon som myndighetene i Hellas og Nord-Makedonia i mai iverksatte sammen med amerikansk narkopoliti. Etterforskningen ble satt i gang etter at rundt 100 kilo kokain ble funnet i banankasser på et lager i Thessaloniki.

  14 personer er pågrepet i den saken.

  I vår ble det beslaglagt til sammen 1.600 kilo kokain i Oslo. Også her var det narkotiske stoffet gjemt i partier med bananer fra Sør-Amerika.

  (NTB)

 • Presidentskapet i Hellas bekrefter valgdato 25. juni

  Det greske presidentskapet bekrefter at det holdes nytt valg på nasjonalforsamling 25. juni etter at valget i mai ikke ga noen styringsdyktig koalisjon.

  Nytt demokrati, partiet til statsminister Kyriakos Mitsotakis, gjorde sitt beste valg 21. mai og fikk 40,8 prosent. Det var mer enn 20 prosentpoeng foran venstrepartiet Syriza, som ledes av tidligere statsminister Alexis Tsipras.

  (NTB)

 • EU ber om gransking etter at gresk kystvakt skal ha etterlatt migranter på sjøen

  Hellas blir nok en gang anklaget for å ha etterlatt flyktninger og migranter hjelpeløse på sjøen. Episoden ble filmet, og nå krever EU en forklaring.

  Personene ble senere reddet av tyrkiske myndigheter.

  Nå krever EUs innenrikskommissær Ylva Johansson en forklaring. I en Twitter-melding skriver hun at hun vil ha en grundig og uavhengig etterforskning av hendelsen. Hun advarer også den greske regjeringen om at EU-kommisjonen er klar til å iverksette formelle tiltak.

 • Trolig nyvalg i Hellas i juni

  Hellas' statsminister Kyriakos Mitsotakis sier det blir nyvalg i landet. Det vil trolig skje 25. juni. Det greske regjeringspartiet Nytt demokrati vant en knusende seier søndag, men fikk ikke flertall.

  Mitsotakis mangler fem mandater på flertall i nasjonalforsamlingen. Han har da valget mellom vanskelige regjeringsforhandlinger med venstresiden eller nyvalg med håp om flertall.

 • Hellas: Stor ledelse for de konservative

  Statsminister Kyriakos Mitsotakis i Hellas gleder seg over det han omtaler som «et politisk jordskjelv».

  Hans konservative parti, Nytt demokrati, har fått 40,8 prosent av stemmene når 83 prosent er talt opp.

  I en tale valgkvelden takket Mitsotakis for den sterke støtten partiet har fått. Han mener grekerne har gitt ham mandat til å danne en sterk regjering.

  Til tross for ledelsen, ser det ikke ut til at partiet hans får flertall i nasjonalforsamlingen alene.

  Kyriakos Mitsotakis
  Foto: LOUIZA VRADI / Reuters
Foto: APT/EBU

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no