Hopp til innhold
Sæd fra norsk donor.
Foto: Truls Alnes Antonsen / NRK

Assistert befruktning

  • Åpner opp for eksport av donorsæd

    Helsedirektoratet gir grønt lys til fertilitetsklinikken Livio som vil eksportere donorsæd til sine klinikker i Sverige og på Island for å hjelpe flere barnløse.

    I dag kan sæd fra hver norske donor brukes til søsken i maksimalt seks norske familier. Endringen innebærer at hver sæddonor i tillegg kan gi opphav til barn i seks familier i Sverige og to på Island.

    – Vi har gått gjennom regelverket og fått avklart at det ikke er noe som hindrer eksport. Vi har sett på rutinene til klinikkene som skal bruke sæden i utlandet og forsikret oss om at det ikke vil være i strid med norsk lov, sier seniorrådgiver i Helsedirektoratet, Anne Forus.

    Foreningen for donorunnfangede i Norge (DUIN) er kritiske til å åpen for eksport.

    – Regelverket i Norge handler ikke bare om å kjenne sitt opphav via donor, men også å vite at du har en begrenset søskenflokk. Ved å eksportere kjønnsceller til utlandet har vi ikke den kontrollen lenger og søskenflokken kan bli unormalt stor, sier styremedlem i DUIN, Raymond Egge Kristiansen.

    Foreningen mener et felles nordisk regelverk burde kommet på plass først.

    I dag importerer norsk fertilitetsbransje sæd fra utlandet, men det er første gang myndighetene åpner for eksport.

    Sæd fra norsk donor.
    Foto: Truls Alnes Antonsen / NRK
  • Mann får forbud mot å donere mer sæd

    En 41 år gammel mann i Nederland har donert sæd som har bidratt til å lage minst 550 barn i flere land. Nå får han forbud mot å donere mer.

    Mannen har også villedet potensielle foreldre om antall sæddonasjoner han har hatt, ifølge en domstol i Haag.

    – Alle disse foreldrene må nå forholde seg til at barnet deres er en del av et enormt nettverk med hundrevis av halvsøsken, noen de ikke har valgt selv, sa domstolen, og la til at dette kan ha negative psykososiale innvirkninger på barna.

    (NTB)

  • WHO: Problemet med ufrivillig barnløshet må tas på alvor

    En av seks personer rammes av infertilitet, opplyser Verdens helseorganisasjon i en ny rapport og understreker samtidig at problemet må tas på større alvor. I WHOs nye rapport som ble offentliggjort denne uka, går det fram at rundt 17,8 prosent av den voksne befolkningen i høyinntektsland opplever ufrivillig barnløshet, mens 16,5 prosent opplever dette i lav- og mellominntektsland.

    (NTB)

  • Nå er det flere eggdonorer enn par på venteliste

    For første gang melder fertilitetsklinikkene om at det er flere eggdonorer enn par på venteliste.Totalt er det nå 179 eggdonorer ved de fem klinikkene som tilbyr eggdonasjon i Norge, mens det er 50 par som venter, melder TV 2. Det ble i 2021 lovlig for kvinner å donere egg i Norge. Ett år etter lovendringen var det til sammen 27 godkjente donorer. Samtidig var det 116 par som ventet på donoregg. Nå er situasjonen snudd, og det er flere eggdonorer enn par på venteliste. Gynekolog Liv Bente Romundstad ved Spiren Fertilitetsklinikk i Trondheim forteller at de nå har i overkant av 100 godkjente eggdonorer ved deres klinikk.

    Det er i dag fem klinikker som tilbyr eggdonasjon i Norge. Fire av disse er private. Den eneste offentlige aktøren er fertilitetsklinikken ved St. Olav hospital i Trondheim.

  • FHI: Bekymret etter studie som viser nedgang i fertilitet hos unge menn

    En stor dansk studie viser en nedgang i fertilitet hos menn, og miljøgifter blir utpekt som årsaken. Folkehelseinstituttet er bekymret.

    Det er en fersk studie fra Danmark som viser en nedgang i fertilitet hos menn, melder P4.

    Hormonforstyrrende stoffer som vi omgir oss med daglig påvirker menneskers evne til reproduksjon, mener forskere fra Rigshospitalet i Danmark.

    I Norge jobber Folkehelseinstituttet nå aktivt med å undersøke sammenhengen mellom miljøgifter og mannlig reproduksjonsevne.

    – Vi er bekymret for fallende fruktbarhet. Vi ser en god del menn som ikke har sædceller i det hele tatt, sier fagdirektør Per Magnus. (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no