Hopp til innhold
Sykepleiere
Foto: Wiik, Eirill / SCANPIX

Helse og livsstil

Oppsummert

Risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer er halvert på 20 år. For kreft er risikoen redusert med 16 prosent. Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at nordmenn tar lavere risiko og at behandlingen er blitt bedre for mange sykdommer.

  • FHI bekymret over antibiotikaresistent bakterie

    Antibiotikaresistensen er fortsatt lav i bakterier blant mennesker og dyr i Norge, men en gruppe tarm- og miljøbakterier skaper bekymring hos Folkehelseinstituttet (FHI).

    FHI har sett en økende forekomst av karbapenemaseproduserende bakterier. Denne egenskapen gjør at bakteriene blir motstandsdyktige mot flere typer antibiotika.

    – Dette er en gruppe tarmbakterier og miljøbakterier som er resistente mot vanlig brukte antibiotika, sier FHI-lege Mari Molmvik under FHIs smitteverndag.

    Disse bakteriene kan utgjøre en alvorlig trussel mot folkehelsen. Både for individer som kan få alvorlig sykdom og død, og for helsetjenesten, som er vant til å kunne bruke effektiv antibiotika for å behandle pasienter.

    Antallet smittede i Norge har økt markant både fra 2021 til 2022, og fram til 2023. Det skyldes trolig importsmitte.

    (NTB)

  • FHI: Sykehusene må være forberedt på flere innlagte med luftveisinfeksjoner

    Folkehelseinstituttet (FHI) venter en økning i influensa- og koronatilfeller, og sykehusene må være forberedt på at innleggelser med luftveisinfeksjon vil øke utover vinteren.

    FHI har tidligere advart om årets influensasesong og oppfordret flere til å vaksinere seg. Under årets smitteverndag forteller FHI at vi foreløpig ligger på et normalt nivå for luftveisinfeksjoner for årstiden, men at de ser en økning.

    – Fra uke 42 til uke 43 så vi et kraftig hopp av smitteøkning av influensa. Vanligvis går det veldig fort når det først setter i gang, sier FHI-lege Trine Hessevik Paulsen.

    (NTB)

  • Fleire har fått fastlege

    43.000 fleire har fastlege i år samanlikna med utgangen av 2022. Det kjem fram i ein fersk statusrapport om allmennlegetenesta frå Helsedirektoratet.

    – Dette er gledelege tal. Vi byrjar å sjå verknadene av grepa denne regjeringa har teke, seier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

    Rapporten viser også at det blir fleire nye allmennlegar rekrutterte gjennom tilskotsordninga for legar som er under spesialisering i allmennmedisin (ALIS), samanlikna med tidlegare år.

  • Direktorat: – Flere bør måle radon

    23 prosent av befolkningen har målt radon i boligen sin, viser ny undersøkelse. Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet mener flere bør gjøre måling.

    – Vi anbefaler alle å måle radon i hjemmet sitt. Å måle radon er både enkelt og rimelig. Dersom du måler for høye nivåer, finnes det effektive måter å redusere radonnivået på, sier seksjonssjef Bård Olsen i Direktoratet for strålevern og atomsikkerhet (DSA).

    I en undersøkelse bestilt av DSA svarer 23 prosent av de spurte at de har målt radon i egen bolig.

    Radon er en radioaktiv gass, som innendørs utgjør en helserisiko. Ifølge Verdens helseorganisasjon (WHO) er radon den viktigste grunnen til utvikling av lungekreft etter aktiv røyking. Samtidig er lungekreft den kreftformen som tar flest liv i Norge.

    (NTB)

  • FHI: – Unngå å drikke vann direkte fra naturen

    Høsten er sesong for harepest, og hittil i sesongen er det meldt om 54 smittetilfeller, ifølge FHI.

    De fleste tilfellene er rapportert fra Viken, Oslo, Trøndelag og Innlandet. Det er flere tilfeller enn det man har sett i samme periode de tre foregående årene.

    I Sverige rapporterer Folkhälsomyndigheten også om en økning av personer smittet av harepest sammenlignet med de foregående årene. Hittil i år er 344 personer fra 15 regioner smittet med harepest.

    – Vi ønsker å gjøre folk, spesielt de som ferdes mye ute i skog og mark, oppmerksomme på sykdommen og hvordan man kan forebygge smitte, sier seniorforsker Tone Bjordal Johansen ved FHI.

    FHI kommer med følgende råd:

    Vær forsiktig med å håndtere døde eller syke harer og smågnagere.

    Unngå å drikke vann direkte fra naturen.

    Vær forsiktig ved feiing av muselort eller andre aktiviteter der muselort kan virvles opp og pustes inn.

    Beskytt deg mot mygg og flått når du ferdes i naturen.

    Drikker vann i bekk
    Foto: B�rd L�ken / Samfoto

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no