Stari Most-brua i Moistar i Bosnia
Foto: ROMINA AMATO / AFP/NTB Scanpix

Bosnia

Oppsummert

Bosnia-Hercegovina er en republikk som fra 1945 til 1992 var en del av Jugoslavia. I de to områdene Bosnia og Hercegovina bor serbere, kroater og bosniaker. Siden 1995 er landet delt to selvstyrte deler, en serbisk og en kroatisk-bosniakisk.

 • Bosniske serbere mot mer autonomi

  Den bosnisk-serbiske forsamlingen skal fredag stemme over en reform som kan komme til å svekke Bosnias sentrale institusjoner.

  En av Bosnias tre presidenter, serberen Milorad Dodik, har i lengre tid jobbet for at Republika Srpska skal løsrives fra Bosnia og i stedet bli en del av Serbia. I det siste har han trappet opp kampanjen-

  Fredag skal den folkevalgte forsamlingen stemme over en reform som vil innebære at bosniske serbere blant annet snur ryggen til Bosnias militære styrker, skattesystem og rettsvesen.

  (NTB)

 • Tusen mennesker på pride i Bosnia

  Et tusentall mennesker deltok lørdag i en pride-parade i Bosnias hovedstad Sarajevo. Det er bare andre gang en slik parade er arrangert i byen. Deltakerne marsjerte fra sentrum til nasjonalforsamlingen. De ropte slagord som «Love, love» og «Gatene er våre», mens et tungt oppbud av politi passet på.

  Bosnia Pride
  Foto: AP
 • Dømt for krigsforbrytelser

  En domstol i Sarajevo har dømt to tidligere militssoldater til fengsel for krigsforbrytelser begått mot sivile serbere under krigen på 1990-tallet.

  Senad Dzananovic er dømt til elleve års fengsel for drap og voldtekter i Sarajevo, der han var med på å ta sivile serbere til fange.

  En av hans underordnede, Edin Gadzo, er dømt til fem års fengsel, skriver NTB.

 • Ulovlig bygd kirke revet i Bosnia

  Bosniske myndigheter har revet en serbisk-ortodoks kirke som var bygd ulovlig på tomta til en bosnisk kvinne. Rivingen kom etter en 20 år lang juridisk strid som endte i Den europeiske menneskerettighetsdomstolen.

  Arbeidere og maskiner kom til kirken på tomta til Fata Orlovic i landsbyen Konjevic Polje lørdag morgen. Kort etter var den hvite kirken med tårn revet.

  Den europeiske menneskerettighetsdomstolen vedtok i oktober 2019 at kirken måtte rives, og Orlovic-familien ble tilkjent en erstatning på 31.000 euro.

 • Koronademonstrasjon i Sarajevo

  Flere hundre mennesker samlet seg i Bosnia-Hercegovinas hovedstad for å protestere mot regjeringens håndtering av koronapandemien. Tallet på smittede og døde har økt kraftig den siste måneden, og regjeringen kritiseres for et tregt vaksineprogram.

Uro i Bosnia
Biler i brann
demonstrasjon

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no