WHO sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus
Foto: AFP / AFP

Verdens helseorganisasjon WHO

 • WHO ber om nye vaksiner

  Verdens helseorganisasjon advarer mot stadig vaksinepåfyll som en strategi mot covid-19, og vil heller ha nye vaksiner som virker bedre mot virusvarianter.

  – En vaksinestrategi basert på gjentatte oppfriskningsdoser av den originale vaksineblandingen vil sannsynligvis ikke passe eller være bærekraftig, sier WHOs tekniske rådgivningsgruppe på området.

  Fordi omikronvarianten sprer seg så raskt verden over, anbefaler gruppa at man utvikler nye vaksiner som ikke bare beskytter mot sykdom, men også gjør mer for å forhindre smitte i utgangspunktet. Inntil slike vaksiner er blitt utviklet mener gruppa man må oppdatere de eksisterende vaksineblandingene slik at de fortsetter å beskytte mot sykdom fra nye varianter.

 • Tuberkulosedødsfall stig

  Tuberkulosedødsfall stig for første gong på meir enn ti år på grunn av koronapandemien, skriv Verdas helseorganisasjon (WHO) i ei pressemelding.

  I løpet av 2020 døde fleire menneske av tuberkulose samanlikna med 2019. Dødsfalla skjer i hovudsak i dei 30 landa der sjukdommen er mest utbreitt. På same tid vart færre diagnostisert, behandla eller fekk førebyggande behandling. Utgiftene til essensielle tuberkulosetenester, har også falt.

  – Denne rapporten stadfestar frykta vi har for at pandemien har forstyrra viktige helsetenester og framgangen i arbeidet mot tuberkulose, seier Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHOs generaldirektør.

 • WHO-kritikk etter overgrepsskandale

  Etterforskere har funnet «klare strukturelle feil» og «individuell uaktsomhet» etter å ha undersøkt anklager om seksuelle overgrep fra WHO-ansatte i Kongo. Det kommer fram i en ny, uavhengig rapport tirsdag, utarbeidet av en spesialkommisjon.

  Den fikk i oppdrag av WHO å undersøke påstandene etter en rapport som kom i september i fjor. Den hevdet at FN-ansatte som ble sendt til Kongo under ebolakrisen i 2018-2020, hadde gjort seg skyldig i overgrep mot kvinner.

  WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus sa under en pressekonferanse tirsdag at rapporten «er fryktelig lesning». Han understreket også at overgriperne må stilles til ansvar.

 • Nye retningslinjer om luftkvalitet

  Verdas helseorganisasjon (WHO) kunngjorde onsdag at dei styrkar retningslinjene for luftkvalitet.

  WHO meiner luftforureining er ein av dei største miljøtruslane mot menneska, og anslår det er skuld i 7 millionar dødsfall kvart år. Dei har senka maksimalnivåa for forureining, og seier ein kvar overskriding er forbunde med betydeleg helsefare.

 • Afrika når ikke vaksinemål

  Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) kommer de fleste land i Afrika ikke til å nå målet om å vaksinere sine ti prosent mest sårbare innen slutten av september, skriver NTB.

  – Hamstring av vaksiner har holdt Afrika tilbake, og vi trenger desperat flere vaksiner, sier Matshidiso Moeti, WHOs regiondirektør for Afrika.

  Hvis ikke vaksineringstakten trapper opp ligger 42 av Afrikas 54 land an til å ikke nå målet.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no