NRK Meny
Ultralydbilde
Foto: Bjørn Erik Rygg Lunde / NRK

Abortloven

Oppsummert

Fosterreduksjon er et inngrep der man fjerner ett eller flere fostre, mens det eller de gjenværende fostrene kan utvikle seg videre. Justisdepartementets lovavdeling har slått fast at friske fostre kan fjernes før uke 12.

 • Færre tenåringsaborter

  Tallet på aborter blant 15-19-åringer her i landet var i 2017 det laveste siden opprettelsen av Abortregistret i 1979, viser nye tall fra Folkehelseinstituttet. Norge og Finland har de laveste abortratene i denne aldersgruppa i Norden.

 • Kan bli færre abortnemnder

  En ekspertgruppe vil kutte antallet abortnemnder fra 35 til under 17, mens Helsedirektoratet vil ha 15. Regjeringen åpner nå for å kutte i antallet. Målet er å sikre at alle får lik behandling, sier helseminister Bent Høie (H).

 • SV vil utvide tidsrammen for abort

  SV vil utvide tidsrammen for selvbestemt abort, skriver Klassekampen. I dag er det selvbestemt abort frem til uke tolv. SV-politiker Kari Elisabeth Kaski mener ordningen med abortnemnder for svangerskapsavbrudd etter tolvte uke bør avskaffes.

 • Vil tvinge fram abortlov-omkamp

  KrFU krever at den som vil ha KrFs støtte for å danne regjering etter valget, må godta innstramminger i abortloven. – Vi mener den må opp til revidering i neste stortingsperiode, sier KrFU-leder Ida Lindtveit. Heidi N. Lunde (H) sier det er uaktuelt.

Å fjerne ett av flere friske fostre, såkalt fosterreduksjon, må være lov, mener Rådet for legeetikk.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no