Hopp til innhold
SpaceX Dragon kobler seg til ISS
Foto: NASA

SpaceX

Oppsummert

Det private romfartsselskapet SpaceX, med Tesla-gründer Elon Musk i spissen, utvikler raketter og fartøyer for å bringe last og mennesker opp i verdensrommet.

  • SpaceX har skutt opp sin tredje testrakett

    Klokken 14.25 norsk tid har SpaceX skutt opp et Starship-fartøy fra Texas.

    Det er den tredje testraketten som har blitt skutt opp på mindre ett år. Så langt har oppskytingen vært vellyket.

    Under det første forsøket eksplorderte fartøyet 29 kilometer over bakken. Andre gang nådde Starship rommet, men eksploderte rett før det skulle slå av motorene. Like etter eksploderte også bæreraketten.

    Starship skal når det er ferdig testet frakte mennesker til månen og planeten Mars. Det er ikke mennesker på fartøyene under testing.

  • Amerikansk månelander skutt opp med SpaceX-rakett

    Den ubemannede månelanderen Odysseus fra det amerikanske selskapet Intuitive Machines ble torsdag morgen skutt opp fra Kennedy Space Center i Florida.

    Det Houston-baserte selskapet samarbeider tett med Nasa, og månelanderen er den første amerikanerne sender siden Apollo-programmet på 1970-tallet.

    Oppskytingen skulle opprinnelig skje onsdag, men den ble utsatt på grunn av uregelmessigheter med fartøyet. Hvis alt går som det skal, lander Odysseus 22. februar.

    Nasa håper at oppdraget kan bli startskuddet for en langvarig base på månen, der amerikanerne håper å samle inn is til drikkevann og rakettdrivstoff under det nye Artemis-programmet.

    Det er Elon Musks romselskap, SpaceX, som har bygget Falcon 9-raketten som bærer månelanderen.

    Bare fem land – USA, Russland, Kina, India og Japan – har klart å lande mykt på månen. Kina har vært på månen tre ganger siden 2013, India i 2023 og sist måned var det Japans tur. (NTB)

    Moon Landing
    Foto: John Raoux / AP
  • Ukraina: Har bevis for at Russland bruker Starlink-teknologi

    Ukraina sier de har bevis for at russiske styrker bruker Elon Musks Starlink-teknologi på slagmarken.

    Ukrainas forsvar har publisert et lydklipp som de sier beviser at russiske soldater har brukt Starlink-systemer for å kommunisere.

    Russiske medier rapporterer at Starlinks kommunikasjonssystemer nå blir solgt i flere russiske online-forretninger, som får varene via et mellomledd i Dubai. Det skriver Newsweek. Systemene blir solgt til russiske frivillige militærenheter for bruk i annekterte regioner i Ukraina, skriver lokale aviser ifølge Newsweek.

    Tidsskriftet har kontaktet SpaceX for en kommentar. Det finnes ingen bevis som viser at Elon Musk eller SpaceX er klar over, eller ansvarlig for, det som skjer.

    Musks SpaceX utplasserte Starlink-satellitter for å sørge for at Kyiv hadde sikre internettjenester kort etter Russlands invasjon av Ukraina.

    Til nå har Starlink finansiert 4000 satellitter som sikrer kommunikasjonen mellom ukrainske tropper på slagmarken. Starlink-nettverket fungerer ikke i Russland, men kan nå bli brukt i de annekterte områdene i Ukraina og på Krim, skriver Newsweek.

     Starlink i Ukraina
    Foto: Reuters
  • WSJ: Elon Musks narkotikaforbruk bekymrer toppfolk i selskapene hans

    Avisen Wall Street Journal skriver at toppfolk i Elon Musks selskaper Tesla og SpaceX er bekymret for milliardærens narkotikabruk.

    Det skal lenge ha vært kjent at Musk bruker diverse lovlige og ulovlige rusmidler, opplyser WSJ. Det skal være snakk om LSD, kokain, ecstacy, fleinsopp, marihuana og ketamin, ifølge kilder WSJ har snakket med.

    Rusutfoldelsen skal skje på private fester der deltakerne skriver under på taushetserklæringer og gi fra seg mobilen før de gjester festen, skriver avisa.

    Flere toppfolk i SpaceX og Tesla opplyser til WSJ at de er bekymret for at Musk skal få en helsekollaps eller på andre måter skade selskapene han leder.

    Elon Musk har selv ikke villet kommentere saken. En av advokatene hans, Alex Spiro, sier likevel at Musk aldri har testet positivt for bruk av ulovlige rusmidler.

    Elon Musk
    Foto: AP
  • SpaceX avlyser oppskyting

    Fredagens planlagte oppskyting av fire astronauter til Den internasjonale romstasjonen er avlyst, melder danske BT.

    Nasa bekrefter at det ikke blir noen oppskyting fredag og at det første mulige tidspunktet for å sende av gårde kapselen med de fire astronautene er natt til lørdag lokal tid – klokken 9.27 norsk tid. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no