Skannet bilde av en hjerne i forbindelse med forsklning på Alzheimers og andre demenssykdommer på Georgetown-universitetet i Washington DC.
Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix

Alzheimer og demens

Oppsummert

Minst 80.000 nordmenn er demente og tallet øker, ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen. Alzheimers er den viktigste årsaken til demens, og karakteriseres ved svekkelse av hukommelse og andre kognitive funksjoner og endringer i personligheten.

 • Få personar med Alzheimer har GPS

  Nye tal frå Helsedirektoratet viser at under ein prosent av dei med diagnosen Alzheimer har GPS.

  Lokaliseringsteknologi vart lovleg å bruka på menneske i 2013.

  Ifølge Helsedirektoratet er det ein av fleire typar velferdsteknologi som kan gjera at personar med demens og deira pårørande får ein tryggare kvardag.

  Det er kvar enkelt kommune som vel om dei ynskjer å gje dette tilbodet til menneske med demens.

 • Vil granske Alzheimers-godkjenning

  Var det et resultat av et for tett samarbeid mellom USAs legemiddeltilsyn (FDA) og produsenten, og ble regler brutt da FDA godkjente Alzheimers-medisinen Aduhelm i forrige måned? Det ber nå FDA helsedepartementet om å undersøke, melder New York Times. To medlemmer av en komité i FDA trakk seg etter at tilsynet godkjente medisinen som er omstridt i fagmiljøene.

 • USA godkjenner Alzheimers-medisin

  For første gang på nærmere 20 år er en ny medisin mot Alzheimers godkjent for bruk i USA. Det skjer til tross for advarsler fra uavhengige eksperter. USAs legemiddeltilsyn (FDA) mener det er den eneste medisinen som fungerer mot selve sykdommen.

 • Ørnes sykehjem skal undersøkes

  Fylkeslegen har startet undersøkelser på Ørnes sykehjem etter at en kvinne med demens tok seg ut gjennom et vindu på skjermet avdeling på sykehjemmet i november. Kvinna ble etter 13 dager funnet død i terrenget ikke langt fra sykehjemmet i Meløy. Fylkeslegen har opprettet tilsynssak etter at pårørende har klaget inn saken. Også politiet har bedt fylkeslegen komme med ei vurdering før de eventuelt starter en politietterforskning.

 • Flere demente enn de trodde

  Arbeiderpartiet ønsker ikke å kutte i demensomsorgen i Fauske kommune. I stedet vil de kutte ned på antall kommunale ledere, skriver Saltenposten. To Ap-representanter viser til en rapport som kom tre uker etter budsjettfremlegging hvor det står at det er flere demente i kommunen enn det man først trodde.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no