Hopp til innhold
Protester i Beograd mot presidenten
Foto: Darko Vojinovic / AP

Serbia

  • Serbisk protest mot kroatisk Russland-kommentar

    Serbia har sendt en note med en formell protest etter at Kroatias utenriksminister kalte president Aleksandar Vucic en russisk «satellitt» på Balkan.

    Kroatias utenriksminister Gordan Grlic Radman sa til TV-stasjonen N1 lørdag at Vucic må bestemme hvilken side han tilhører, Russland eller EU, «for det er umulig og ubehagelig å sitte på to stoler samtidig».

    – Det burde ikke være et stort dilemma, fortsatte Grlic Radman. Han sier Vucic kan fortsette å være Russlands allierte, men at ondsinnet russisk påvirkning som kan undergrave stabiliteten på Vest-Balkan vil ikke bli akseptert.

    Både Vucic og andre serbiske tjenestemenn har reagert med sinne på utenriksministerens uttalelse.

    (NTB)

  • Kosovo håper på normalisert forholdet til Serbia i 2024

    Kosovos statsminister Albin Kurti sa onsdag at han håper å normalisere forholdet til Serbia i år, skriver AFP. Det skjer etter flere runder med mislykkede samtaler mellom de to landene.

    – Jeg ønsker en normalisering av forholdet til Serbia i år. I de neste årene og tiårene håper jeg å gå seirende ut av spørsmål om sosial ulikhet, klimaendringer og sikkerhetstrusler, sier Kurti til AFP.

    Uttalelsen kommer bare få dager etter at det ble meldt at Kosovo tvinger den serbiske minoriteten til å bruke euro.

    Nye regler i Kosovo skal få den serbiske minoriteten til å bytte ut dinar-valutaen med euro. Tiltaket har fått kritikk, og EU har bedt Kosovo utsette lovendringen.

    Onsdag melder AFP at Serbia sier Kosovo blokkerer leveranser av dinar-valutaen på grensen mellom de to landene.

  • Kosovo tvinger den serbiske minoriteten til å bruke euro

    Nye regler i Kosovo skal få den serbiske minoriteten til å bytte ut dinar-valutaen med euro. Tiltaket har høstet kritikk, og EU ber Kosovo utsette lovendringen.

    – Euroen som eneste betalings- og kjøpsmiddel, tydelig definert i republikken Kosovo, er et udiskutabelt spørsmål, sier statsminister Albin Kurti.

    Kosovos offisielle valuta er euro, men majoriteten av landets serbiske innbyggere, som utgjør 5 prosent, bruker også dinar for å vise sin motstand mot å anerkjenne Kosovo.

    Nye regler som trer i kraft torsdag, gjør at de nordlige kommunene må ta i bruk euro i lokale transaksjoner, ifølge Kosovos sentralbank. Fire banker og 15 institusjoner i dette området benytter i dag dinar.

    EU ber Kosovo utsette lovendringen. I en uttalelse uttrykke unionen bekymring over hvordan dette vil påvirke «hverdagen til kosovo-serbere og andre miljøer i Kosovo på grunn av manglende forvarsel». De er særlig bekymret for hvordan det vil påvirke skoler og sykehus. (NTB)

  • Massiv brann på kjøpesenter i Beograd

    Serbiske myndigheter har satt inn tre helikoptre for å bekjempe en storbrann på et kjøpesenter i Beograd. Det er ikke meldt om noen skadde.

    I tillegg til helikoptrene har 76 brannfolk og 25 brannbiler blitt satt inn for å slukke flammene på kjøpesenteret TC Block 70 i den serbiske hovedstaden.

    Brannen førte også til at deler av byen ble dekket av røyk. Det er likevel ikke meldt om noen skadde. Kjøpesenteret er blant annet populært på grunn av billigbutikker og fast food-restauranter.

    – Vi har reddet flere butikker. Det var en utfordring å hindre folk i å løpe inn i bygget for å redde eiendelene sine, sier Ivica Causic fra serbiske nødetater til journalister på stedet.

    Samtidig sier det lokale politiet at de skal sette i gang en etterforskning av hendelsen.

    (NTB)

  • Serbia: Regjeringspartiet vant valget

    Regjeringspartiet i Serbia vant valget med 46,5 prosent av stemmene, mens opposisjonen fikk 23,66 prosent, viser det endelige offisielle valgresultatet.

    Resultatet ble onsdag kunngjort på hjemmesiden til landets valgkommisjon.

    Opposisjonsalliansen Serbia mot vold (SPN) har ikke kommentert offentliggjøringen av det endelige resultatet. Deler av opposisjonen mener at resultatet må være feil og har krevd at det granskes av EU.

    De hevder blant annet at etniske serbere i nabolandet Bosnia er blitt busset inn til Beograd for å stemme, selv om de ikke har rett til å delta i valg i Serbia.

    President Aleksandar Vucic, som leder regjeringspartiet SNS, har avvist kravet om en uavhengig granskning.

    De siste dagene har valget vært gjennomført på nytt i om lag 30 valgdistrikter, der det rådet tvil om resultatet. Omvalget ble imidlertid boikottet av opposisjonen, dermed var det ventet at SNS kom til å innkassere om lag 85 prosent av stemmene.

    Også internasjonale valgobservatører har meldt om uregelmessigheter, som kjøp av stemmer og feil ved registrering av stemmesedler.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no