Sykepleiere
Foto: Wiik, Eirill / SCANPIX

Helse og livsstil

Oppsummert

Risikoen for å dø av hjerte- og karsykdommer er halvert på 20 år. For kreft er risikoen redusert med 16 prosent. Nye tall fra Folkehelseinstituttet viser at nordmenn tar lavere risiko og at behandlingen er blitt bedre for mange sykdommer.

 • Flere blir syke av flåttbitt

  174 personer har fått diagnostisert sykdommen borreliose hittil i år, viser tall fra MSIS. Det er en økning fra samme periode de siste fem årene. På samme tid i 2020 var det meldt om 167 tilfeller, og de fire årene før dette var også antallet lavere, viser tall fra Meldesystemet for smittsomme sykdommer (MSIS).

  – Under pandemien har folk vært mer ute i skog og mark, og da får en flere flåttbitt, og da er risikoen for sykdom større, sier leder for Nasjonal kompetansetjeneste for flåttbårne sykdommer, Randi Eikeland, til P4.

 • Fritidsfiske gir kvikksølvfare

  Fritidsfiskere som spiser egen fangst, og som i tillegg spiser mye annen sjømat, kan risikere å få i seg for mye kvikksølv, viser en ny studie, ifølge NTB. – Vi vet at fritidsfiskere potensielt er en ekstra utsatt gruppe når det gjelder å få i seg for mye kvikksølv, siden de har god tilgang til, og spiser en del fisk. I tillegg fiskes det mye langs kysten der fisken ofte er mer forurenset, sier forsker Martin Wiech.

 • Ønsker 25-årsgrense for e-sigarett

  Helsedepartementet ønsker å innføre 25-års aldersgrense for e-sigaretter. Det foreslås også forbud mot smakstilsetninger i e-sigarettene.

  I tillegg ønsker departementet forbud mot pakningsdesign som tiltrekker unge, samt å utvide røykeforbudet til å gjelde i biler hvor barn er passasjer, på utendørs lekeplasser, holdeplasser og idrettsområder.

  I dag er e-sigaretter med nikotin forbudt i Norge, men de vil bli lovlige når tobakksdirektivet trer i kraft, sannsynligvis i begynnelsen av neste år.

 • Vil ha 18-årsgrense på Botox

  Helseminister Bent Høie har i en pressemelding på regjeringens hjemmesider sagt han ønsker å stramme inn lovverket for å motvirke kroppspress mot barn og unge. Tidligere har personer under 18 år kunne få injeksjoner eller kosmetiske inngrep utført om de hadde foreldrenes godkjenning. Om den nye lovgivningen får flertall i Stortinget, fjernes den muligheten. Lovendringen gjelder ikke de som har medisinsk eller odontologisk begrunnelse.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no