Hopp til innhold
partnerdrap, innbrudd, vold i hjemmet, illustrasjonsfoto
Foto: Johannessen, Sara / NTB scanpix

Familievold og partnerdrap

Oppsummert

Vold i nære relasjoner kostet samfunnet 93 milliarder kroner i 2021, viser et anslag som forskere har utført for Justisdepartementet. Forskere fra Menon Economics har analysert de samfunnsmessige kostnadene ved vold i nære relasjoner.

 • Støre: Partnerdrapskommisjon nedsettes i år

  Regjeringen har tidligere sagt at de skal nedsette en partnerdrapskommisjon. Statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) skriver på Facebook at arbeidet med å finne folk til kommisjonen er i gang, og målet er at kommisjonen skal starte arbeidet i år.

 • Abida Rajas eksmann tiltalt for voldtekter og familievold

  Da Abida Raja ga ut boken «Abida Raja. Frihetens øyeblikk» i fjor, skrev hun at eksmannen var anmeldt for vold og seksuelle overgrep. Nå er tiltalen klar.

  Eksmannen er tiltalt for en rekke tilfeller av seksuelle overgrep og vold mot henne og deres felles barn i en periode på 22 år, skriver Nettavisen.

  I tiltalen går det fram at politiet mener de seksuelle overgrepene skal ha skjedd på en rekke ulike steder, og at det skal ha blitt brukt vold .

 • Må betale over 25 millioner i erstatning

  En 54 år gammel mann fra Bergen er i Gulating lagmannsrett dømt til tre år og åtte måneders fengsel for langvarig mishandling av to tidligere samboere.

  I tillegg er han dømt for psykisk mishandling av datteren til den ene kvinnen, ifølge dommen. Nå må 54-åringen betale mer enn 25 millioner i erstatning til de tre kvinnene, melder Bergens Tidende.

  I juli i fjor ble mannen dømt til to år og åtte måneder fengsel og til å betale nærmere 17 millioner kroner i oppreisning, erstatning og inntektstap til de tre kvinnene. Han valgte å anke denne dommen, og lagmannsretten svarte med å øke både fengselsstraffen og erstatningsbeløpet.

  Tre år og åtte måneder i fengsel er et halvt år mer enn det aktor ba om.

 • Varetektsfengsla i fire veker

  Ein mann i starten av 30-åra er varetektsfengsla i fire veker. To av desse er med brev- og besøksforbod. Mannen er sikta for mishandling i nære relasjonar.

  Ifølge siktinga skal mannen ha vore kontrollerande mot ei kvinne han budde saman med. Han er også mistenkt for gjentatt vald og truslar mot kvinna og for å seinare ha brote besøksforbodet mot henne.

  Retten meiner at mannen kan mistenkast for lovbrot som vil føre til ei straff på meir enn seks månader. Dei meiner også at det er fare for nye lovbrot dersom mannen ikkje blir fengsla, og at han kan øydelegge bevis om han blir slept fri. Dei landa difor på ei varetektsfengsling i fire veker.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no