Hopp til innhold
Sykepleiere
Foto: Wiik, Eirill / SCANPIX

Helse og livsstil

Oppsummert

Risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer er halvert på 20 år. For kreft er risikoen redusert med 16 prosent. Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at nordmenn tar lavere risiko og at behandlingen er blitt bedre for mange sykdommer.

  • Trekker tilbake kosttilskot

    Tights.no trekker tilbake kosttilskotet «BodyFuel Super Strength Vitamin D 30ml». Produktet er selt på nettsidene deira og i butikken Tights på Oslo Fashion Outlet.

    Tilskotet blir trekt tilbake fordi det inneheld forhøga konsentrasjonar av vitamin D. Dette kan medføra ein helserisiko, skriv selskapet sjølv i ei pressemelding.

    "BodyFuel Super Strength Vitamin D 30ml"
    Foto: tights.no/ handout /NTB
  • Belgisk mann frikjent for kjøring i ruspåvirket tilstand på grunn av sykdom

    Mannen hadde alkohol i blodet, men hadde ikke drukket. Advokaten hans sier, ifølge Reuters at tre leger uavhengig har vurdert at han lider av en svært sjelden sykdom som gjør at kroppen hans produserer sterk alkohol. På engelsk heter sykdommen «auto-brewery syndrom».

    Det som skjer er at en prosess i tarmene omdanner sukker- og stivelsesholdig mat til alkohol.

    Mannen ble frikjent i retten.

  • FHI frykter kikhosteutbrudd

    Så langt i år har det blitt registrert like mange tilfeller av kikhoste som i hele fjor. Bare i mars ble 328 smittet, ifølge Folkehelseinstituttet (FHI).

    Helt siden sommeren i fjor har bakterien spredt seg i et hurtig tempo, skriver TV 2.

    – I mars hadde vi det høyeste antallet meldte tilfeller av kikhoste på én måned siden 2017, sier overlege og spesialist i barnesykdommer i FHI, Margrethe Greve-Isdahl.

    Kikhoste kan være alvorlig for spedbarn, men dødsfall er sjeldne. Hos spedbarn kan kikhoste ofte starte med pustestopp, i stedet for hosteanfall.

    Man har nå funnet ut at den beste måten å beskytte barn i denne alderen på, er å vaksinere mor i andre eller tredje trimester i svangerskapet, skriver FHI.

  • Fleire fastlegar

    Nye tal viser at det blei rekruttert 237 nye fastlegar i 2023. Det er over sju gonger så mange som i 2021, og for første gong på mange år går talet på nordmenn utan fastlege ned.

    – Dette er eg svært glad for. Nå ser vi at fleire piler peikar rett veg, seier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

    2024 blir det første heile året med det styrkte og endra basistilskotet på 730 millionar kroner som regjeringa innførte 1. mai 2023.

  • FHI: Vinterens covid-19-bølge er på retur

    Både influensa og covid-19 er på retur, og det er blitt færre positive prøver og innleggelser siden nyttår, viser FHIs ukesrapport.

    Antallet nye innleggelser med laboratoriebekreftet covid-19 har gått ned siden uke 50. I uke 2 var det registrert 211 innleggelser, etter 345 i uke 1, opplyser Folkehelseinstituttet.

    Det ble registrert 39 covid-19-assosierte dødsfall i uke 1. Midlertidige problemer med data fra Dødsårsaksregisteret gjør at tallene «må tolkes med varsomhet», ifølge FHI, mens tall for uke 2 ikke er å få tak i.

    Influensaaktiviteten har gått noe ned de to første ukene av året, etter å ha hatt en topp i jula. Det er to influensavirus i omløp samtidig.

    – Den videre utviklingen er usikker. Vi kan ikke se bort fra en ny tilvekst senere i januar og ny topp på senvinteren, slik det har vært i mange tidligere influensasesonger, skriver FHI.

    (NTB)

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no