Hopp til innhold
Protester i Beograd mot presidenten
Foto: Darko Vojinovic / AP

Serbia

 • Store demonstrasjoner i Beograd

  Titusener trosset regn og vind i Beograd lørdag i en ny protest mot myndighetene i kjølvannet av to masseskytinger der til sammen 18 personer ble drept.

  Landets opposisjon, som sto bak lørdagens demonstrasjon, beskylder regjeringen ledet av Serbias progressive parti (SNS) for å unnlate å tøyle medier de mener har fremmet vold, og for å være for passive mot kriminalitet i samfunnet.

  Det var den fjerde slike demonstrasjonen på like mange uker, og demonstrantene stilte like mannsterke opp denne gangen til tross for dårlig vær. (NTB)

  Til tross for dårlig vær møtte det opp titusenvis av demonstranter i Beograd lørdag. De demonstrerer mot regjeringen i kjølvannet av to masseskytinger tidligere i mai.
  Foto: Darko Vojinovic / AP
 • Den serbiske presidenten går av som partileder

  President i Serbia og leder for landets største parti SNS (Serbias progressive parti), Aleksandar Vucic, annonserte lørdag at han går av som leder for partiet.

  Bakgrunnen skal være flere påstander om omfattende korrupsjon innad i partiet, skriver blant andre nyhetsbyrået AFP.

  Vucic (53) har vært enten president eller statsminister i det balkanske landet siden 2014. Han har vært tydelig på at han ikke forlater partiet, men at han kun går av som leder.

  Aleksandar Vucic - nærfoto tatt på kvelden. Det er mørkt ute, to gule lys skinner i bakgrunnen. Vucic har på seg mørk dress og hvit skjorte, har firkantede briller og grå-brunt hår gredd til siden. Han ser mot høyre.
  Foto: ARMEND NIMANI / AFP
 • Serbia sender soldater til grensen med Kosovo

  Serbias president Aleksandar Vucic har satt landets militære styrker på høy alert, og sendt soldater nærmere grensen til Kosovo. Det melder nyhetsbyrået Tanjug.

  Det har lenge vært konflikt mellom Kosovo og Serbia om den nordre delen av Kosovo, der det bor et serbisk flertall. Det serbiske flertallet har tidvis blokkert veier inn og ut av Kosovo, og bruker serbisk valuta.

  Serberne i den kosovariske kommunen Zvecan kom i konflikt med politiet denne uken. Politiet forsøkte å hjelpe den nyvalgte kosovo-albanske borgermesteren å gå inn på sitt nye kontor.

  Kommunevalget hadde blitt boikottet av serberne.

 • Tusenvis demonstrerte mot vold i Serbia

  Flere titusen mennesker fylte fredag kveld gatene i den serbiske hovedstaden Beograd. Demonstrantene protesterte mot vold, og krevde at sentrale politikere går av, melder nyhetsbyrået AFP.

  Det er tredje gang denne måneden med store protester etter flere tilfeller av masseskytinger i landet. Fredagens demonstrasjon skal være en av de største i Serbia noensinne.

  Demonstrasjon i Beograd 19. mai 2023
  Foto: ANDREJ ISAKOVIC / AFP
 • Titusenvis demonstrerte mot den serbiske regjeringen

  Titusenvis av serbere demonstrerte fredag med krav om bedre sikkerhet, forbud mot vold på TV og flere statsrådsavganger. Bakteppet er to nylige masseskytinger.

  I det som var den andre store demonstrasjonen på mindre enn en uke, blokkerte demonstranter en viktig gate og et veikryss i hovedstaden Beograd samt en bro over Sava-elva.

  I front av protestmarsjen gikk folk som bar et banner med teksten «Serbia mot vold». Det var lignende demonstrasjoner også i andre byer fredag.

  (NTB)

  Titusenvis av serbere gikk i protestmarsj fredag mot regjeringen. Etter de to masseskytingene i mai har den fått mye kritikk
  Foto: Reuters

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no