Hopp til innhold

Full fiskerikrangel mellom briter og franskmenn

En krangel om utdeling av lisenser har ført til trusler om stengte havner og strenge tollkontroller. – Dette er ingen krig, men det er en kamp, sier Frankrikes fiskeriminister Annick Girardin.

 Tråleren Cornelis Gert Jan i havnen i Le Havre

Den britiske tråleren Cornelis Gert Jan ligger fortøyd i havnen i Le Havre. Den ble brakt inn av den franske kystvakten.

Foto: Sarah Meyssonnier / Reuters

– Det er uakseptabelt at britene ikke respekterer den avtalen de har signert, freser Annick Girardin.

I flere måneder nå har franskmennene kranglet med sine naboer på den andre siden av kanalen. Etter brexit har ordvekslingen om fiskerirettigheter vært hard.

I går ble en britisk tråler tatt i arrest og eskortert av den franske kystvakta inn til Le Havre. Båten skal ha manglet lisens. Kamskjellfangsten blir beslaglagt og båten får ikke forlate havn før en bot er betalt, melder BBC.

Nå sier franske myndigheter at de vil stenge flere havner for de britiske båtene, hvis ikke situasjonen bedrer seg innen 2. november, skriver Le Monde.

Kommer med nye trusler

Paris truer også London med å innføre strengere kontroller av britiske varer i tollen og strengere kontrollen av lastebiler som skal krysse den engelske kanal.

Annick Girardin

Fiskeriminister Annick Girardin sier det er uakseptabelt at britene ikke respekterer en avtale de selv har skrevet under på.

Foto: Ludovic Marin / AFP

Ifølge en talsmann for den franske regjeringen kan neste skritt være å stramme inn på strømforsyningen fra det franske fastlandet til de britiske kanaløyene.

– Dette er ingen krig, men det er en kamp, sa statsråden til den franske radiokanalen RTL i dag.

På Twitter skriver hun at nok er nok. Hun viser til at mange franske fiskere ikke har kunnet jobbe.

Annick Girardin på Twitter
Foto: Skjermbilde

Vanskelige forhandlinger

Den britiske brexitministeren David Frost sier i en uttalelse at «Frankrikes trusler er skuffende og ute av proporsjoner. De er ikke noe vi ville ha ventet fra en alliert og en nær partner».

Fiskeri var et av de vanskeligste temaene i forhandlingene om brexitavtalen. Krangelen har blusset opp flere ganger.

Etter flere uker med forhandlinger i høst har britiske myndigheter gitt flere fiskerilisenser, men kun halvparten av det Frankrike mener å ha krav på. Franske fiskere sier de har søkt om nye lisenser, men klager over byråkrati og mange avslag.

SISTE NYTT

Siste nytt