Hopp til innhold
Venstres nye ledelse etter Landsmøtet Venstre 2020. Sveinung Rotevatn, Guri Melby og Abid Raja.
Foto: Geir Olsen / NTB

Venstre

Oppsummert

Venstre er Norges eldste politiske parti, stiftet 28. januar 1884. Venstre er et liberalt parti og tilhører den borgerlige blokken. Guri Melby er partileder. Nestledere er Sveinung Rotevatn og Abid Raja.

  • Venstre åpner for Solberg som statsministerkandidat

    Tirsdag kveld var Venstre-leder Guri Melby blant gjestene i Aftenpoddens liveinnspilling på Sentrum Scene i Oslo.

    Der sier hun at i en borgerlig regjering vil Venstre være med.

    – Vi vil samarbeide med Høyre. Erna Solberg har en stor jobb med å bygge opp tillit. Å sette seg på sidelinja fordi hun har gjort feil er ikke i mitt DNA, sier Melby.

    Habilitetssaken står ikke i veien for Solberg som statsministerkandidat. Høyre velger selv sin statsministerkandidat, og nå er Høyre klart størst, sier Venstre-lederen.

  • Venstre negative til pliktår-forslag

    Venstre kaller forslaget fra Stavanger arbeiderparti for autoritært.

    Lokalpartiet foreslår at alle unge bør gjennomføre ett år i militæret eller annen samfunnstjeneste. Målet er å øke beredskap og fellesskapsfølelse.

    – Og ta titusenvis av unge som forsvaret ikke trenger er også dårlig pengebruk, sier nestleder i Venstre Sveinung Rotevatn i Politisk Kvarter hos NRK mandag morgen.

    – Da må man også jo bevilge mer penger til å sette opp nye brigader, kjøpe nye fregatter og flere stridsvogner. Slik at du ikke bare setter en masse folk til å ta armhevinger og spille Playstation i ett år.

    Han peker også på at det at unge må ta ett år pause i lærlingløp, jobb eller utdanning ikke er særlig motiverende.

    Forslaget får støtte av Unge Høyre.

  • Melby avviser at hun statsministerkandidat

    Venstre-leder Guri Melby mener det ikke er realistisk at hun skal være statsministerkandidat. Men hun er heller ikke klar for å peke på Erna Solberg.

    – Selv om det går bra på målingene, så må et parti ha større oppslutning enn 6 prosent for å få statsministeren. Så det er ikke realistisk akkurat nå, svarer Melby til Aftenposten på spørsmålet om hun er statsministerkandidat.

    Hun sier Venstre ikke har startet prosessen med å diskutere om de igjen skal stille seg bak Høyre-leder Erna Solberg som statsministerkandidat i 2025.

    – Det er ganske mange som har en formidabel jobb å gjøre med å gjenreise tilliten, og det inkluderer Erna Solberg, sier Melby.

    Guri Melby i Kristiansand
    Foto: Ina Marie Sigurdsen / NRK
  • Venstre krever at regjeringen gjør mer for våpenhvile

    Norge må legge press på partene i Gaza-krigen for å få til en varig våpenhvile, krever Venstre-lederen etter avgjørelsen i FN-domstolen.

    – Jeg forventer at regjeringen kommer på banen og stiller krav til partene. ICJs kjennelse viser også at regjeringen må gjøre mer for å legge press på partene om å få til varig og umiddelbar våpenhvile. 10.000 døde barn er 10.000 for mange, sier Guri Melby.

    Hun sier at Venstre krever at Israel og Hamas umiddelbart følger opp avgjørelsen fra FN-domstolen, som åpner folkemordsak mot Israel og krever hastetiltak.

    – Israel må gjøre alt de kan for å unngå folkemord i Gaza og sørge for trygg tilgang til nok humanitær bistand til de tusenvis av uskyldige sivile som lider i Gaza. Folk er uten vann, mat og medisiner. Det er ikke godt nok. Det må også legges press på Hamas for å frigi alle gisler, sier Melby.

  • Lars Sponheim utnevnt som æresmedlem i Unge Venstre

    Tidligere Venstre-leder Lars Sponheim (66) er utnevnt som æresmedlem i Unge Venstre for sin innsats for ungdomsorganisasjonen.

    Det ble klart på ungdomspartiets landsmøte i helgen.

    Sponheim er tidligere Venstre-leder, statsforvalter, statsråd og stortingsrepresentant for Hordaland. I 1993 var han partiets eneste stortingsrepresentant, og under hans ledelse oppnådde Venstre i stortingsvalget i 2005 et rekordresultat på 5,9 prosent.

    – Det er hevet over enhver tvil at Sponheim skal ha brorparten av æren for den gjenreisningen av Venstre som har funnet sted, sier Unge Venstre-leder Ane Breivik om utnevnelsen.

    – Sponheim tok Venstre fra ørkenvandring til Stortinget og Kongens bord.

    Prisen som Unge Venstres æresmedlem blir delt ut til personer som har gjort en særlig innsats for ungdomspartiet. Sponheim har ikke selv vært aktiv Unge Venstre.

    (NTB)

    Lars Sponheim.
    Foto: Cornelius Poppe / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no