Hopp til innhold
USAs president Joe Biden har lovet hevn etter angrepet der tre amerikanske soldater ble drept i Jordan.
Foto: AFP

Forholdet Iran – USA

  • Iran fordømmer USA-angrep på Bagdad

    Iran fordømmer torsdag det amerikanske droneangrepet på den irakiske hovedstaden Bagdad som førte til at en iransk militsleder ble drept.

    Droneangrepet onsdag kveld rammet gruppa Kataib Hizbollah. Tre mennesker ble angivelig drept, og minst én av disse skal ha hatt en lederrolle.

    Iran sier angrepene fra USA utgjør en trussel i hele regionen, skriver AFP.

  • USA vil ikke utelukke angrep i Iran

    Fredagens hevnangrep mot pro-iranske grupper i Syria og Irak var bare første steg, opplyser sikkerhetspolitiske talspersoner for Det hvite hus. Det melder flere amerikanske medier.

    Flere angrep vil følge, sier nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan for Det hvite hus til NBC.

    Samtidig vil ikke Sullivan utelukke at angrep også kan bli utført i selve Iran.

    – Jeg skal ikke gå inn på hva vi har utelukket og ikke utelukket når det kommer til militære mål, sier Sullivan til kanalen på spørsmål om han vil utelukke angrep i Iran.

    – Men det jeg vil si er at presidenten er fast bestemt på å reagere kraftig på angrep mot våre folk. Presidenten ønsker heller ikke en større krig i Midtøsten, legger Sullivan til.

    Lørdag kveld norsk tid ble det også meldt om at USA sammen med Storbritannia innledet et nytt angrep mot pro-iranske mål i Jemen.

    Houthi-gruppens talsperson Mohammed Abdulsalam svarte søndag med å si at de amerikanske og britiske angrepene ikke ville forhindre gruppen i å fortsatt støtte palestinere og at de ikke vil forbli ustraffet.

    Abdulsalam la til at det ikke vil bli lett å tilintetgjøre det jemenske militæret, som har vokst seg sterkere gjennom flere år med konflikt.

    Iran har så langt unngått å ta en direkte rolle i konflikten, skriver Reuters.

  • USA og Storbritannia angriper mål i Jemen

    USA og Storbritannia har innledet et nytt angrep mot Iran-tilknyttede mål i Jemen, melder Reuters, som siterer to amerikanske tjenestepersoner.

    Medier tilknyttet Houthi-bevegelsen melder at Jemens hovedstad er rammet av flere luftangrep, skriver AFP.

    Amerikanske kilder sier at et 30-tall mål i Jemen ble truffet i en ny angrepsbølge som har til hensikt å stanse houthienes angrep på skip i Rødehavet.

    Rakettene ble skutt ut både fra fly og fra marinefartøyer og rammet ti forskjellige steder i Jemen.

    Fredag kveld norsk tid angrep USA minst 85 mål tilknyttet grupper støttet av Iran i Syria og Irak.

    President Joe Biden har varslet hevn etter at tre amerikanske soldater ble drept og nærmere 40 skadet i et angrep mot en militærbase i Jordan sist helg.

  • FNs sikkerhetsråd holder krisemøte mandag

    FNs sikkerhetsråd kaller inn til krisemøte mandag i forbindelse med de amerikanske angrepene i Irak og Syria fredag kveld.

    Det opplyser kilder til AFP, som sier møtet skal avholdes mandag klokken 22.00 norsk tid.

    Det var Russland som tidligere lørdag krevde et hastemøte i Sikkerhetsrådet.

    – Vi har krevd et hastemøte i FNs sikkerhetsråd om trusselen mot fred og sikkerhet som USAs angrep på Syria og Irak har skapt, sa en russisk FN-diplomat, Dmitrij Poljanskij, ifølge nyhetsbyrået.

    Natt til lørdag angrep USA minst 125 mål i Syria og Irak, som gjengjeldelse for at tre amerikanske soldater ble drept og rundt 40 skadet i et droneangrep utført av iranskstøttede militser nær en amerikansk base i Jordan

    Det syriske forsvarsdepartementet sa lørdag morgen ifølge AFP at det amerikanske angrepet har ført til at flere sivile og militære er drept. Flere skal også være skadet og det er store skader på bygg.

    Russland har fordømt angrepene og beskyldt USA for å så «kaos og ødeleggelse» i Midtøsten.

    – Washington, selvsikker på sin straffrihet, fortsetter å så kaos og ødeleggelse i Midtøsten, heter det i en uttalelse fra det russiske utenriksdepartementet, ifølge AFP.

    FNs sikkerhetsråd har 15 medlemmer, der fem av dem er faste og har vetorett. Disse er USA, Kina, Russland, Storbritannia og Frankrike. Rådet har hovedansvar for FNs arbeid med å bevare fred og sikkerhet.

  • Russland krever hastemøte i Sikkerhetsrådet etter amerikanske angrep i Syria og Irak

    Hasteinnkallingen lørdag er i forbindelse med de amerikanske angrepene i Syria og Irak fredag kveld, melder AFP.

    – Vi krever nå et hastemøte i FNs sikkerhetsråd i forbindelse med trusselen mot fred og sikkerhet skapt av amerikanske angrep på Syria og Irak, skriver Moskvas FN-diplomat, Dmitrij Polyansky, i sosiale medier.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no