Hopp til innhold
Korridorpasient på sykhus
Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Helsetjenester

Oppsummert

Helsevesenet er det samlede system av tjenester, institusjoner og lovgivning som samfunnet har bygd ut for å styrke folkehelsen, yte diagnostikk, behandling, rehabilitering og omsorg ved akutte og kroniske sykdommer og skade. (SNL.no)

  • FHI: Markant økning av antibiotikaresistente bakterier

    Flere blir smittet med antibiotikaresistente bakterier.

    Det er spesielt økningen av karbapenemase-produserende bakterier (CPO) som bekymrer Folkehelseinstituttet (FHI). I 2023 ble 251 personer meldt smittet, sammenlignet med 180 personer i 2022, og 68 personer i 2021.

    Det kommer fram i FHIs årsrapport: Forekomst av resistente bakterier og sopp med spesiell betydning for smittevern i helsetjenesten i Norge.

    Ifølge overlege ved FHI, Miriam Sare skyldes økningen av CPO en kombinasjon av utenlandsreiser og migrasjon til Norge fra land med høy forekomst av antibiotikaresistente bakterier.

  • Helsepersonell kan ikke kreve ekstra gebyr av pasienter ved timebestilling

    Utover det som er fastsatt i regelverket om egenandeler og egenbetaling, er det ikke lov å kreve gebyr for timebestilling.

    – Helsedirektoratet har over flere år informert om gjeldende regler for pasientbetaling, men får fortsatt henvendelser fra brukere, mediene og tilsynsmyndigheter om at helsepersonell krever slik egenbetaling av pasientene, sier avdelingsdirektør Steinar Mathisen i Helsedirektoratet.

  • Vestre til NRK: – Mange er usikre på om de får den hjelpen de trenger i det offentlige

    – Jeg mener det at vi ser at så mange har privat helseforsikring er et uttrykk for at for mange er usikre på om de får hjelpen de trenger i det offentlige, uttaler helseminister Jan Christain Vestre til Dagsrevyen i NRK.

    Det sier han etter at TV 2 omtalte at Vestre selv tegnet private helseforsikringer til sine ansatte i Vestre AS i 2018.

    Den nylig tiltrådte helseministeren erkjenner at det offentige velferden må bli sterkere, og sier dette er hans oppgave fremover.

    Vestre er fortsatt akseeier i familiebedriften, men understreker at han har hatt en passiv rolle siden han først ble statsråd i 2021.

    – Jeg legger meg ikke opp i de vurderingene og beslutningene selskapet tar.

  • Vestre: – Hadde selv privat helseforsikring

    Mandag skrev TV 2 at helseminister Jan Christian Vestre tegnet private helseforsikringer til sine ansatte i selskapet Vestre AS i 2018.

    Nå bekrefter han til NRK at avtalen også omfattet ham selv mens han var daglig leder.

    – Jeg har nå undersøkt dette nærmere og kan bekrefte at Vestre AS innførte en avtale om helseforsikring i 2018 da jeg var daglig leder. Det innebærer at jeg hadde privat helseforsikring som en del av denne avtalen, frem til jeg sluttet i Vestre AS i oktober 2021, sier han.

    Helseministeren, som tiltrådte forrige uke i stillingen, understreker at det ikke er noe galt i at bedrifter gjør dette og at det er opp til hver enkelt bedrift.

    Han legger til at det fortsatt er velferdsstaten som skal være den viktigste helseforsikringen i Norge.

    – Derfor er min jobb som helseminister å sørge for at våre felles helsetjenester er av høy kvalitet, at ventetidene reduseres og at folk i hele landet kan være trygge på at de får helsetjenestene de har behov for når de trenger det.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no