Hopp til innhold

Russland skal forlate Den internasjonale romstasjonen i 2024

Russland vil lage sin egne romstasjon, og avslutter samarbeidet med Den internasjonale romstasjonen i 2024.

Terrence Wilcutt og Anatoly Solovyev

AVSLUTTER SAMARBEID: Den amerikanske astronauten Terrence Wilcutt og den russiske kosmonauten Anatoly Solovjev klemmer etter åpningen av luken mellom romskipet, Endeavour, og Den russiske romstasjonen Mir.

Foto: AP

– Vi kommer til å fortsette å innfri alle våre forpliktelser til partnerne våre, men avgjørelsen om å forlate romstasjonen etter 2024 har blitt tatt, sier Roskosmos-sjefen Jurij Borisov.

Roskosmos er Russlands romorganisasjon. Kunngjøringen kom i et møte med Russlands president Vladimir Putin.

Avtalene om driften av ISS utløper i 2024, men Nasa og de andre partnerne på romstasjonen har tidligere uttrykt et ønske om at samarbeidet skal fortsette til 2030.

– Kunngjøringen til Borisov om at Russland har intensjoner om å forlate romstasjonen er ikke veldig overraskende, sier major Jeremy Grunert til NRK.

Grunert er universitetslektor i rettsvitenskap ved United States Air Force Academy.

Jurij Borisov tiltrådte som sjef for Roskosmos tidligere denne måneden, men allerede i fjor da han var visestatsminister, hadde han uttrykt at Russland bør forlate Den internasjonale romstasjonen (ISS).

Putin og Borisov

Vladimir Putin og Jurij Borisov under et møte i dag.

Foto: MIKHAIL KLIMENTYEV / AFP

– I henhold til de internasjonale avtalene til ISS, er det offisielle kanaler Russland må gjennom for å informere USA og de andre partnernasjonene at de ønsker å trekke seg, sier Grunert.

– Kommentarene til Borisov og andre russiske politikere har indikert at Russland har vurdert dette i flere år, sier Grunert.

Grunert forteller at det er sannsynlig at NASA og de andre partnerne på ISS har vurdert en rekke beredskapsplaner for å foreta endringer i driften og vedlikehold av ISS på grunn av de russiske truslene.

Major Jeremy Grunert

Major Jeremy Grunert

Foto: UNITED STATES AIR FORCE ACADEMY

Viktig partner

Grunert forteller at Russland har vært en viktig samarbeidspartner på Den internasjonale romstasjonen.

– Russland har vært en viktig aktør når det gjelder å sende både bemanning og materiell til Den internasjonale romstasjonen, sier han.

Den internasjonale romstasjonen driftes av fem partnere: USA, Russland, Japan, Europa og Canada.

Selv om Russland trekker seg fra samarbeidet, signerte Roskosmos og Nasa, det amerikanske programmet for romfartsaktivitet, nylig en avtale om å fly hverandres astronauter og kosmonauter til verdensrommet gjennom selskapet SpaceX.

Russiske kosmonauter og amerikanske astronauter i verdensrommet

Russiske kosmonauter og amerikanske astronauter om bord på Destiny-modulen i 2001.

Foto: AP

Avslutter langvarig samarbeid

Etter Sovjetunionens fall i 1991, begynte USA og Russland i større grad å samarbeide om romprogrammene sine framfor å konkurrere.

– En viktig årsak til at Russland ble invitert til å bli del av Den internasjonale romstasjonen var på grunn av deres avanserte sivile romfartsprogram, sier major Jeremy Grunert.

Mariel Borowitz, førsteamanuensis ved universitetet Georgia Tech, forteller at samarbeidet mellom USA og Russland stort sett har vært stabilt uavhengig av politiske tvister mellom de to landene.

Mariel Borowitz

Mariel Borowitz

Foto: GEORGIA TECH UNIVERSITY

– Dette har vært et område hvor vi har åpen kommunikasjon og samarbeid i en veldig imponerende og symbolsk innsats, sier Borowitz.

– Det at samarbeidet rakner, og at vi ikke klarer å samarbeide på dette området, det lover ikke veldig godt.

Den internasjonale romstasjonen

Russland har spilt en viktig rolle i å utvikle Den internasjonale romstasjonen.

Foto: AP

Major Jeremy Grunert mener samarbeidet har vært fordelaktig for både Russland og de andre medlemmene på Den internasjonale romstasjonen.

– Utenom USA er Russland det eneste andre landet på Den internasjonale romstasjonen som har bemannet romfartskapasitet, sier Grunert.

Etter den bemannede amerikanske romfergen Columbia eksploderte på vei tilbake til jorda i 2003, ble det full stans i amerikanske bemannede romoppdrag.

Da ble de russiske romfartøyet Sojus desto mer viktig for å sende mennesker til ISS.

Amerikansk astronaut Cady Coleman blir bært av russisk redningsmannskap.

Redningsmannskap i Roskosmos bærer den amerikanske astronauten Cady Coleman etter hun landet med Sojus.

Foto: Mikhail Metzel / AP

– Russerne ble de eneste som kunne sende mannskap. Sojus ble den primære måten å forsyne ISS på, sier Grunert.

– I tillegg kommer omtrent 60 prosent av forsyningene fra russiske romoppskytninger.

SISTE NYTT

Siste nytt