Hopp til innhold
USAs president Joe Biden har lovet hevn etter angrepet der tre amerikanske soldater ble drept i Jordan.
Foto: AFP

Forholdet Iran – USA

  • USA varsler sanksjoner mot Iran

    USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan varsler at USA vil innføre nye sanksjoner mot Iran de nærmeste dagene. Det skriver Reuters.

    Sanksjonene skal ifølge Sullivan ramme Irans missil- og droneprogram. De skal også ramme personer eller organisasjoner som støtter den islamske revolusjonsgarden eller Irans forsvarsdepartement.

    – Vi forventer at våre allierte og partnere vil følge etter med egne sanksjoner, sier Sullivan.

  • Blinken: USA støtter Israel mot Iran

    USAs utenriksminister Antony Blinken sier at USA står sammen med Israel mot trusler fra Iran. Det sa han i samtale med den israelske forsvarsministeren Yoav Gallant onsdag.

    Det amerikanske nettstedet Bloomberg siterte onsdag etterretningskilder på at USA og deres allierte venter et større rakett- og droneangrep mot Israel fra Iran eller Iran-støttede grupper som Hizbollah eller houthiene i løpet av de kommende dagene.

    Irans øverste leder Ali Khamenei sa onsdag at Israel «må og vil bli straffet» for angrepet på det iranske konsulatet i Syria tidligere i april.

  • USA forbereder seg på iransk angrep

    USA har høy beredskap og forbereder seg på et mulig iransk angrep mot amerikanske eller israelske interesser, ifølge en amerikansk tjenesteperson.

    Det skjer etter et luftangrep mot Syria der blant annet sju medlemmer av Irans mektige Revolusjonsgarde mistet livet. Det antas at Israel står bak angrepet.

    CNN melder at USA frykter et betydelig angrep, kanskje allerede i løpet av neste uke, mot amerikanske eller israelske interesser i regionen.

    (NTB)

  • Iran fordømmer USA-angrep på Bagdad

    Iran fordømmer torsdag det amerikanske droneangrepet på den irakiske hovedstaden Bagdad som førte til at en iransk militsleder ble drept.

    Droneangrepet onsdag kveld rammet gruppa Kataib Hizbollah. Tre mennesker ble angivelig drept, og minst én av disse skal ha hatt en lederrolle.

    Iran sier angrepene fra USA utgjør en trussel i hele regionen, skriver AFP.

  • USA vil ikke utelukke angrep i Iran

    Fredagens hevnangrep mot pro-iranske grupper i Syria og Irak var bare første steg, opplyser sikkerhetspolitiske talspersoner for Det hvite hus. Det melder flere amerikanske medier.

    Flere angrep vil følge, sier nasjonal sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan for Det hvite hus til NBC.

    Samtidig vil ikke Sullivan utelukke at angrep også kan bli utført i selve Iran.

    – Jeg skal ikke gå inn på hva vi har utelukket og ikke utelukket når det kommer til militære mål, sier Sullivan til kanalen på spørsmål om han vil utelukke angrep i Iran.

    – Men det jeg vil si er at presidenten er fast bestemt på å reagere kraftig på angrep mot våre folk. Presidenten ønsker heller ikke en større krig i Midtøsten, legger Sullivan til.

    Lørdag kveld norsk tid ble det også meldt om at USA sammen med Storbritannia innledet et nytt angrep mot pro-iranske mål i Jemen.

    Houthi-gruppens talsperson Mohammed Abdulsalam svarte søndag med å si at de amerikanske og britiske angrepene ikke ville forhindre gruppen i å fortsatt støtte palestinere og at de ikke vil forbli ustraffet.

    Abdulsalam la til at det ikke vil bli lett å tilintetgjøre det jemenske militæret, som har vokst seg sterkere gjennom flere år med konflikt.

    Iran har så langt unngått å ta en direkte rolle i konflikten, skriver Reuters.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no