Hopp til innhold
Den internasjonale romstasjonen
Foto: Nick Hague / AFP

Den internasjonale romstasjonen

Oppsummert

For tiden er det fire amerikanske, to russiske og en japansk astronaut på ISS. De har de siste månedene jobbet med å modernisere strømforsyningen til stasjonen.

 • Nasa kjente ikke til Russlands planer om å forlate ISS

  Russland har ikke kommunisert overfor Nasa at de vil trekke seg ut av Den internasjonale romstasjonen (ISS) etter 2024.

  Det sa Nasas ISS-direktør Robyn Gatens etter at nyhetene om at Russland vil trekke seg fra prosjektet ble offentliggjort, ifølge Reuters.

  Det var Jurij Borisov, sjefen for det russiske romfartsselskapet Roskosmos, som fortalte planene til president Vladimir Putin, ifølge offentliggjorte kommentarer fra Kreml.

  Prosjektet skal avsluttes etter 2024, men Nasa har sagt at avtalen kan utvides til etter 2028.

  Romstasjonen drives av USA (NASA), Japan (JAXA), Canada (CSA), Europa (ESA) og Russland (Roskosmos).

 • Russland trekker seg fra Den internasjonale romstasjonen

  Russland vil trekke seg fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) etter 2024, skriver Reuters.

  Ruskosmos-sjef Yury Borisov ga budskapet til Russlands president Vladimir Putin tirsdag.

  – Selvfølgelig vil vi oppfylle alle våre forpliktelser overfor våre partnere. Men beslutningen om å forlate denne stasjonen etter 2024 er tatt, sa Borisov i en uttalelse.

  Prosjektet skal avsluttes etter 2024, men Nasa har sagt at avtalen kan utvides til etter 2028.

  Romstasjonen drives av fem samarbeidspartnere – USA (NASA), Japan (JAXA), Canada (CSA), Europa (ESA) og Russland (Roskosmos).

  Bahamas sett fra Den internasjonale romstasjonen 2. mai 2021.
  Foto: THOMAS PESQUET / ESA/NASA
 • USA og Russland gjenopptar felles flyginger til romstasjonen

  USA sier at de gjenopptar flyginger sammen med Russland til den internasjonale romstasjonen ISS, trass i innsatsen for å isolere Russland.

  I en pressemelding sier USAs romfartsadministrasjon Nasa at flygingene gjenopptas for å sikre trygghet på ISS, beskytte astronautenes liv og sikre amerikansk tilstedeværelse i rommet, og at det derfor fortsatt skal være integrerte mannskap på amerikanske raketter og russiske Sojus-raketter.

  Den amerikanske astronauten Frank Rubio skal etter planen skytes opp sammen med to russiske kosmonauter 21. september fra det russiske romfartssenteret i Kasakhstan.

  Kunngjøringen fra Nasa kommer litt etter at president Vladimir Putin sparket lederen for den russiske romfartsadministrasjonen, Dmitrij Rogozin, som er en kjent nasjonalist og tilhenger av invasjonen av Ukraina. Han spøkte nylig med at amerikanere i framtiden kunne sendes opp på trampoliner i stedet for raketter.

  Nasa sier at ideen bak ISS er den skal drives i fellesskap av romadministrasjonene i USA, Russland, Europa, Canada og Japan. Den er avhengig av innsats fra alle parter, og ingen romadministrasjon har kapasitet til å drive den uavhengig av de andre.

  (NTB)

 • Romturister tilbake på jorda

  Deltakerne på den første helprivate reisen til Den internasjonale romstasjonen (ISS) er tilbake på jorda etter en vellykket landing utenfor kysten av Florida.

  Om bord i Dragon-fartøyet fra SpaceX satt tre rike forretningsmenn som har betalt 55 millioner dollar hver for turen. Summen tilsvarer over 500 millioner kroner.

  Det er første gang Nasa har åpnet dørene på romstasjonen for turister.

  Russland, som også er en del av ISS-samarbeidet, har imidlertid vært mer velvillige. De har i løpet av de siste månedene blant annet tatt imot et filmteam og en japansk motekonge.

  Det Houston-baserte selskapet Axiom har hyret inn SpaceX for transporten til ISS, og Nasa tar også betalt fra Axiom for bruken av ISS. Turistreisen har tatt 17 dager.

  SpaceX-mannskap sitt i Dragon-fartøyet. Frå venstre: Mark Pathy, Larry Connor, Michael Lopez-Alegira, Eytan Stibbe.
  Foto: AP
 • Røyk og svidd lukt på romstasjonen

  Røykdetektorene ble utløst i den russiske Zvezda-modulen på Den internasjonale romstasjonen (ISS) torsdag, og det ble meldt om svidd lukt. Detektoren ble utløst under automatisk lading av batterier, noe som førte til at alarmen ble utløst. For å hindre at besetningen ble utsatt for eventuell røyk, ble et filteraggregat satt i gang for å rense luften, forklarer det russiske romfartsbyrået Roskosmos.

  Alarmen ble utløst nattetid da mannskapet meldte om røyk og lukt av svidd plast som hadde nådd den amerikanske delen av stasjonen, skriver Sputnik News , som henviser til samtaler formidlet av Nasa mellom mannskapet og folk på bakken på jorda.

  Den internasjonale romstasjonen (ISS)
  Foto: Nasa
Utskyting av den russiske rakett med leveranser til den internasjonale romstasjonen
De russiske kosmonautene Yuri Malenchenko og Sergey Volkov vandrer i rommet utenfor den internasjonale romstasjonen.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no