Hopp til innhold
Sykepleiere
Foto: Wiik, Eirill / SCANPIX

Helse og livsstil

Oppsummert

Risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer er halvert på 20 år. For kreft er risikoen redusert med 16 prosent. Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at nordmenn tar lavere risiko og at behandlingen er blitt bedre for mange sykdommer.

 • SSB: Unge kvinner har dårlegare helse enn for 20 år sidan

  I ein rapport frå SSB skriv dei at mange kvinner lev med smerter og plager. I alderen 16–24 seier halvparten at dei er plaga med varige og tilbakevendande hovudsmerter.

  Unge kvinner har i dag litt dårlegare helse samanlikna med jamaldrande kvinner for 20 år sidan.

  – Sjølv om dei fleste meiner at dei har god helse, er det mange kvinner som seier at dei blir plaga av symptom som magesmerte, hovudverk, søvnvanskar og andre smerter i kroppen, seier seniorrådgivar i SSB Elin Skretting Lunde i rapporten.

  Lunde seier at plagene truleg handlar om skulerelatert stress, krav og press knytt til utsjånad og kropp.

  – Omfanget og auking i plagar må også sjåast i samanheng med at stadig fleire unge slit med psykiske plager, seier Lunde.

  Dette er nokre av funna som er omtalt i rapporten «Kvinners liv og helse siste 20 år», som SSB har utarbeida på oppdrag frå Helse- og omsorgsdepartementet.

 • Ny studie: Tran beskytter ikke mot covid

  Å ta tran, som inneholder vitamin D, beskytter verken mot koronavirus, alvorlig korona eller andre luftveisinfeksjoner.

  – Vi er sikre på at konklusjonen er korrekt, og det er en skuffende konklusjon. Det hadde vært mye bedre for alle om det hadde vært slik at å ta tran, eller vitamin D, hver dag beviselig beskytter mot covid-19. Men det gjør det altså ikke, sier forsker og lege Arne Søraas til NTB.

  Han har ledet Transtudien, der nesten 35.000 deltakere er fulgt gjennom pandemien for å finne ut om inntak av tran, som inneholder mye vitamin D, kan ha forebyggende effekt på covid-19.

  Resultatene fra studien, som er forsinket, ble publisert i det medisinske tidsskriftet British Medical Journal (BMJ). (NTB)

 • D-vitamin kan beskytta mot luftveisinfeksjonar

  Folkehelseinstituttet (FHI) seier det er spesielt viktig å få i seg nok D-vitamin når hausten kjem og luftvegsinfeksjonane kjem hyppigare.

  Bakgrunnen for oppfordringa er resultata frå ein metaanalyse publisert i The Lancet, som viser samanhenga mellom D-vitamin og risikoen for å bli smitta av luftvegsinfeksjonar.

  Her kjem det fram at ein er best beskytta om ein får i seg ein dagleg dose D-vitamin på mellom 10 og 25 mikrogram i opptil eit år. Beskyttinga var tydelegast blant barn og unge.

  Vitamin D er naudsynt for å sørga for tilstrekkeleg tilførsel av kalsium til skjelettet. Alvorleg mangel på vitaminet kan føra til rakitt og osteomalasi (mjukt skjelett), i tillegg til ei auka risiko for ei rekke andre sjukdommar.

  Kroppen lagar sjølv D-vitamin i møte med sollys, men på vinterstid i Noreg kan det vera vanskeleg å dekka behovet sitt utan tilskot, skriv FHI.

  Seniorforsker Kristin Holvik i FHI understreker at låge nivå at D-vitamin i seg sjølv ikkje nødvendigvis er årsak til sjukdom.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no