Hopp til innhold
Norges FN-ambassadør Mona Juul
Foto: Eskinder Debebe / United Nations Photo

FNs sikkerhetsråd

Oppsummert

Norge har plass i FNs sikkerhetsråd i perioden 2021–2023, der vi får hovedansvar for sanksjonskomiteene mot Nord-Korea og terrorister i IS og Al Qaida.

 • Norge hardt ut mot Russland i sikkerhetsrådet

  FNs sikkerhetsråd møttes onsdag kveld om situasjonen i Ukraina. Norges ambassadør, Mona Juul, langet ut mot Russland i innlegget sitt, skriver TV 2.

  Hun snakket blant annet om tirsdagens missilangrep i Ukraina og eksplosjonene i Polen.

  – Vi er i nær kontakt med våre allierte og partnere om saken og støtter den pågående etterforskningen. Det vi vet er at dette ikke hadde skjedd hvis det ikke var for Russlands angrep på sivil infrastruktur i Ukraina, sa hun, ifølge kanalen.

 • Russland la ned veto i Sikkerhetsrådet

  Et forslag i FNs sikkerhetsråd om å fordømme Russlands «folkeavstemninger» om annektering av fire regioner i Ukraina, ble nedstemt, fordi Russland la ned veto.

  USA fremmet sammen med Albania et forslag om å fordømme de ufrie «folkeavstemningene».

  – Igjen har Russland misbrukt sin veto-rett. Ikke et eneste annet medlem i rådet anerkjenner Russlands ulovlige annektering av ukrainsk territorium. Russlands veto endrer ikke det faktum, sa Barbara Woodward, som representerer Storbritannia i rådet.

  Russlands representant, Vasilij Nebenzia, sa før avstemningen at de andre medlemslandene bevisst tvang Russland til å legge ned veto, slik at de i etterkant kunne anklage dem for å misbruke denne retten.

  Det er kun de fem faste av de 15 medlemslandene som kan legge ned veto. Disse er USA, Russland, Frankrike, Kina og Storbritannia.

  Kina avsto fra å stemme over forslaget.

  FNs sikkerhetsråd skulle fredag møtes for å diskutere lekkasjene i gassrørledningene etter innkalling fra Russland. Ambassadørene startet med å diskutere de folkerettsstridige «folkeavstemningene», der Russland har erklært fire ukrainske områder som russiske. Det gjelder Donetsk, Luhansk, Kherson og Zaporizjzja.

 • Blinken maner til prinsippfasthet i FN

  Putin oppløser den internasjonale ordenen, sa USAs utenriksminister Antony Blinken i FN i torsdagens møte i FNs sikkerhetsråd.

  – Vi kan ikke og vil ikke la president Putin slippe unna med dette. Verdensordenen som vi har bygget opp i denne salen, river Russland nå i stykker foran øynene våre, sa han. At Putin mobiliserer reservestyrker er å helle bensin på bålet, fortsatte Blinken.

  – Ingen land kan tegne opp nye landegrenser med makt. Hvis vi mislykkes med å forsvare dette prinsippet nå som Kreml åpenbart krenker det, sender vi signaler til aggressive stater at de også kan ignorere det.

  Anthony Blinken
  Foto: Mary Altaffer / AP
 • Held nødhjelpskorridorar frå Tyrkia til Syria opent i seks månader

  FNs sikkerheitsråd skal ha blitt einige om å halda nødhjelpskorridoren frå Tyrkia til Syria open i seks månadar til, melder nyheitsbyrået AFP. Ifølge diplomatane AFP har snakka med, er dette i tråd med Russland sitt ønske.

  Det opphavlege forslaget frå Noreg og Irland var å halda korridoren open i eit år til, men Russland la ned veto mot forslaget.

  Dei siste to åra har grenseovergangen Bab al-Hawa, ved Tyrkias grense i sør, vore den einaste moglegheita til å frakta nødhjelp inn til det attverande opprørskontrollerte området nord i Syria.

  Russland er ein nær alliert med Syrias president Bashar al-Assad, og meiner korridorane er eit brot på Syrias suverenitet.

  Russland meiner nødhjelpa burde bli transportert inn via den regjeringskontrollerte delen av Syria, som gjev Assad-regimet meir kontroll.

  Det noverande vedtaket vil fortsetta fram til 10. januar 2023, men ein ambisjon om å forlenga avtalen i yttelegare seks månader.

 • Russland med veto mot norsk resolusjonsutkast

  Russland har lagt ned veto mot et norsk-irsk resolusjonsutkast i FNs sikkerhetsråd om å holde en nødhjelpskorridor fra Tyrkia til Syria åpen i ett år til.

  De siste to årene har grenseovergangen Bab al-Hawa, ved Tyrkias grense i sør, vært den eneste muligheten til å frakte nødhjelp inn i det gjenværende opprørskontrollerte området nord i Syria.

  Sikkerhetsrådets mandat for nødhjelpskorridoren utløper søndag, og Norge og Irland fremmet et forslag til resolusjon som ville ha forlenget mandatet med ett år. Dette la Russland ned veto mot.

  Russland er en nær alliert med Syrias president Bashar al-Assad og mener nødhjelpskorridoren er et brudd på Syrias suverenitet.

  Russland mener nødhjelpen bør bringes inn via den regjeringskontrollerte delen av Syria, noe som vil gi Assad-regimet langt større kontroll. (©NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no