Ultralydbilde
Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Abortloven

Oppsummert

Flere partier går inn for å heve grensen for kvinnens rett til å be om abort fra 12 til 18 uker, og fjerne abortnemndene. Det ble registrert 11.081 svangerskapsavbrudd i 2020. Så lavt har aldri tallet vært før.

 • Må akseptere abortloven

  KrF må akseptere dagens abortlov, sier sentralstyremedlem i KrF Torhild Bransdal. I valgkampen ble partileder Ropstad grillet om hvorvidt KrF vil innskrenke kvinners selvbestemmelse – uten å ha et klart svar.

  – Vi må vise at vi er på lag med de kvinnene som må ta de vanskelige valgene. Det gjør vi best ved å si at vi motvillig aksepterer dagens lov og vil jobbe ut fra den, for da vet folk hva de har å forholde seg til, sier Bransdal til Vårt Land.

 • Jordmødre vil reservere seg

  En undersøkelse blant jordmødre i Norge, viser at halvparten vil bruke reservasjonsretten dersom grensen for selvbestemt abort utvides til uke 22.

  Av de 341 jordmødrene som har svart i undersøkelsen til Jordmorforbundet NSF, svarer 6 prosent at de i dag har benyttet seg av reservasjonsretten når det gjelder å bistå kvinner ved abort, skriver Sykepleien. Dagens grense for selvbestemt abort er 12 uker.

  Dersom retten utvides til 18 uker, sier hver fjerde jordmor at de vil benytte reservasjonsretten. Blir den utvidet til 22 uker, vil nesten halvparten reservere seg. Det samme gjelder hvis grensen fjernes helt.

 • Ropstad vil ikke svare om abort

  KrFs partileder Kjell Ingolf Ropstad vil ikke svare på om partiet mener at kvinner i Norge skal ha selvbestemt abort. Det kom frem i partilederutspørringen til NRK. Ropstad sier at partiet ønsker å styrke barnets menneskeverd og tilpasse det den medisinske utviklingen.

  På gjentatte spørsmål om KrF er for at kvinner selv skal bestemme svarer Ropstad følgende. – Vi ønsker en utredning for her er det åpenbare dilemmaer.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no