Demonstrasjon foran slottet
Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

Gruvedrift i Finnmark

Oppsummert

Regjeringen har gitt selskapet Nussir ja til å starte gruvedrift i Kvalsund i Finnmark. Miljøbevegelsen reagerer på at gruveavfallet skal lagres på bunnen av Repparfjorden, mens Sametinget er bekymret for konsekvensene for reindriftsnæringen.

 • Vil elektrifisere i Repparfjorden

  Gruvedrifta i Repparfjorden kan bli elektrifisert. Det er gruveselskapet Nussir som planlegg dette, og dei meiner det kan gjere gruvedrifta utsleppsfri. Natur og Ungdom meiner det heile er eit forsøk på å «grønvaske» miljøkriminalitet.

 • Flere hundre demonstrerte

  Flere hundre hadde møtt opp, og gikk i tog mot det mye omstridte gruveprosjektet i Kvalsund i Finnmark lørdag. De fremmøtte demonstrerte mot den planlagte kobbergruven i Repparfjorden i Kvalsund.

  demostrasjon i Kautokeino
  Foto: Marianne Boine / NRK
 • Ap-ordfører kaller gruvedrift gull

  Sør-Varanger-ordfører Rune Rafaelsen (Ap) synes det er feil at politikere i Oslo skal overstyre lokalpolitikere. Han sier til Klassekampen at han har stor forståelse for at Kvalsund ønsker gruvedrift og kaller gruvearbeidere for gull verdt.

 • Har ikkje gitt opp

  Åge Avedal er leiar i Sunnfjord Venstre. Han tykkjer det er frustrerande at det ikkje er fleirtal for å vurdere utslepp til Førdefjorden på nytt. Men han har ikkje gitt opp kampen for å stoppe fjorddeponi.

 • Ny gruvedemonstrasjon i Oslo

  Lørdag protesterte Natur og ungdom mot regjerengens ja til gruvedrift og avfallsdumping i Kvalsund, for andre dag på rad. Lørdag foregikk demonstrasjonen utenfor Stortinget. Det er ingen skam å snu, var et av mange budskap som ble løftet frem.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no