Hopp til innhold
Protester i Beograd mot presidenten
Foto: Darko Vojinovic / AP

Serbia

  • To varetektsfengslet i Serbia etter angrep

    To personer er varetektsfengslet etter at en serbisk politimann ble kritisk skadet da han ble skutt av en mann med armbrøst ved Israels ambassade i Beograd.

    Angriperen ble lørdag skutt og drept av politimannen på stedet. Mannen er av politiet identifisert som en muslimsk konvertitt med bosnisk bakgrunn, skriver NTB.

    Motivet er ennå ikke klart, men serbiske myndigheter har kalt det et «terrorangrep mot Serbia», og antydet at ytterliggående islamister står bak.

  • Politimann angrepet ved Israels-ambassade i Serbia

    En mann ble skutt og drept etter å ha avfyrt pil og bue mot en politimann foran Israels ambassade i Beograd, Serbia lørdag.

    Offiseren ble skadet i nakken av pilen som ble avfyrt av angriperen, men politmannen klarte å skyte tilbake og drepte ham, skriver The Times og Israel.

    Selve ambassaden er stengt i dag og ansatte er fraværende.

    Vise-serbiske innenriksminister Ivica Dačić sier i en uttalelse at politimannen er ved bevissthet og er på sykehuset, og legger til at angrepet er under etterforskning.

  • Store Lithium-forekomster skal utvinnes

    Serbias president har gitt grønt lys for å utvinne lithium. I Serbia finnes en av Europas største forekomster av det strategisk verdifulle metallet.
    Lithium brukes blant annet i bilbatterier.

    – Gruva kan åpnes i 2028, sier president Aleksandar Vucic til Financial Times.

    Litiumforekomstene ble oppdaget for 20 år siden, men etter miljødemonstrasjoner ble utvinnings-prosjektet stanset i 2022.

  • FNs hovedforsamling oppretter internasjonal minnedag for folkemordet i Srebrenica

    FNs hovedforsamling har bestemt at folkemordet i bosniske Srebrenica i 1995 skal markeres årlig med en egen minnedag 11. juli.

    Lederen for den serbiske delen av Bosnia-Hercegovina har truet med løsrivelse dersom FN vedtar en minnedag over massakren i Srebrenica i 1995.

    FNs hovedforsamling stemte torsdag over en resolusjon om å opprette en internasjonal minnedag for massakren der over 8000 bosniske muslimer ble drept av bosniske serbere under ledelse av general Ratko Mladic.

    Familier og etterlatte sier at en slik minnedag vil sikre at ofrene ikke blir glemt.

    Resolusjonen fikk støtte fra et flertall av landene i hovedforsamlingen under avstemningen. 84 stemte for og 19 mot, mens 68 land avsto fra å stemme.

    (NTB)

    Bosnia Srebrenica UN

    FN anerkjenner folkemordet i Srebrenica og opprettar minnedag

    Til trass for store protestar frå Serbia, har FN si generalforsamling anerkjent massakren i Srebrenica i 1995 som eit folkemord og opprettar minnedag.

  • Lederen for serberne i Bosnia-Hercegovina truer med løsrivelse

    FNs hovedforsamling skal senere torsdag stemme over en resolusjon om å opprette en internasjonal minnedag for massakren Srebrenica i 1995, der over 8000 bosniske muslimer ble drept av bosniske serbere under ledelse av general Ratko Mladic.

    Resolusjonen er fremmet av Tyskland og Rwanda og støttes av de bosniske muslimene. Men den bosnisk-serbiske presidenten, Milorad Dodik, protesterer på det sterkeste og har stilt seg i front for en lobbykampanje for å få voteringen stanset.

    Også presidenten i nabolandet Serbia er motstander av å proklamere en internasjonal minnedag.

    De to presidentene sier at en slik minnedag vil gjøre at serbere generelt framstår som folkemordere, selv om resolusjonsutkastet ikke spesifikt nevner serberne som gjerningsmenn.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no