Forholdet Iran – USA

 • Klar for nye atomsamtaler

  USA er klar til å holde direktesamtaler med Iran om landets atomprogram, bekrefter det amerikanske utenriksdepartementet mandag.

  – Å møtes direkte vil muliggjøre en mer effektiv kommunikasjon, som trengs raskt for å komme til en forståelse om at man gjensidig går tilbake og retter seg etter JCPOA, sier en talsperson.

  Det har allerede kommet meldinger fra Iran om at de er åpne for å vurdere en slik mulighet.

  Atomavtalen fra 2015 ble inngått mellom Iran og seks stormakter, men president Donald Trump trakk USA ut i 2018.

 • Sør-Korea betalar Irans FN-kontigent med frosne midlar

  Iran får tilbake stemmeretten i FN si hovudforsamling, etter at Sør-Korea har teke frå ein frossen bankkonto for å betala Iran si FN-gjeld på 18 millioner dollar.

  Iran har stående meir enn 7 milliarder dollar i bankkontoar i Sør-Korea. Pengane er frosne på grunn av sanksjonar frå USA, og er betaling for olje som Iran eksporterte til Sør-Korea før USA trakk seg frå atomavtalen og innførte sanksjonar i 2015.

  Nedbetalinga blei gjort fredag i samarbeid med USA og FN etter at Iran kom med ein inntrengande appell til Sør-Korea. (NTB)

 • Irak vil ha direktesamtaler mellom Iran og USA

  Iraks utenriksminister Fuad Hussein oppfordrer til direkte atomforhandlinger mellom Iran og USA.

  – Vi mener det er på tide med direkte samtaler mellom Teheran og Washington, slik at de to landene kan oppnå felles forståelse, ikke bare i atomsaken, men også rundt sanksjoner som er innført mot Iran, sier Hussein etter å ha møtt sin iranske motpart i Teheran.

  Hussein understreker at den anspente situasjonen mellom Iran og USA, to land som begge er Iraks viktigste allierte, påvirker Iraks stabilitet direkte.

  – Enhver åpning i forholdet mellom Teheran og Washington vil få en positiv betydning for Iraks innenrikspolitiske situasjon, fra politiske, økonomiske og sikkerhetsmessige perspektiver, sa Hussein.

  Mandag skal de internasjonale forhandlingene om Irans atomprogram gjenopptas.

  (NTB)

 • Ber USA få i stand ny atomavtale

  Russland ber USA om å ta initiativ til å vekke opp att atomavtalen med Iran, melder AFP.

  Ifølge avtalen frå 2015 skulle verdssamfunnet lette på sanksjonane mot Iran stoppa opprikinga av uran og let inspektørar undersøke atomprogrammet deira.

  Donald Trump trekte USA ut av avtalen i 2018.

  Joe Biden har varsla at han ville vekke avtalen til live igjen, men samtalane stoppa opp etter dei første rundane i juni.

 • Iran vil ta opp att atomsamtalar

  Iran ønsker å ta opp at forhandlingane om atomavtalen frå 2015 snart. Det seier den iranske utanriksministeren Hossein Amirabdollahian, ifølge Reuters.

  Han snakka med journalistar under FNs generalforsamling i New York.

  Atomavtalen inneber at Iran kan sleppe sanksjonar dersom inspektørar får kontrollere atomprogrammet deira, og at dei trappar ned opprikinga av uran. .

  Donald Trump kunngjorde i 2018 at USA ville trekke seg frå avtalen. I juni var det forsøk på å gjenopplive avtalen, utan at det førte fram.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no