Hopp til innhold
Bosnias utenriksminister Bisera Turkovic
Foto: ODD ANDERSEN / AFP

Bosnia

Oppsummert

Bosnia-Hercegovina er en del av tidligere Jugoslavia. I landet bor serbere, kroater og bosniaker (bosniske muslimer). Landet er ledet av et tredelt presidentskap med en fra hver folkegruppe. Utenriksminister er Bisera Turkovic.

 • Bosnia har fått ny regjering

  Nasjonalforsamlingen i Bosnia har godkjent den nye regjeringen og landet har dermed fått sin første kvinnelige statsminister.

  Koalisjonsregjeringen ledes av kroaten Borjana Kristo, og i henhold til grunnloven er det også bosniaker og serbere blant de ni statsrådene.

 • Bosnia får kandidatstatus i EU

  EU-ledere ble torsdag enige om å gi Bosnia kandidatstatus for å kunne bli medlem i unionen. Dermed begynner en lang veg til medlemskap, skriver AFP. Avgjørelsen skjer trass i at det i lang tid har vært bekymringer rundt den politiske situasjonen i landet. Bosnia har tre millioner innbyggere og er preget av etniske konflikter i kjølvannet av krigen som raserte landet for tretti år siden.

 • Dodik utropt til president i Republika Srpska

  Den russiskvennlige nasjonalisten Milorad Dodik har vunnet presidentvalget i den serbiske delen av Bosnia-Hercegovina, Republika Srpska.

  Dette ble kunngjort torsdag etter at stemmene fra valget 2. oktober etter anklager om valgfusk var talt opp på nytt.

  Dodik fikk knappe 30.000 flere stemmer enn motkandidaten Jelena Trivić.

  Dodik vil ha full uavhengighet for Republika Srpska, langer ofte ut mot Vesten og hyller Russlands president Vladimir Putin. (NTB)

  Milorad Dodik vant valget i den serbiske delen av Bosnia-Hercegovina, Republika Srpska.
  Foto: Radivoje Pavicic / AP
 • Nasjonalister på fremmarsj i Bosnia

  Flere nasjonalistiske partier dominerer resultatene fra riks- og lokalvalget i Bosnia-Hercegovina 2. oktober, melder Reuters. Ifølge landets valgkommisjon er en kroat, en bosnisk muslim og en prorussisk serber valgt inn i landets tredelte presidentembete.

  Men opptellingen vekker strid, og deler av stemmene skal telles på ny etter protester fra opposisjonen.

  Den serbiske nasjonalistlederen Milorad Dodik som ligger an til å komme inn i presidentskapet, kritiserer omtellingen. Han kritiserer valgkommisjonen for ikke å ha publisert tallene og varsler en stor demonstrasjon i Banja Luka på tirsdag. Dodik ønsker at den serbiske delen av Bosnia skal løsrive seg og slås sammen med nabolandet Serbia. Han har tatt til orde for egne valg i protest mot de nasjonale myndighetene.

  Opposisjonen mener Dodik har «rigget» valget, og har holdt store protestert i Banja Luka denne uka. De har bedt om at valget holdes på ny i de serbiske områdene.

  Milorad Dodik på valgplakat i Banja Luka i Bosnia
  Foto: Darko Vojinovic / AP
 • EU-kommisjonen tilrår Bosnia som kandidatland

  Bosnia-Hercegovina bør få status som kandidatland til EU, sier EUs utvidelseskommissær Oliver Varhelyi.

  Kunngjøringen ble offentliggjort på Twitter onsdag etter at Varhelyi hadde informert en komité i EU-parlamentet om anbefalingen, melder NTB.

  Det er EU-landene som tar beslutningen om hvorvidt Bosnia skal få status som kandidatland. Sju land har i dag status som kandidatland i EU. Det er Albania, Moldova, Montenegro, Nord-Makedonia, Serbia, Tyrkia og Ukraina.

Uro i Bosnia
Biler i brann
demonstrasjon

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no