Hopp til innhold
veggmaleri i øst-Belfast med gutter
Foto: Gry Blekastad Almås / NRK

Nord-Irland

 • Det blir ikkje val i Nord-Irland i desember

  Britiske styresmakter har avgjort at det ikkje blir val i Nord-Irland i desember eller tidlegare. Eit nyval må haldast innan midten av januar.

  Britanes Nord-Irland-minister Chris Heaton-Harris, seier han skal informere Parlamentet i neste veke.

  Nord-Irland har ikkje hatt ei ordinær regjering sidan provinsvalet i mai, der Sinn Fein blei det største partiet og DUP blei nest størst.

  Usemje om Nord-Irland-protokollen, som er ein del av brexitavtalen mellom Storbritannia og EU, er årsaka til den fastlåste politiske situasjonen.

 • Trolig nyvalg i Nord-Irland

  Parlamentet i Nord-Irland greier ikke å bli enige om ny speaker og få en ny regjering på plass. Dermed går det trolig mot nyvalg i den britiske provinsen.

  Fristen for å velge ny speaker utløper ved midnatt, og dersom det ikke oppnås enighet i siste minutt vil det bli utlyst nyvalg fredag.

  Det siste forsøket på å velge speaker strandet da lederen for Det demokratiske unionistpartiet (DUP), Jeffrey Donaldson, kunngjorde at partiet i protest mot den såkalte Nord-Irland-protokollen ikke vil samarbeide i provinsregjeringen med de rivaliserende nasjonalistene i Sinn Féin.

  Michelle O’Neill i Sinn Féin, som man regnet med ville få posten som Nord-Irlands førsteminister, er ikke imponert over Donaldson og DUP.

  – Dette er deres suppe og viser hans og partiets mislykkede lederskap, sier hun. (NTB)

 • Flertall av katolikker i Nord-Irland

  Det er nå flere katolikker enn protestanter i Nord-Irland. Det viser en fersk folketelling, skriver Reuters.

  45,7 prosent identifiserer seg som katolikker mot 43,5 prosent som protestanter.

  Tradisjonelt har de fleste katolikker ment at Nord-Irland skal slutte seg til Irland, mens protestantene har ment at Nord-Irland skal forbli en del av Storbritannia.

 • David Trimble er død

  Nord-Irlands tidligere førsteminister og Nobels fredsprisvinner, David Trimble, er død, melder BBC.

  Trimble var formann i Ulster Unionist Party og vant i 1998 Nobels fredspris sammen med John Hume for deres rolle i Belfastavtalen som førte til en slutt på konflikten i Nord-Irland som hadde krevd flere tusen liv.

  Han ble 77 år gammel.

  1vD6JJYINJE
  Foto: IAN HODGSON / REUTERS
 • EU varsler søksmål mot Storbritannia for avtalebrudd

  EU vil stevne Storbritannia for brudd på Nord-Irland-avtalen. Statsminister Boris Johnson vil slå en strek over deler av avtalen.

  Den britiske regjeringen fremmet nylig et lovforslag som overstyrer den såkalte Nord-Irland-protokollen. Den ble framforhandlet av EU og Storbritannia som en del av brexitavtalen og skulle hindre en hard grense mellom den britiske provinsen Nord-Irland og EU-landet Irland.

  Storbritannias utenriksminister Liz Truss mener lovforslaget er en fornuftig og praktisk løsning på problemene Nord-Irland står overfor og hevder at det ikke innebærer brudd på internasjonale lover.

  EU er uenig og varsler nå søksmål. Dersom ikke den britiske regjeringen kommer med et tilfredsstillende svar på EUs innvendinger innen to måneder, vil saken bli overlatt til EUs øverste domstol (ECJ).

  (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no