Hopp til innhold

Sliter med å rekruttere eggdonorer – må avvise mange som ønsker å bli gravide

To år etter at eggdonasjon ble vedtatt i Norge, er det kun ett offentlig sykehus som tilbyr behandlingen – og det i svært lite omfang.

Overlege Camilla Kleveland ved St. Olavs hospital setter inn et embryo i en kvinnes livmor.

ASSISTERT BEFRUKTNING: Overlege Camilla Kleveland ved St. Olavs hospital setter et embryo inn i livmoren til en kvinne. Hun skulle gjerne sett at hun kunne gjennomføre enda flere behandlinger med donoregg.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

– Det er jo kjempekjipt, sier Camilla Kleveland.

Overlegen ved Fertilitetsseksjonen ved St. Olavs hospital i Trondheim har mange ganger måttet avvise kvinner som trenger donoregg for å oppfylle drømmen om barn.

For med kun 11 godkjente donorer, sliter Norges eneste offentlige tilbud for eggdonasjon med å dekke opp for behovet.

– Vi har måttet sette ganske strenge krav for hvem vi i det hele tatt aksepterer på ventelisten for donasjon, sier Kleveland.

En frysetank med flytende nitrogen, hvor sæd og egg blir oppbevart på St. Olavs hospital.

I flytende nitrogen oppbevares både egg- og sædceller ved St. Olavs hospital. Det er langt mer sæd enn egg i tanken.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

De prioriterer kun barnløse kvinner under 40 år som ikke kan få barn av genetiske årsaker eller som følge av medisinsk behandling for alvorlig sykdom. Alle andre får et nei.

Og de som faktisk blir satt på venteliste, vet ikke hvor lenge de blir nødt til å vente.

«Amalie» er en av dem.

– De sier at det avhenger av når og hvor mange donorer de får. Det er krevende å vente, og ventetiden har vært lang allerede, sier 38-åringen.

Amalie er et navn NRK har gitt henne. Av hensyn til at det skal være full anonymitet mellom donor og mottaker, ønsker hun ikke å stille med eget navn og bilde.

– Kritikkverdig

For sju år siden gikk Amalie gjennom en heftig kreftbehandling som tok knekken på hennes eggreserver.

Derfor var det en lykkedag da Stortinget i juni 2020 vedtok å gjøre eggdonasjon lovlig i Norge, fra 1. januar 2021.

– Kreft i ung alder gjør deg sårbar på så mange vis. Dette er noe av det såreste. Eggdonasjon er min eneste mulighet til å få barn med min samboer.

Selv om hun venter i uvisshet, er hun utrolig takknemlig for at hun har kommet gjennom nåløyet ved St. Olav. Samtidig synes Amalie det er vondt å vite at det er så mange som ikke engang får en plass i køen.

– Det er kritikkverdig at over to år etter at eggdonasjon ble vedtatt, så er det kun ett sykehus som tilbyr behandlingen, og at de tilbyr i så lite omfang som de gjør, sier hun.

– Prinsipielt mener jeg at ufrivillig barnløshet utløser offentlig helsehjelp, og det er en hjelp som i dag ikke er der for mange av oss som trenger den.

Overlege Camilla Kleveland ved Fertilitetsklinikken ved St. Olavs hospital.

Camilla Kleveland er imponert over dem som har valgt å bli eggdonor. Hun påpeker at det tross alt er litt mer styrete enn å være sæddonor.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Camilla Kleveland ved St. Olav ville også sett at ting var annerledes.

– Vi skulle ønske at det var en stor tilstrømning av donorer, sånn at man kan hjelpe flere. Men de som ikke får plass hos oss, oppfordrer vi til å gå privat.

Les også Sædtørke i Norge: – Vi trenger donorer

Dyr behandling

Utover St. Olavs hospital, er det fire private klinikker som er godkjent for eggdonasjon i Norge.

NRK har vært i kontakt med samtlige av disse.

De kan bekrefte at det også for dem har vært en utfordring å finne donorer i Norge, men de har likevel bedre kapasitet enn ved St. Olav.

Én klinikk har valgt å utelukkende kjøpe egg fra Finland, mens de tre andre til sammen har godkjent i overkant av 100 donorer. Det er stor variasjon på antallet klinikkene imellom.

I laben, hvor et egg blir inseminert med sperm.

Egget befruktes med sæd i laboratoriet, før embryoet etter hvert settes inn i livmoren.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Gynekolog Liv Bente Romundstad driver Spiren Fertilitetsklinikk i Trondheim, i tillegg til å være forsker ved Senter for reproduksjon og kvinnehelse ved Folkehelseinstituttet.

Også hun etterlyser et bedre offentlig tilbud, gjerne ved et samarbeid med det private.

– Ved Klinikk Spiren har vi ingen ventetid, og det er rom for å behandle flere i det private. Hadde man fått til et samarbeid, kunne vi ha hjulpet flere mer effektivt, sier Romundstad.

Hun påpeker dessuten at det er dyrt med eggdonasjon. Ved en privat klinikk koster ett forsøk i underkant av 100.000 kroner. Denne regningen for ufrivillig barnløshet mener hun flere bør slippe å betale selv.

– Det er mange ulike tilstander og årsaker til at eggdonasjon kan være det eneste alternativet, sier Romundstad.

– Vi mener det ikke er riktig at for eksempel et par i slutten av 20-årene skal være nødt til å gå privat og betale dyrt fordi det er det eneste reelle tilbudet.

Gynekolog Liv Bente Romundstad ved Spiren Fertilitetsklinikk, peker på et bilde av et embryo som er i utvikling.

Liv Bente Romundstad viser oss hvordan et embryo ser ut på dag fire. Hun forteller at ved Spiren Fertilitetsklinikk, som hun driver, har de nå ingen ventetid for eggdonasjon. Men hun påpeker at det er en hårfin balanse mellom tilbud og etterspørsel.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Romundstad mener det kunne ha vært hensiktsmessig med en ordning hvor staten tar regningen for behandlinger i det private, om kvinnene oppfyller gitte medisinske kriterier.

Dette støtter flere av hennes kolleger. Gynekolog og klinikksjef ved Livio Oslo, Nan Birgitte Oldereid, viser til at i Sverige kjøper det offentlige tjenester innen behandling med assistert befruktning av det private.

– Pasientene har da flere valgmuligheter ved prøverørsbehandling. I tillegg frigjør det ressurser så det offentlige kan drive med andre nasjonale og regionale oppgaver.

Oldereid mener imidlertid også at flere sykehus med fordel kunne ha opprettet et tilbud for eggdonasjon.

– Eggdonasjon er ikke noe alle offentlige sykehus bør drive med, men det bør være et tilbud i flere helseregioner, sier hun.

Les også Gravid etter partnerdonasjon: – Det ble treff på første forsøk

Ultralyd

Ressursene styrer

Overlege Camilla Kleveland ved St. Olav skulle også ønske at flere sykehus etablerte et tilbud. Hun mener dette den beste måten å styrke det offentlige tilbudet på.

– Det er veldig mye enklere for både donorer og mottakere om tilbudet er på et sykehus nærmere dem, sier hun.

Samtidig forstår hun at andre sykehus ikke har søkt om å få starte med eggdonasjon, i og med at det krever mye tid og ressurser.

– Det er nok ressursene som styrer. Vi hadde nok fått et bedre tilbud også andre plasser hvis det hadde fulgt med ressurser til det man bestemmer.

Overlege Camilla Kleveland ved St. Olavs hospital setter inn et embryo i en kvinnes livmor.

Camilla Kleveland synes det er ekstremt givende å kunne hjelpe folk med å få barn.

Foto: Hanne Bernhardsen Nordvåg / NRK

Amalie, som står på venteliste, mener myndighetene bør komme med føringer.

– De må bevilge nok penger til at sykehusene faktisk kan tilby behandlingene de har vedtatt. Det bør være et krav til at det skal være offentlig i tilstrekkelig grad, sier hun.

Myndighetenes ansvar

At man ikke har et solid offentlig tilbud, reflekterer at dette tilbudet fortsatt er nytt, mener statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet, Karl Kristian Bekeng (Ap).

– De offentlige sykehusene har store og komplekse oppgaver, og det tar tid for nye tilbud å trå inn i sykehusene, sier han.

Bekeng minner også om at vi nettopp har vært gjennom en to år lang pandemi som har vært svært belastende for sykehusene.

Statssekretær Karl Kristian Bekeng.

Statssekretær Karl Kristian Bekeng (Ap) mener man med optimisme kan se til andre land hvor eggdonasjon har vært praktisert lenger. Der er tilbudet mer kjent og etablert, og det tror han det vil bli i Norge også.

Foto: Esten Borgos / Borgos Foto AS

Ifølge statssekretæren er det foreløpig ingen planer om å gi ekstra ressurser eller føringer knyttet til eggdonasjon.

– Vi må håndtere pandemien og ettereffekten av den først, og når vi jobber med framtidige budsjetter og våre signaler til sykehusene framover, må vi vurdere hva vi skal prioritere opp, sier Bekeng.

– Men at det i det hele tatt finnes et tilbud er det første og helt nødvendige steget.

Bekeng påpeker videre at den aller største begrensningen akkurat nå er selve mangelen på donorer, og der kan de vurdere om det skal gjøres grep for å fremme informasjon om tilbudet.

– Det kan både gjøres fra nasjonale helsemyndigheters eller klinikkenes side. Kanskje helst begge deler.

Les også «Boom» av sæddonorer etter NRK-sak

Rør med nedfryste sædceller, på St. Olavs hospital.

Vet ikke om tilbudet

Både St. Olavs hospital og de private klinikkene understreker at man er avhengig av flere donorer og en jevn donorstrøm over tid om man skal ha et solid tilbud.

Hver donor kan nemlig gi egg kun tre ganger, og det er heller ikke sikkert at resultatet i første omgang blir graviditet. Derfor hadde det ideelle vært om man hadde flere donorer enn mottakere.

Men selv om de ønsker flere donorer, er dette likevel ikke noe man skal ta lett på. Som Liv Bente Romundstad ved Spiren Fertilitetsklinikk sier:

– Et egg er ikke en tilfeldig celle – det blir folk av det.

Et egg blir inseminert med sperm, sett gjennom mikroskopet.

Et liv blir til.

Foto: Morten Andersen / NRK

Camilla Kleveland ved St. Olav minner om at barnet også vil ha krav på å få vite dets biologiske opphav fra det er 15 år gammelt.

– Så det er viktig å tenke gjennom om det vil være greit at noen potensielt kommer og banker på om 15–20 år. Eller at det ikke kommer noen, sier hun.

– Du må kunne leve med at du kanskje kommer til å gå resten av livet og lure. Men hvis du tenker at det er greit, og har lyst til å hjelpe andre, så er dette en veldig fin måte å gjøre det på.

Og for dem som står i andre enden, betyr det alt.

– Det er en ekstremt raus handling, og vi er helt avhengige av andres godhet, sier Amalie.

– For oss som har ventet i så mange år, framstår det nesten som helt surrealistisk; det der å tørre å håpe at man faktisk skal bli en av dem som har barn.

Les også Stor økning i single kvinner som vil ha barn

Anne Lie-Hetland sitter i stua si. Vi ser henne gjennom sprinklene i barnesenga som står i stua.