Hopp til innhold

Abortuenighet blant de rødgrønne: – Kan ikke regne med støtte

De tidligere regjeringspartiene på rødgrønn side er uenige før valget. Verken Sp eller Ap vil nærme seg SVs kontroversielle abortforslag.

Kirsti Bergstø på landsmøtet til SV

VIL TILLATE ABORT TIL UKE 22: SV holdt landsmøte i helgen, der det ble vedtatt selvbestemt abort fram til uke 22. Her er nestleder Kirsti Bergstø på talerstolen.

Foto: Terje Pedersen / NTB

Søndag ble det klart at SV går inn en ny abortlov. Partiet vil avskaffe abortnemndene.

«Dagens yttergrense for lovlig abort, som gjelder til levedyktighet, forblir uendret, men det er kvinnen selv som får avgjøre om en abort skal gjennomføres,» står det i SV-vedtaket.

Grensen for levedyktighet er ved forskrift fastsatt til 22 uker.

Hvorvidt avgjørelsen fortsatt skal være underlagt strenge kriterier frem til de siste ukene av svangerskapet – slik det er formulert i dagens abortlov – har partiet fortsatt ikke vært tydelige på.

Pressekonferanse med opposisjonen på Stortinget

KRITISK: Kjersti Toppe (Sp) er ikke enig med SV, som går inn for selvbestemt abort fram til uke 22.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

NTB skrev fredag at redaksjonskomiteen i partiet helt fram til fredag jobbet med å få plass tydelige formuleringer om hvordan vedtaket skal forstås. Kirsti Bergstø sa da at det må være snakk om «klar tale».

Likevel skrev VG søndag at ulike SV-topper forklarer forslaget ulikt.

Mandag ettermiddag skulle Bergstø oppklare.

– SV har en åpen inngang til ny abortlov. Det vi har gjort er å slå fast noen viktige prinsipper for den. Det ene er at nemndene, som mange kvinner opplever som en belastning i dag, skal erstattes av økt selvbestemmelse. Det andre er at vi trenger en rådgivningstjeneste sånn at den enkelte kvinne kan ta valg ut fra sin situasjon.

Ønsker ny lov

Bergstø sier det fortsatt skal være kriterier, men kan ikke si hva dette skal være. Hun sier det er komplisert lovarbeid der fagpersoner skal bidra.

På spørsmål fra NRK vil ikke Bergstø si om det skal være selvbestemmelse uten kriterier til uke 18 eller uke 22.

– Det er viktig at vi lager en ny lov både med utgangspunkt i politiske prinsipper og fagmiljøer. Og at et lovarbeid definerer hvilke terskler og kriterier som skal gjelde for fremtidens abortlovgivning, sier Bergstø.

Mener kvinner kan bli presset

Senterpartiets Kjersti Toppe mener SVs forslag går «veldig langt».

– En kan frykte at det vil skje flere senaborter. En kan også frykte at kvinner kan bli presset til å ta flere senaborter. Og det er et problem når fosterets vern er helt borte i loven som omhandler abort, sier Toppe til NRK.

Hun uttaler at det nå blir det samme om man tar abort i uke 12 eller 22. uke.

Bergstø avviser dette.

– Det er ingen som ønsker senaborter, og aller minst dem som er nødt til å ta det. Her snakker vi om kvinner som oppdager at de har kreft, og som må avbryte svangerskapet for å gjennomføre behandling. Og vi snakker om tilfeller med alvorlige forhold ved fosteret eller mors helse, sier Bergstø.

Vil ikke snakke om gnisninger

Toppe mener fosterets rettsvern svekkes av SVs forslag, og frykter det vil føre til flere senaborter.

Senterpartiet har tatt sagt at de vil beholde dagens abortlov, men et mindretall i programkomiteen har gått inn for fjerne nemndene. Senterpartiet har landsmøte i juni.

På spørsmål om SV-forslaget kan skape gnisninger for et eventuelt regjeringssamarbeid, svarer Toppe slik:

– Det er for tidlig å si noe om. Det ligger også en dissens i Senterpartiets dissensforslag, men det går på 18 uker. Så får vi ta det derfra, sier Toppe.

– Jeg kan vanskelig se for meg at vi utvider retten til fri abort til 18 uker.

Ap mener SV går «vel langt»

Ap ønsker å avvikle nemndene og utvide abortretten til uke 18. Stortingsrepresentant Ingvild Kjerkol sier SV kan glemme abortstøtte om man skulle vinne valget.

– De kan ikke regne med støtte fra Arbeiderpartiet til den politikken. Vår politikk står fast, sier Kjerkol.

Helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet, Ingvild Kjerkol

Ingvild Kjerkol i Arbeiderpartiet.

Foto: Ingrid Lindgaard Stranden

– Går SV vel langt?

– Ja. Vi ønsker å opprettholde den grensa som er i abortloven. Det eneste vi ønsker er å plassere beslutningen der vi mener den hører hjemme, hos kvinnen, inntil uke 18.

– Kan dette skape problemer for et regjeringssamarbeid?

– Nei. Vi har hatt ulike syn på dette spørsmålet også før. Det har løst seg greit. Vår politikk ligger fast, så får SV svare for sin politikk.

Solberg kritisk

Statsminister Erna Solberg legger ikke skjul på at hun mener SV-forslaget går for langt. Hun mener dagens abortlov gir et større rettsvern til det ufødte liv.

– SV får stå for sin egen politikk, men jeg tenker det (uke 22) er veldig tett opptil den tiden der man kjemper for at fosteret skal overleve. I dag er det etter 18 uker bare ved veldig alvorlige utfordringer at det tillates abort. Jeg er uenig i det (SV-forslaget), og mener dagens abortlov står seg greit, sier Solberg.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger