Bosnia-Hercegovina er en del av tidligere Jugoslavia. I landet bor serbere, kroater og bosniaker (bosniske muslimer). Landet er ledet av et tredelt presidentskap med en fra hver folkegruppe. Utenriksminister er Bisera Turkovic.
EU-ledere ble torsdag enige om å gi Bosnia kandidatstatus for å kunne bli medlem i unionen. Dermed begynner en lang veg til medlemskap, skriver AFP. Avgjørelsen skjer trass i at det i lang tid har vært bekymringer rundt den politiske situasjonen i landet. Bosnia har tre millioner innbyggere og er preget av etniske konflikter i kjølvannet av krigen som raserte landet for tretti år siden.
Flere nasjonalistiske partier dominerer resultatene fra riks- og lokalvalget i Bosnia-Hercegovina 2. oktober, melder Reuters. Ifølge landets valgkommisjon er en kroat, en bosnisk muslim og en prorussisk serber valgt inn i landets tredelte presidentembete.
Men opptellingen vekker strid, og deler av stemmene skal telles på ny etter protester fra opposisjonen.
Den serbiske nasjonalistlederen Milorad Dodik som ligger an til å komme inn i presidentskapet, kritiserer omtellingen. Han kritiserer valgkommisjonen for ikke å ha publisert tallene og varsler en stor demonstrasjon i Banja Luka på tirsdag. Dodik ønsker at den serbiske delen av Bosnia skal løsrive seg og slås sammen med nabolandet Serbia. Han har tatt til orde for egne valg i protest mot de nasjonale myndighetene.
Opposisjonen mener Dodik har «rigget» valget, og har holdt store protestert i Banja Luka denne uka. De har bedt om at valget holdes på ny i de serbiske områdene.
Bosnia-Hercegovina bør få status som kandidatland til EU, sier EUs utvidelseskommissær Oliver Varhelyi.
Kunngjøringen ble offentliggjort på Twitter onsdag etter at Varhelyi hadde informert en komité i EU-parlamentet om anbefalingen, melder NTB.
Det er EU-landene som tar beslutningen om hvorvidt Bosnia skal få status som kandidatland. Sju land har i dag status som kandidatland i EU. Det er Albania, Moldova, Montenegro, Nord-Makedonia, Serbia, Tyrkia og Ukraina.