Hopp til innhold
Skannet bilde av en hjerne i forbindelse med forsklning på Alzheimers og andre demenssykdommer på Georgetown-universitetet i Washington DC.
Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix

Alzheimer og demens

Oppsummert

Minst 80.000 nordmenn er demente og tallet øker, ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen. Alzheimers er den viktigste årsaken til demens, og karakteriseres ved svekkelse av hukommelse og andre kognitive funksjoner og endringer i personligheten.

  • Ny demens-medisin mot Alzheimer

    En ny medisin kalt donanemab kan gi nytt håp til pasienter med Alzheimer, melder BBC. Internasjonale tester viser at antistoff-medikamentet utsetter kognitivt forfall i tidlige stadier av sykdommen. Det gjør den ved å fjerne et protein som bygger seg opp som plakk i hjernen til pasienter med denne typen demens.

    Medisinen er ikke en kur mot Alzheimer, men kan bidra til å dempe symptomer og utsette den mer alvorlige fasen av sykdommen, ifølge tidsskriftet Jama.

  • Ekspertpanel i USA støtter alzheimers-medisin

    En komité som gir råd til USAs legemiddelverk (FDA) gir tommel opp for medisinen Leqembi.

    De sier at studier viser at medisinen har effekt. FDA skal bestemme om legemiddelet blir endelig godkjent eller ikke 6. juli.

    Studiene viser at medisinen er det første legemiddelet som tydelig bremser svekkelsen av hukommelse og tenkning. Den er utviklet av amerikanske Biogen og japanske Eisa

    (NTB/AP)

  • Demens er den sykdommen som koster mest, ifølge ny studie

    En ny studie har vurdert kostnadene for 144 sykdommer. Psykisk helse og demens er blant sykdommene som koster mest.

    Studien er utført av forskere fra Folkehelseinstituttet, Universitetet i Oslo og University of Washington i USA.

    – Det er nyttig å vite kostnadene for de ulike sykdommene, samtidig som det er viktig å presisere at det at vi bruker mye penger på enkelte sykdommer godt kan være en riktig prioritering, sier førsteforfatter Jonas Minet Kinge, seniorforsker ved Folkehelseinstituttet og professor i helseøkonomi ved UiO, i en pressemelding.

    I 2019 var helseutgiftene for demens 31,92 milliarder kroner, fulgt av fall på 14,52 milliarder og psykisk utviklingshemning på 14,42 milliarder.

    Forskerne har studert utgifter knyttet til å behandle og følge opp ulike sykdommer. Utgifter til samfunnskostnader som sykefravær og trygd er ikke inkludert i denne studien.

    Studien viser også at utgiftene per person øker med alderen, spesielt på grunn av lidelser som demens.

    For unge og middelaldrende, mellom 15 og 49 år, er nesten halvparten av helseutgiftene knyttet til behandling av psykiske lidelser.

    (NTB)

  • Nytt radioaktivt legemiddel kan avdekke tidleg Alzheimer

    Ved St. Olavs hospital i Trondheim lagar dei no eit radioaktivt legemiddel som kan avdekke demenssjukdommen tidlegare enn før. Det har tatt fleire år å forske fram legemiddelet i eit samarbeid mellom NTNU og St. Olav.

    – Det er eit heilt nytt sporstoff som me skal bruke i pasientar med mild kognitiv svikt. Sporstoffet kan hjelpe legane i å diagnostisere Alzheimer betre og tidlegare, seier professor Live Eikenes.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no