Hopp til innhold
Ultralydbilde
Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Abortloven

Oppsummert

Flere partier går inn for å heve grensen for kvinnens rett til å be om abort fra 12 til 18 uker, og fjerne abortnemndene. Det ble registrert 11.081 svangerskapsavbrudd i 2020. Så lavt har aldri tallet vært før.

 • SV og Rødt vil tilby abort hos fastlegen

  SV og Rødt ønsker en mer tilgjengelig abortordning. Og foreslår at abortpiller kan tas hos fastlegen og ikke på sykehus. De får støtte fra AUFs leder.

  Abortutvalget som regjeringen har satt ned, har jobbet i et halvt års tid og har utvidet sitt arbeid til også å gå gjennom abortloven. Det får flere partier til å komme med nye forslag.

  SV og Rødt mener det bør være mulig å skrive ut abortpiller også på fastlegekontoret eller ved nærmeste helsestasjon, og at kvinner skal slippe å måtte gå til sykehus for medikamentell abort, skriver Klassekampen.

  – Flertallet av kvinner som tar abort, får medikamentell abort innenfor uke 12 i svangerskapet. I stedet for å gjøre dette på sykehus kunne det vært et tilbud i primærhelsetjenesten, sier Marian Hussein, SVs helsepolitiske talsperson.

  Hun får støtte fra Rødts Seher Aydar som mener det er på tide å tenke nytt om abortspørsmålet. Også AUF-lederen er åpen for en slik løsning.

  – Jeg synes dette er et kjempespennende forslag, sier Astrid Hoem, som understreker at forslaget ikke er behandlet hos AUF.

  KrF-leder Olaug Bollestad reagerer sterkt på at abortutvalget utvider arbeidet. I en epost til avisa peker hun på at det ikke var snakk om å lage en ny lov når utvalget ble satt ned.

  «KrF vil kjempe mot en radikal utvidelse av dagens abortlov, slik flere partier tar til orde for,» skriver hun. (NTB)

 • KrFU aksepterer dagens abortlov

  Kristelig folkepartis ungdomsorganisasjon støttet leder Hadle Rasmus Bjulands forslag og vedtok lørdag å frede dagens abortlov.

  Landsmøtet i KrFU vedtok forslaget med 60 stemmer mot 19, skriver Dagen.

  Dagens abortlov gir selvbestemt abort inntil uke 12, og vedtaket innebærer at KrFU ikke ser et bedre alternativ til loven. Partiet ønsker heller å kjempe mot fremtidige utvidelser av abortloven, skriver avisen.

  Landsstyret hadde på forhånd gitt sin støtte til Bjulands forslag, og det var flere under debatten som tok til orde for at kampen mot dagens abortlov bør legges bort.

  – La det ikke bli en debatt for eller mot abort. Vi ønsker så lave aborttall som mulig. Spørsmålet er hvilke praktiske virkemidler vi skal bruke i dag, sa Bjuland til landsmøtet.

  Han tydeliggjorde at han vil stå fast i kampen for det ufødte liv. Men forslaget høstet også kritikk. Snaue én av fire stemte altså imot.

  – Dette er både trist og skuffende. Jeg mener at KrFUs stemme for det ufødte barns rett til liv er betydelig svekket etter dette. Jeg mener at norsk politikk taper noe ved at det tydeligste partiet for de ufødte barnas rett til liv har gått bort fra dette prinsippet, sa avtroppende nestleder Joel Ystebø.

  22 år gamle Hadle Rasmus Bjuland fra Rogaland ble gjenvalgt som leder på landsmøtet i Bærum lørdag. Han først valgt til KrFU-leder i oktober i fjor.

  (NTB)

 • Regjeringa har sette ned abortutval

  Juristar, etikk-professorar og fagfolk frå helsetenesta vil ta del i regjeringa sitt nye utval som skal vurdere abortlova samt alternativ til abortnemndene.

  Det skriv regjeringa i ei pressemelding.

  Arbeidarpartiet har tatt til orde for å avvikle abortnemndene og utvide retten til sjølvbestemt abort til veke 18, men manglar semje med regjeringspartnar Senterpartiet.

 • Kjerkhol: Skal utrede abort til 18. uke

  Helseminister Ingvild Kjerkhol orienterte onsdag om det nye offentlige utvalget som skal gjennomgå abortloven.

  Under pressekonferansen bekrefter Kjerkhol at regjeringen vil gi utvalget mandat til å utrede muligheten for selvbestemt abort opp til 18. uke.

  Utvalget skal ledes av Kari Sønderland, jurist og tidligere ekspedisjonssjef i Helse- og omsorgsdepartementet.

 • Vil hindre utviding av abortlova

  Nyvald KrF-leiar Olaug Bollestad vil ikkje ta nokon omkamp om den eksisterande abortlova. – Det som som er den politiske realiteten er ei mogleg utviding til veke 22. KrF skal gjere det vi kan for å hindre ei slik utviding, seier Bollestad til NRK.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no