Hopp til innhold
SpaceX Dragon kobler seg til ISS
Foto: NASA

SpaceX

Oppsummert

Det private romfartsselskapet SpaceX, med Tesla-gründer Elon Musk i spissen, utvikler raketter og fartøyer for å bringe last og mennesker opp i verdensrommet.

 • SpaceX-fartøy har kommet fram til ISS

  SpaceX Crew-5 ankom torsdag kveld norsk tid Den internasjonale romstasjonen ISS.

  På Twitter har SpaceX lagt ut en video av fartøyet som kobler seg på romstasjonen.

  Blant passasjerene er den 38 år gamle russiske kosmonauten Anna Kikina. En japansk og to amerikanske astronauter er også om bord. De skal være der i fem måneder. (NTB)

 • Inviterer til møte mellom befolkningen og SpaceX

  Førstkommende tirsdag er det folkemøte med representanter fra teknologiselskapene AQL og SpaceX vedrørende planene for nedlagte Strengelvåg skole.

  Det er Øksnes kommune som arrangerer folkemøtet. Da vil SpaceX-teamet kunne få innblikk og forståelse av hvilke bekymringer innbyggerne på Strengelvåg og i kommunen forøvrig, måtte ha, heter det i møteinnkallelsen.

  Folkemøtet holdes tirsdag 30. august kl. 18:00 i kommunestyresalen på Øksnes rådhus. Det hele streames på kommunens hjemmeside.

  Innbyggerne på Strengelvåg har laget en aksjonsgruppe som jobber mot etableringen av datasenter på den nedlagte skoletomta som ligger midt mellom to naturreservat. De har blant annet reagert på manglende kommunikasjon og informasjon i prosessen.

  Les hele saken til NRK om planene på Strengelvåg.

 • Romturister tilbake på jorda

  Deltakerne på den første helprivate reisen til Den internasjonale romstasjonen (ISS) er tilbake på jorda etter en vellykket landing utenfor kysten av Florida.

  Om bord i Dragon-fartøyet fra SpaceX satt tre rike forretningsmenn som har betalt 55 millioner dollar hver for turen. Summen tilsvarer over 500 millioner kroner.

  Det er første gang Nasa har åpnet dørene på romstasjonen for turister.

  Russland, som også er en del av ISS-samarbeidet, har imidlertid vært mer velvillige. De har i løpet av de siste månedene blant annet tatt imot et filmteam og en japansk motekonge.

  Det Houston-baserte selskapet Axiom har hyret inn SpaceX for transporten til ISS, og Nasa tar også betalt fra Axiom for bruken av ISS. Turistreisen har tatt 17 dager.

  SpaceX-mannskap sitt i Dragon-fartøyet. Frå venstre: Mark Pathy, Larry Connor, Michael Lopez-Alegira, Eytan Stibbe.
  Foto: AP
 • Elon Musk setter opp Starlink i Ukraina

  SpaceX-eier Musk skriver på Twitter at Starlink nå er aktiv i Ukraina, og han skriver at flere terminaler er på vei opp. Starlink er et satellittbasert nett som skal dekke hele planeten, men som fortsatt er i en utprøvingsfase.

  Internett er nede i deler av Ukraina, og landets visestatsminister Mykhailo Fedorov har bedt Elon Musk om å sette opp Starlink for å sikre ukrainerne nett.

 • Sterk vind forsinker astronautretur

  De fire astronautene som skal reise hjem fra romstasjonen ISS, har fått utsatt hjemreisen nok en gang på grunn av dårlig vær, skriver NTB. Romkapselen skulle ha dratt fra Den internasjonale romstasjonen (ISS) søndag. Men sterk vind ved landingsstedet utenfor kysten av Florida har ført til at returen fra ISS er utsatt til tidligst mandag, opplyser Nasa. Romkapselen skal etter planen lande i sjøen natt til tirsdag norsk tid.

  Hjemreisen er allerede forsinket med over én uke på grunn av dårlig vær.

  Nasa-astronautene Shane Kimbrough og Megan McArthur samt franske Thomas Pesquet og japanske Akihiko Hoshide ble sendt opp til ISS på en SpaceX-flyging 23. april.

  Romkapselen har godkjenning til å være i rommet i opptil 210 dager. Søndag hadde de fire tilbrakt 198 dager der.

  Etter de fire astronautenes hjemreise vil det være én amerikansk astronaut og to russiske kosmonauter igjen på romstasjonen inntil et nytt lag sendes opp.

  SpaceX-Crew Return
  Foto: John Raoux / AP

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no