Hopp til innhold
Skannet bilde av en hjerne i forbindelse med forsklning på Alzheimers og andre demenssykdommer på Georgetown-universitetet i Washington DC.
Foto: Evan Vucci / AP / NTB Scanpix

Alzheimer og demens

Oppsummert

Minst 80.000 nordmenn er demente og tallet øker, ifølge Nasjonalforeningen for folkehelsen. Alzheimers er den viktigste årsaken til demens, og karakteriseres ved svekkelse av hukommelse og andre kognitive funksjoner og endringer i personligheten.

  • Ikke nok penger og folk

    Antall personer med demens vil dobles de neste årene, mens det blir færre til å vare på dem, skriver Fædrelandsvennen.

    Rådgiver Ilse van Lingen i stab for helse og mestring i Kristiansand kommune sier dette ikke kan kalles en eldrebølge, men en varig endring.

    Til avisa sier hun at det hverken er penger eller folk til å fortsette å gi tjenester på samme måte som i dag, og at den nye situasjonen krever at vi alle er nødt til å bry oss mer om hverandre.

  • Vestby vil bli mer demensvennlig med ny avtale

    Vestby kommune signerte fredag en avtale med Nasjonalforeningen for folkehelsen om et langsiktig og forpliktende samarbeid.

    Gjennom avtalen skal kommunen arbeide for å bli mer demensvennlig.

    Folk med demens skal blant annet ha mulighet til å være inkludert og delta i hverdagsaktiviteter, som å handle, bruke offentlig transport og delta i kulturaktiviteter, skriver kommunen.

    For å få det til skal både ansatte i kommunen og i det lokale næringslivet få kurs og opplæring. Særlig servicebransjen vil få tilbud om det.

    Ordfører Tom Anders Ludvigsen og generalsekretær Mina Gerhardsen fra Nasjonalforeningen for folkehelsen.
    Foto: Vestby kommune
  • KrF vil ha fem nye demenskor i Oslo

    KrF ønsker å opprette fem nye demenskor i Oslo de neste årene. Dette er noe de jobber for når det forhandles om Oslos reviderte budsjett for 2024.

    Det er KrFs bystyrerepresentant Øyvind Håbrekke som fremmer ønske om demenskor i alle Oslos bydeler.

    Til Aftenposten sier Håbrekke at han lover å kjempe for å få satt i gang et prosjekt som vil gå over to år og koste 5 millioner kroner. Opplegget vil lages av Norges musikkhøgskole.

    Forskning viser at korsang kan redusere depresjon og fremme psykologisk velvære og livskvalitet hos personer med demens, men fagpersoner etterlyser mer forskning.

    – En viktig del av dette er at det skal bli forsket på underveis. Vi trenger mye mer kunnskap om hvordan det fungerer, sier Håbrekke til avisen.

    Øyvind Håbrekke, KrF
    Foto: Olav Juven
  • Ny demens-medisin mot Alzheimer

    En ny medisin kalt donanemab kan gi nytt håp til pasienter med Alzheimer, melder BBC. Internasjonale tester viser at antistoff-medikamentet utsetter kognitivt forfall i tidlige stadier av sykdommen. Det gjør den ved å fjerne et protein som bygger seg opp som plakk i hjernen til pasienter med denne typen demens.

    Medisinen er ikke en kur mot Alzheimer, men kan bidra til å dempe symptomer og utsette den mer alvorlige fasen av sykdommen, ifølge tidsskriftet Jama.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no