Erna Solberg i Sikkerhetsrådssalen i FN i 2018.
Foto: Pontus Höök / NTB scanpix

FNs sikkerhetsråd

Oppsummert

Norge har plass i FNs sikkerhetsråd i perioden 2021–2023, der vi får hovedansvar for sanksjonskomiteene mot Nord-Korea og terroristene i IS og Al Qaida. – Et veldig stort ansvar, sier utenriksminister Ine Søreide.

 • FN kritiserte Nord-Koreas rakettest

  FNs sikkerhetsråd kom ikke med noen felles uttalelse etter et hastemøte om Nord-Korea siste rakettest i et lukket møte i natt, men flere av medlemslandene kritiserer landet etter oppskytingen av et nytt missil fra en ubåt tirsdag. Norges FN-delegasjon har fordømt rakettesten.

  Frankrike, Irland og Estland kom og med fordømmelser: – Oppskytingen er del av et mønster med provokasjoner, heter det i en felles kommentar fra de tre landene. De tre ber Nord-Korea rette seg etter FNs sanksjoner. USA og Storbritannias utsendinger kom med lignende uttalelser.

  Nord-Koreas prøveskyting tirsdag var landets åttende i år. Nord-Korea er underlagt internasjonale sanksjoner på grunn av landets atomvåpenprogram.

  Rakettoppskyting Nord-Korea 19. okt.
  Foto: Korean Central News Agency/Korea News Service / AP
 • FN advarer om sult i Jemen

  FNs sikkerhetsråd ber om umiddelbar våpenhvile i Jemen for å unngå at den humanitære situasjonen forverres ytterligere. I den enstemmige uttalelsen sier de 15 landene i rådet at de er dypt bekymret over faren for matmangel og sult.

  Sikkerhetsrådet fordømmer også rekruttering og bruk av barn i konflikten, og seksuell vold.

 • Nord-Korea i hastemøte i FN

  FNs sikkerhetsråd sitter i hastemøte for å diskutere Nord-Korea etter landets oppskyting av en ny type rakett fra en ubåt tirsdag. Norges FN-delegasjon har fordømt oppskytingen.

  – Landets kjernefysiske og rakettrelaterte aktiviteter utgjør en trussel mot internasjonal fred og sikkerhet. Vi ber Nord-Korea om å delta i en betydningsfull dialog, skriver Norges delegasjon.

  Nord-koreansk rakettoppskyting 19. oktober 2021, vist på sør-koreansk TV
  Foto: Ahn Young-joon / AP
 • Krisemøte i FN etter ny missiltest

  Nord-Korea stadfestar at landet gjennomførte ei prøveskyting av det som vart kalla ein ny type ballistisk missil frå ein ubåt tysdag. Nyheita gjer at det blir halde krisemøte i FNs tryggingsråd onsdag, ifølgje AFP. Ifølgje diplomatiske kjelder var det USA og Storbritannia som kalla inn til møtet. Det er venta at det blir eit lukka møte i Tryggingsrådet.

 • Fredsavtalane blir trua av vald

  Den forverra tryggingssituasjonen i Colombia er ein klar trussel mot fredsavtalen frå 2016, sa FN på eit møte i Tryggingsrådet torsdag.

  FARC-geriljaen underteikna fredsavtalen med den colombianske regjeringa i 2016 for å få slutt på ein konflikt som hadde vart i 50 år.

  Men FN-utsendinga til Colombia, Carlos Ruiz Massieu, ber regjeringa mellom anna gi vern til geriljasoldatar som overgir seg, slik avtalen seier. Han viser til at 296 av dei er drepne av gjengar og kriminelle organisasjonar. Sjølv om mesteparten av FARC la ned våpena, er det framleis nokre dissidentar som held fram kampen i fleire regionar.

  Utan noka samlande leiing var det rundt 2.500 soldatar som ikkje aksepterte fredsavtalen, og dei held fram ein illegal kamp, finansiert av narkosmugling, ulovleg gruvedrift og utpressing, ifølgje colombiansk etterretning.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no