Hopp til innhold
Venstres nye ledelse etter Landsmøtet Venstre 2020. Sveinung Rotevatn, Guri Melby og Abid Raja.
Foto: Geir Olsen / NTB

Venstre

Oppsummert

Venstre er Norges eldste politiske parti, stiftet 28. januar 1884. Venstre er et liberalt parti og tilhører den borgerlige blokken. Guri Melby er partileder. Nestledere er Sveinung Rotevatn og Abid Raja.

 • Venstre skuffet over manglende satsing på Fornebubanen

  Venstres Ola Elvestuen er skuffet over manglende bidrag i revidert nasjonalbudsjett til Fornebubanen.

  – Når byrådet i Oslo endelig har blitt enig med seg selv om å bygge Fornebubanen, er det fryktelig skuffende at SV i revidert budsjett ikke klarer å få regjeringen til å øke det statlige bidraget til 70 prosent, sier han.

  I regjeringsplattformen lovte Arbeiderpartiet og Senterpartiet å øke det statlige bidraget til store kollektivprosjekter i og rundt de store byene fra 66 til 70 prosent.

  – SV har ikke engang klart å få på plass et forpliktende verbalforslag som sørger for at regjeringen oppfyller sine egne løfter i Hurdalsplattformen om 70 prosents finansiering av store kollektivprosjekter, sier Elvestuen.

  Oslo håper på 500 millioner kroner mer i bidrag fra staten til storprosjektet, men byrådet har ikke fått noen løfter fra regjeringen ennå.

  – Vi er avhengige av en velvillig stat framover, sa byrådsleder Raymond Johansen (Ap) til NTB mandag.

 • Venstre vil gjøre det lettere med hjemmekontor

  Det må bli mer fleksible arbeidstidsregler og rausere skattefradrag for utstyr, mener Venstre. Partiet vil at det skal bli lettere å jobbe hjemme.

  Venstre vedtok på sitt landsstyremøte søndag en uttalelse om et mer fleksibelt arbeidsliv.

  – Arbeidshverdagen er permanent endret etter korona. Plutselig fant vi ut at teknologien muliggjorde langt mer fleksible løsninger enn vi var vant med. Nå må vi se framover og sørge for at vi ikke låser oss fast i gårsdagens firkantet ordninger, sier Sveinung Rotevatn.

  Han sto bak forslaget til uttalelsen, som altså ble vedtatt. (NTB)

  Kvinne på hjemmekontor
  Foto: Gorm Kallestad / NTB
 • Guri Melby ber Erna Solberg bli med på å stanse oljefelt

  I sin tale til landsstyret kom Venstre-leder Guri Melby med en direkte utfordring til sin gamle sjef om å skrote det omstridte Wisting-feltet.

  Våren 2020 innførte Stortinget gunstige skattebetingelser for oljenæringen. Tidligere statsminister Erna Solberg har sagt hun angrer.

  Venstre-leder Guri Melby mener at den omstridte utbyggingen av Wisting-feltet ikke hadde vært lønnsomt uten skattepakken. Hun kom derfor med en utfordring til sin gamle sjef i en tale til landsstyret lørdag.

  – Hvis du virkelig mener at den skattepakken var unødvendig, gå sammen med Venstre, så stemmer vi mot denne utbyggingen, sa Melby.

  Wisting-feltet ligger i Barentshavet, rundt 30 mil nord for kysten av Finnmark. Det er planlagt å bygge ut dette feltet, noe som er omstridt og har møtt motstand fra flere hold på grunn av bekymring rundt klima- og miljøkonsekvensene. Stortinget kan imidlertid stemme nei til utbyggingsplanene av oljefeltet. (NTB)

  Statsminister Erna Solberg
  Foto: Javad Parsa / NTB
 • Melby: – Send våpen til Ukraina

  Venstre-leder Guri Melby ber regjeringa si ja til å sende våpen direkte til Ukraina.

  – Norge har våpen som Ukraina kunne ha trengt, for eksempel panservernraketter, sier hun.

  Regjeringa sier nå ja til at norsk ammunisjon kan selges til land som videreselger til Ukraina. Da har man jo allerede endra regelverket, påpeker Venstre-lederen.

  – Vi ser ingen motsetning mellom å åpne for videresalg og det å selge våpen direkte selv, sier Melby.

  Hun mener også det er på tide å stenge norsk luftrom for russiske fly, og mener at Norge kommer diltende etter.

  – Jeg forstår ikke hvorfor Norge i alle disse situasjonene skal vente på EU når vi ser andre land stenger luftrommene sine.

  Venstre-lederen har innkalt landsstyret i partiet til møte i kveld. Om de støtter hennes syn vil hun stille forslag i Stortinget om å sende våpen. Men behandling i Stortinget vil ta tid. Melby mener derfor regjeringa selv bør ta avgjørelsen om å tillate våpensalg raskt. Da vil de få støtte av Venstre, varsler hun.

  Guri Melby
  Foto: Kai Rune Kvitstein / NRK

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no