Demonstrasjon foran slottet
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Gruvedrift i Finnmark

Oppsummert

Regjeringen har gitt selskapet Nussir ja til å starte gruvedrift i Kvalsund i Finnmark. Miljøbevegelsen reagerer på at gruveavfallet skal lagres på bunnen av Repparfjorden, mens Sametinget er bekymret for konsekvensene for reindriftsnæringen.

 • Nussir må finne ny kjøper

  Gruveselskapet Nussir må finne nye kjøpere for kobberet som er ment å utvinnes i Repparfjord. I en pressemelding oppgir selskapet at intensjonsavtalen med Aurubis AG er oppløst, skriver Ságat. Det opplyses ikke noe om hva som er årsaken.

  Aksjonister aksjonerer mot anleggsarbeid i forbindelse med gruvedrift i Repparfjord. Direktør Øystein Rushfeldt i Nussir i forgrunnen.
  Foto: Theis Roksvåg Pedersen / NRK
 • Ella Marie: - Mun lean váibagoahtan

  Ákšunistta ja artistta Ella Marie Hætta Isaksen mieđiha Valvi radiosáddagis ahte dovdogoahta rupmašis ahte lea olles geasi dáistalan Riehpovuona ovddas.

  Son lea ovttas eará ákšunisttaiguin ákšuneren Nussir ruvkefitnodaga vuosttá, ja bissehan sin rogganmášiinnaid golmma geardde.

  – Dát čuohcá hui garrasit mu dovdduide. Danne go fysalaččat šattan várjalit iežamet álbmoga ja rivttiid, muhto eat mii vuollán gal, dadja Hætta Isaksen.

  Ákšunisttat leat dáid beivviid lágideamen festivála Riehpovuonas.

  – Mun doaivvun ahte musihkka lea hui buorre vuohki čohkket ja movttidahttet nubbi nuppi, dadja Hætta Isaksen.

  Natur & Ungdom, Repparfjord
  Foto: Allan Klo / NRK
 • Ella Marie: - Jeg er sliten

  Direktør for gruveselskapet Nussir ASA, Øystein Rushfeldt har meldt om at han vil kreve millionerstatning fra ungdommene som aksjonerer mot hans gruveselskap i Repparfjord i Finnmark.

  Aksjonist og artist Ella Marie Hætta Isaksen sier til NRK Sápmi at hun begynner å kjenne det på kroppen at hun har brukt hele sommeren til å kjempe for fjorden.

  Aksjonen har pågått siden 23. Juni.

  – Jeg må innrømme at dette tærer på følelsene mine nå, men vi har ikke tenkt til å gi oss, slår hun fast i radiosendingen Valvi.

  For å holde humøret og pågangsmotet oppe arrangerer aksjonistene festival i leiren sin i disse dager.

  – Jeg tror musikken vil være til stor støtte for både aksjonistene og innbyggerne her, sier Hætta Isaksen som har booket både Mari Boine og Emil Kárlsen som kveldens artister.

  Ella Marie Hætta Isaksen, aksjonist og vokalist i bandet Isak.
  Foto: THOR DUE / THOR DUE
 • Vil kjøpe land for kobberutvinning

  Gruveselskapet Nussir ønsker å kjøpe 80.000 kvadratmeter landområde omlag 5 mil sør for Hammerfest. Det vil sikre seg permanent eierskap på stedet der det vil stå klar en kobberfabrikk i løpet av to til tre år. Dette kan bli utfordrende: Hammerfest kommune har nemlig et lovverk som ikke åpner for salg av eiendommer - kun utleie.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no