Hopp til innhold

Forholdet Iran – USA

Oppsummert

I

  • USA tilbakeviser påstander om fangeutveksling

    Tidligere i dag uttalte Irans utenriksminister Hossein Amirabdollahian at landet hadde inngått en foreløpig avtale om fangeutveksling med USA.

    Ifølge nyhetsbyrået Reuters avviser USA dette. I en uttalelse fra en ansatt i Det hvite hus omtales påstandene som falske og som «en grusom løgn».

    – Påstander fra iranske tjenestemenn om at vi har inngått en avtale om løslatelse av amerikanske borgere som holdes fanget i Iran på feilaktig grunnlag, er falske, sier talspersonen for USAs nasjonale sikkerhetsråd.

    Samtidig ble det understreket at USA fortsetter arbeidet med å hente ut fanger myndighetene mener er ulovlig fengslet i Iran.

  • Amerikaner sultestreiker i iransk fengsel

    En amerikansk statsborger som er fengslet i Iran, startet mandag en sju dager lang sultestreik for å få president Joe Biden til å prioritere hans sak.

    – Alt jeg vil ha er ett minutt av din tid de neste sju dagene, for at du skal tenke på amerikanske innsattes skjebne i Iran, skriver Siamak Namazi i et åpent brev til Biden.

    Han skriver videre at kun USAs president har makt og myndighet til å få ham og andre fengslede amerikanere hjem. Iranskættede Namazi ble pågrepet i oktober 2015, siktet for forsøk på å styrte Irans regjering. Han nekter straffskyld for alle anklager.

    (NTB)

  • USA dypt bekymret for Irans atomprogram

    USA uttrykte tirsdag dyp bekymring over framdriften i det iranske atomprogrammet og landets stadig bedre langtrekkende raketter.

    Den amerikanske reaksjonen kom etter en melding om at Iran har begynt å anrike uran til en renhetsgrad på 60 prosent. Anrikingen skjer ved Fordo-anlegget, ifølge det iranske nyhetsbyrået ISNA.

    – Vi vil sørge for at presidenten har alle muligheter tilgjengelige. Vi har absolutt ikke endret vår holdning om at vi ikke vil tillate at Iran skaffer seg atomvåpen, sier talsperson John Kirby i USAs nasjonale sikkerhetsråd. (NTB)

  • USA sanksjonerer iransk organisasjon etter Rushdie-angrepet

    USA innfører en rekke sanksjoner mot organisasjonen 15 Khordad, som amerikanerne mener utstedte en dusør for drapet på forfatteren Salman Rushdie

    Organisasjonen har forpliktet seg til å gi millioner til alle som er villige til å utføre drapet, heter det i en uttalelse fra det amerikanske finansdepartementet fredag.

    – Ledelsen i 15 Khordad har offentlig gått ut med en belønning og hevdet at hele summen vil bli gitt umiddelbart til den som dreper Rushdie, skriver de.

    Sanksjonene innebærer at alle eiendeler til organisasjonen i USA fryses, og at medlemmer ikke lenger kan gjøre forretninger med amerikanske statsborgere.

    Rushdie, som er mest kjent for boka «Sataniske vers», ble påført flere alvorlige knivstikk da en mann blant publikum plutselig gikk til angrep på ham i forbindelse med en forelesning i delstaten New York i august.

    Den britisk-indiske forfatteren mistet synet på det ene øyet og kan ikke bruke en arm på grunn av nerveskader som følge av angrepet. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no