Hopp til innhold
Veggmaleri i Belfast, 25 års markering av fredsavtalen
Foto: Peter Morrison / AP

Nord-Irland

Oppsummert

10. april 2023 er det 25 år siden langfredagsavtalen i Nord-Irland som avsluttet tre tiår med voldelig konflikt mellom katolikker og protestanter. Stridighetene kalt «The Troubles» kostet 3500 liv.

  • Michelle O’Neill valgt som Nord-Irlands førsteminister

    Michelle O’Neill er valgt som Nord-Irlands førsteminister. Hun tilhører det nasjonalistiske partiet Sinn Féin og det er første gang et nasjonalistisk parti leder Nord-Irlands regionstyre.

    Valget av O'Neill markerer starten på en maktdelingsregjering mellom Sinn Féin og Democratic Unionist Party (DUP).

    Det er første gang på to år at regionstyret i Nord-Irland har lykkes i å samle seg. Sinn Féin vant valget allerede i mai 2022, men DUP har de siste to årene boikottet forsamlingen og trakk seg fra lokalstyret i protest mot handelsavtalen som oppstod i kjølvannet av brexit. De mente avtalen skapte et økt skille mellom Nord-Irland og resten av Storbritannia.

    DUP har deretter inngått en avtale med den britiske regjeringen for å løse situasjonen.

    – I dag åpner dørene til fremtiden, en delt fremtid, sa O'Neill under seierstalen, blant annet strømmet via BBC.

    Michelle O'Neill
    Foto: AFP
  • Nord-Irlands regionstyre kan samles allerede lørdag

    Det ligger an til at regionforsamlingen i Nord-Irland kan tre sammen allerede lørdag etter å ha vært ute av drift i to år, sier lederen for unionistpartiet DUP.

    DUP-leder Jeffrey Donaldson sier han har informert forsamlingens leder om at partiet er klar til å avslutte sin nesten to år lange boikott.

    – Jeg venter at forsamlingen vil møtes lørdag, etter at lederen har fullført det nødvendige forarbeidet, sier Donaldson.

    Partiet trakk seg fra maktdelingen og lokalstyret i protest mot at handelsavtalen etter brexit skapte et skille mellom Nord-Irland og Storbritannia. DUPs retur til lokalstyret kommer etter at partiet inngikk en avtale med den britiske regjeringen for å løse den fastlåste situasjonen.

    (NTB)

    DUP-leder Jeffrey Donaldson sier den nordirske regionforsamlingen trolig kan møtes på lørdag. Partiet hans har boikottet lokalstyret i nesten to år, men avslutter boikotten etter å ha inngått en avtale med den britiske regjeringen
    Foto: Peter Morrison / AP / NTB
  • Nordirske unionister klare til å gjenoppta maktdeling

    Unionistpartiet DUP sier de er klare til å gå tilbake til regionalstyret og maktdelingen i Nord-Irland etter å ha blitt enige med den britiske regjeringen.

    Partiet opplyser mandag kveld at de er blitt enige med regjeringen om hvordan handelsreglene etter brexit skal håndteres. I snart to år har DUP boikottet lokalstyret fordi de mener avtalen om handel med EU etter brexit, skilte ut Nord-Irland fra resten av Storbritannia og dermed undergravde regionens plass i Det forente kongedømmet.

    – Det er en glede å melde at partiledelsen har gitt sin tilslutning til forslaget jeg la fram for partiet, sier DUP-leder Jeffrey Donaldson på en pressekonferanse

    (NTB)

    Leder Jeffrey Donaldson i unionistpartiet DUP sier de har blitt enige med den britiske regjeringen om en avtale som gjør at de igjen vil tre inn i regionstyret i Nord-Irland.
    Foto: Peter Morrison / NTB / AP
  • Storstreik i Nord-Irland

    Rundt 170.000 sykepleiere, lærere, togførere og andre offentlig ansatte har gått ut i en 24 timer lang streik i Nord-Irland.

    Streiken, som fagforeningene sier er den største i Nord-Irland på en generasjon, skyldes manglende lønnsøkning i offentlig sektor, til tross for at inflasjonen er den høyeste på flere tiår.

    Formålet er også å legge press på unionistpartiet DUP om å avslutte partiets to år lange protest mot britenes handelsavtale med EU om Nord-Irland etter brexit, den såkalte Nord-Irland-protokollen. Partiet nekter å delta i regionstyret.

    Offentlige lønninger har økt i resten av Storbritannia, og den britiske regjeringen lovet i desember å finansiere lignende lønnsøkninger i Nord-Irland dersom maktdelingen i regionen gjenopptas.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no