Hopp til innhold
Protester i Beograd mot presidenten
Foto: Darko Vojinovic / AP

Serbia

 • FNs hovedforsamling oppretter internasjonal minnedag for folkemordet i Srebrenica

  FNs hovedforsamling har bestemt at folkemordet i bosniske Srebrenica i 1995 skal markeres årlig med en egen minnedag 11. juli.

  Lederen for den serbiske delen av Bosnia-Hercegovina har truet med løsrivelse dersom FN vedtar en minnedag over massakren i Srebrenica i 1995.

  FNs hovedforsamling stemte torsdag over en resolusjon om å opprette en internasjonal minnedag for massakren der over 8000 bosniske muslimer ble drept av bosniske serbere under ledelse av general Ratko Mladic.

  Familier og etterlatte sier at en slik minnedag vil sikre at ofrene ikke blir glemt.

  Resolusjonen fikk støtte fra et flertall av landene i hovedforsamlingen under avstemningen. 84 stemte for og 19 mot, mens 68 land avsto fra å stemme.

  (NTB)

 • Lederen for serberne i Bosnia-Hercegovina truer med løsrivelse

  FNs hovedforsamling skal senere torsdag stemme over en resolusjon om å opprette en internasjonal minnedag for massakren Srebrenica i 1995, der over 8000 bosniske muslimer ble drept av bosniske serbere under ledelse av general Ratko Mladic.

  Resolusjonen er fremmet av Tyskland og Rwanda og støttes av de bosniske muslimene. Men den bosnisk-serbiske presidenten, Milorad Dodik, protesterer på det sterkeste og har stilt seg i front for en lobbykampanje for å få voteringen stanset.

  Også presidenten i nabolandet Serbia er motstander av å proklamere en internasjonal minnedag.

  De to presidentene sier at en slik minnedag vil gjøre at serbere generelt framstår som folkemordere, selv om resolusjonsutkastet ikke spesifikt nevner serberne som gjerningsmenn.

 • Serbisk protest mot kroatisk Russland-kommentar

  Serbia har sendt en note med en formell protest etter at Kroatias utenriksminister kalte president Aleksandar Vucic en russisk «satellitt» på Balkan.

  Kroatias utenriksminister Gordan Grlic Radman sa til TV-stasjonen N1 lørdag at Vucic må bestemme hvilken side han tilhører, Russland eller EU, «for det er umulig og ubehagelig å sitte på to stoler samtidig».

  – Det burde ikke være et stort dilemma, fortsatte Grlic Radman. Han sier Vucic kan fortsette å være Russlands allierte, men at ondsinnet russisk påvirkning som kan undergrave stabiliteten på Vest-Balkan vil ikke bli akseptert.

  Både Vucic og andre serbiske tjenestemenn har reagert med sinne på utenriksministerens uttalelse.

  (NTB)

 • Kosovo håper på normalisert forholdet til Serbia i 2024

  Kosovos statsminister Albin Kurti sa onsdag at han håper å normalisere forholdet til Serbia i år, skriver AFP. Det skjer etter flere runder med mislykkede samtaler mellom de to landene.

  – Jeg ønsker en normalisering av forholdet til Serbia i år. I de neste årene og tiårene håper jeg å gå seirende ut av spørsmål om sosial ulikhet, klimaendringer og sikkerhetstrusler, sier Kurti til AFP.

  Uttalelsen kommer bare få dager etter at det ble meldt at Kosovo tvinger den serbiske minoriteten til å bruke euro.

  Nye regler i Kosovo skal få den serbiske minoriteten til å bytte ut dinar-valutaen med euro. Tiltaket har fått kritikk, og EU har bedt Kosovo utsette lovendringen.

  Onsdag melder AFP at Serbia sier Kosovo blokkerer leveranser av dinar-valutaen på grensen mellom de to landene.

 • Kosovo tvinger den serbiske minoriteten til å bruke euro

  Nye regler i Kosovo skal få den serbiske minoriteten til å bytte ut dinar-valutaen med euro. Tiltaket har høstet kritikk, og EU ber Kosovo utsette lovendringen.

  – Euroen som eneste betalings- og kjøpsmiddel, tydelig definert i republikken Kosovo, er et udiskutabelt spørsmål, sier statsminister Albin Kurti.

  Kosovos offisielle valuta er euro, men majoriteten av landets serbiske innbyggere, som utgjør 5 prosent, bruker også dinar for å vise sin motstand mot å anerkjenne Kosovo.

  Nye regler som trer i kraft torsdag, gjør at de nordlige kommunene må ta i bruk euro i lokale transaksjoner, ifølge Kosovos sentralbank. Fire banker og 15 institusjoner i dette området benytter i dag dinar.

  EU ber Kosovo utsette lovendringen. I en uttalelse uttrykke unionen bekymring over hvordan dette vil påvirke «hverdagen til kosovo-serbere og andre miljøer i Kosovo på grunn av manglende forvarsel». De er særlig bekymret for hvordan det vil påvirke skoler og sykehus. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no