Hopp til innhold
SpaceX Dragon kobler seg til ISS
Foto: NASA

SpaceX

Oppsummert

Det private romfartsselskapet SpaceX, med Tesla-gründer Elon Musk i spissen, utvikler raketter og fartøyer for å bringe last og mennesker opp i verdensrommet.

  • Falcon 9-raketter er klarert for oppskytning

    SpaceX håper å gjennomføre oppskytning av bæreraketten Falcon 9 lørdag 27. juli.

    Den skal ta med seg 23 Starlink-satellitter opp i verdensrommet.

    Da en Falcon 9 ble skutt opp 11. juli opplevde den en motorfeil. SpaceX sier de nå har funnet feilen og rettet den opp. Amerikanske myndigheter har derfor gitt SpaceX tillatelse til å skyte opp denne typen rakett.

    Space Norway har en avtale med SpaceX for oppskytning av to norske satelitter med en Falcon 9-bærerakett. De skulle blitt skutt opp i midten av juli, men det ble utsatt på grunn av denne feilen.

  • Elon Musk og SpaceX saksøkt for kjønnsdiskriminering 

    Musk og romfartsselskapet hans SpaceX saksøkes av ansatte som sier selskapet er gjennomsyret av en sexistisk kultur og at de fikk sparken da de sa fra.

    Åtte ingeniører – fire kvinner og fire menn – står bak søksmålet der de sier de ble ulovlig oppsagt da de tok opp bekymringer de hadde om seksuell trakassering og diskriminering av kvinner.

    SpaceX har ikke kommet med noe umiddelbart svar på en henvendelse om å kommentere søksmålet, men har tidligere avvist å ha gjort noe galt, skriver NTB.

  • Space X har skutt opp verdens største rakett

    Oppskytingen av Elon Musk sin rakett «Starship» gikk uten problemer torsdag ettermiddag.

    Den ble skilt vekk fra bæreraketten etter planen, og er i rommet. «Starship» skal etter planen fly halvveis rundt jorda og lande i Indiahavet.

    Bæreraketten «Super Heavy» landet i havet som planlagt.

    Dette er det fjerde testforsøket. Målet for romfartøyet er å gjennomføre en kontrollert ferd.

    Flapsen til Starship brenner

    Raketten til Elon Musk fungerte

    Raketten Starship fra selskapet SpaceX fikk veldig mye juling, men kom seg ned til overflaten av jorden igjen mer eller mindre intakt. Dette er den mest vellykkede testen av det nye romfartøyet til nå.

  • SpaceX har skutt opp nye spionsatellitter

    Romfartsselskapet SpaceX har skutt opp de første satellittene som skal være en del av USAs nye overvåkingsnettverk i verdensrommet

    Onsdagens oppskyting skjedde fra en militær romfarts- og flybase nordvest for Los Angeles i California. Det er planlagt flere oppskytinger i løpet av året for å bygge ut nettverket som skal styrke USAs evne til overvåking fra rommet betraktelig, melder Reuters.

    – Rundt et halvt dusin utplasseringer er planlagt i løpet av året. Deretter er det ventet flere oppskytinger fram til 2028, sier den amerikanske etterretningsorganisasjonen NRO. De sier ikke hvor mange satellitter det er snakk om totalt.

    Reuters avslørte det planlagte nettverket da de tidligere i år skrev at SpaceX bygger hundrevis av satellitter for NRO. Det omfattende nettverket skal etter planen rakt kunne finne mål på bakken nesten hvor som helst i verden.

    Også forsvarsleverandøren Northrop Grumman er med i prosjektet sammen med Elon Musks SpaceX. (NTB)

  • SpaceX har skutt opp sin tredje testrakett

    Klokken 14.25 norsk tid har SpaceX skutt opp et Starship-fartøy fra Texas.

    Det er den tredje testraketten som har blitt skutt opp på mindre ett år. Så langt har oppskytingen vært vellyket.

    Under det første forsøket eksplorderte fartøyet 29 kilometer over bakken. Andre gang nådde Starship rommet, men eksploderte rett før det skulle slå av motorene. Like etter eksploderte også bæreraketten.

    Starship skal når det er ferdig testet frakte mennesker til månen og planeten Mars. Det er ikke mennesker på fartøyene under testing.

    Starship i rommet

    Raketten til Elon Musk brant opp

    Det tredje forsøket på å skyte opp verdens største rakett gikk nesten etter planen. Selskapet SpaceX er nå nærmere å sende romfartøy til månen og Mars.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no