Hopp til innhold
Bilkø på Danmarksplass i Bergen
Foto: Statens vegvesen

Forurensning og helsefare

Oppsummert

EUs miljøbyrå EEA sier at 307.000 EU-borgere døde som følge av luftforurensing (såkalte PM 2,5-partikler) i 2019. 178.000 av de for tidlige dødsfallene kunne vært unngått dersom luftforurensningen ble redusert i tråd med nye WHO-retningslinjer.

 • Varierende vannkvalitet i Innlandet

  Det står bedre til enn før med den økologiske tilstanden i elver innsjøer i Innlandet. Det viser undersøkelser Norconsult har gjort på oppdrag for Statsforvalteren i 15 innsjøer og 54 elver og bekker i fylket.

  Åtte av innsjøene oppfylte miljømålet. Dårligst økologisk tilstand hadde Vestre Flensjøen i Trysil.

  Av de elvene og bekkene som ikke oppfylte kravet om god økologisk tilstand, var Vigga og mindre bekker langs Glomma og Mjøsa.

 • Unicef: 1000 barn dør daglig av forurenset drikkevann

  Hver dag dør over 1000 barn under fem år verden rundt av forurenset drikkevann, dårlig hygiene og manglende tilgang på sanitæranlegg, ifølge Unicef.

  Til sammen 190 millioner barn i ti afrikanske land er i faresonen, ifølge en rapport fra Unicef mandag.

  Situasjonen er alvorligst i de vestlige og sentralafrikanske landene Benin, Burkina Faso, Kamerun, Tsjad, Elfenbenskysten, Guinea, Mali, Niger, Nigeria og Somalia, ifølge Unicefs analyse. (NTB)

 • Mer PFAS i dansk grunnvann, kan true drikkevannet

  104 steder rundt om i Danmark er det målt PFAS minst 100 ganger så høyt som grenseverdien. Det viser en kartlegging, som DR har laget på bakgrunn av lokale målinger.

  PFAS er miljøgifter som ikke brytes ned i naturen. Slik forurensning kan true det danske drikkevannet på sikt, mener vannverkene.

  Ved 22 av de 104 forurensningene er det målt over 1000 ganger så mye PFAS i grunnvannet som grenseverdien.

  Også regionene selv er bekymret over de høye målingene.

 • Krigen ødelegger Ukrainas natur for 350 milliarder kroner

  Missiler som lekker tungmetall i jordbruksområder og ødelagte skoger er blant miljøskadene som det russiske overfallet koster Ukraina. Myndighetene mener at det vil koste 350 milliarder kroner å rette opp skadene som har katastrofale følger for miljøet. Det er forsvarsminister Oleksij Reznikov som oppgir tallet på Twitter.

  Den svenske klimaforskeren Björn-Ola Linnér sier til SVT at Ukraina det siste året har dokumentert over 2000 miljølovbrudd.

  Samtidig pågår stadig nye ødeleggelser ved angrep på raffinerier, rørledninger og kjemiske fabrikker, noe som forurenser landets luft, vassdrag og jorder.

  Ifølge FNs miljøbyrå UNEP kommer følgene av krigen til å bestå i generasjoner.

 • PFAS-forurensning kan gjøre gress uegnet som dyrefor

  Miljøgiften PFAS er funnet på 60 av 67 undersøkte områder i Danmark, og 9 av 47 vannprøver, melder Danmarks Radio.

  Mange gressletter i kystnære strøk kan være så forurenset av PFAS at de er uegnet til dyrefôr, opplyser den danske Naturstyrelsen. Det danske Mattilsynet skal nå avgjøre om de skal undersøke dyr som har gresset i forurensede områder eller spist fôr derfra.

  Funnene er i hovedsak gjort på vestlysten av Jylland og vestkysten av Sjælland.

  PFAS er en stor gruppe kjemiske stoffer som blant annet brukes for å gjøre klær og emballasje vann- og fettavvisende. PFAS kalles også fluorstoffer eller perfluerende stoffer.

  Miljøminister Magnus Heunicke sier at PFAS-forurensning skal kartlegges, og varsler at arbeidet med en handlingsplan er i gang.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no