Hopp til innhold
Tilhengere av abortrettigheter utenfor rettsbygningen i Amarillo i Texas
Foto: David Erickson / AP

Abort i USA

Oppsummert

USAs høyesterett har opphevet dommen Roe mot Wade, som har sikret amerikanske kvinner retten til selvbestemt abort. Nå er det opp til hver enkelt delstat å avgjøre om abort skal være lov eller ikke.

 • Dommarar godtek abortforbod i South Carolina

  Høgsterett i den amerikanske delstaten South Carolina har gjeve grønt lys for ei ny lov som forbyr abort etter sjette veke, melder AP. Ei liknande lov blei avvist av domstolen tidlegare i år. Men no har den einaste kvinnelege dommaren i retten gått av med pensjon, og blei erstatta med ein mann. Høgsterett i South Carolina er med det den einaste med berre mannlege dommarar i USA.

 • USA: Abortmotstandere tapte folkeavstemning i Ohio

  Velgerne i Ohio har avvist et forslag som ville gjort det vanskeligere å endre delstatens grunnlov og sikre retten til abort.

  Foreløpige prognoser tyder på at rundt 57 prosent stemte «nei» i tirsdagens avstemning.

  – Demokratiet har vunnet, sier USAs president Joe Biden i en uttalelse.

  Han kaller forslaget som nå er avvist, et forsøk på å svekke velgernes stemme og undergrave kvinners rett til å ta beslutninger om egen helse.

  Hadde velgerne stemt «ja», ville det blitt vanskeligere å endre Ohios grunnlov. Dette ville fått konsekvenser for en planlagt folkeavstemning i november om hvorvidt retten til abort skal grunnlovsfestes.

  (NTB)

 • Tenåring fikk 90 dagers fengsel etter abort

  En 19 år gammel amerikansk kvinne er dømt til 90 dagers fengsel etter at hun tok abortpiller for å avslutte et svangerskap, og deretter kvittet hun seg med fosteret med morens hjelp.

  Dette skjedde i 2022 da kvinnen var 17 år. Hun var da 28 uker på vei, skriver BBC.

  En ny lov i Nebraska setter nå abortgrensen til 12 uker.

  Kvinnens mor er også tiltalt i saken. Hun risikerer opptil fem år i fengsel for å ha hjulpet datteren.

 • USA: Tenåring får 90 dagers fengsel etter bruk av abortpille

  En tenåring fra Nebraska som brukte abortpiller for å avbryte svangerskapet, ble torsdag dømt til 90 dager i fengsel etter at hun tidligere i år erkjente straffskyld for «ulovlig å skjule menneskelige levninger». Det skriver New York Times.

  Tenåringen, Celeste Burgess, 19, og moren hennes, Jessica Burgess, 42, ble siktet i fjor etter at politiet fikk tak i deres private Facebook-meldinger, som viste at mor og datter diskutere planer om å avslutte graviditeten og «brenne bevisene».

  Påtalemyndigheten sa at moren hadde bestilt abortpiller på nettet og hadde gitt dem til datteren i april 2022, da Celeste var 17 år, og i begynnelsen av tredje trimester av svangerskapet. De to begravde deretter fosterrestene selv, sa politiet.

  På den tiden forbød Nebraska abort etter 20 uker fra unnfangelsen. I mai undertegnet guvernør Jim Pillen, en republikaner, et 12-ukers lovforbud.

  Moren erkjente seg også skyldig, og risikerer opptil fem års fengsel ved sin domsavsigelse 22. september, ifølge Joseph Smith, toppaktor i Madison County.

  Elizabeth Ling, en rådgiver ved If/When/How, en abortrettighetsgruppe, kritiserte påtalemyndigheten skarpt og sa at det «bidro til det fryktklimaet som hindrer folk i å søke helsehjelp», inkludert medisinabort.

 • Kraftig økning i antall fødsler i Texas etter abortforbud

  Nesten 10.000 flere babyer enn ventet ble født i Texas i løpet av de første ni månedene etter at den amerikanske delstaten innførte en lov som i praksis forbyr abort.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no