Hopp til innhold
Demonstrasjon i Chicago for retten til abort i USA, 2. okt. 2021
Foto: Mark Capapas / AP

Abort i USA

Oppsummert

USAs høyesterett har opphevet dommen Roe mot Wade, som har sikret amerikanske kvinner retten til selvbestemt abort. Nå er det opp til hver enkelt delstat å avgjøre om abort skal være lov eller ikke.

 • Kvinne tiltalt for å ha hjulpet tenåringsdatteren med abort

  En mor som hjalp tenåringsdatteren sin med å ta abort i Nebraska, er blitt tiltalt for en grov forbrytelse i forbindelse med aborten.

  Aktor i saken sier at det er første gang han straffeforfølger noen for å ha tatt en abort etter uke 20 i svangerskapet, noe som er forbudt i delstaten. Loven ble vedtatt i 2010, men ble ikke gjeldende før USAs høyesterett i sommer opphevet den føderale abortretten i USA.

  Ifølge tiltalen har moren sendt datteren meldinger om at hun har fått tak i abortpiller og gitt instrukser om hvordan de skulle tas. Datteren var 17 år gammel på tidspunktet og aborten skjedde ifølge tiltalen etter uke 23 i svangerskapet. (NTB)

 • Legemiddelfirma kritisk til ny abortlov

  En av Indianas største bedrifter, legemiddelfirmaet Ely Lilly and Co, er sterkt kritisk til abortforbudet som fredag ble vedtatt av delstatsforsamlingen.

  Ely Lilly, som har 10.400 ansatte ved sitt hovedkvarter i Indianapolis, advarte om at forbudet kan gjøre at de tar opp til vurdering hvor stor tilstedeværelse de skal ha i staten.

  I en pressemelding lørdag sa bedriften at de frykter at loven skal hindre dem i å rekruttere forskere, ingeniører og økonomer de trenger fra rundt om i verden, melder NTB.

 • Abortforbud vedtatt i Indiana

  Indiana er den første amerikanske delstaten som vedtar et nytt forbud mot abort, etter høyesterettskjennelsen som avskaffer retten til abort.

  Begge kamrene i Indianas lovgivende forsamling har vedtatt forbudet, og den nye loven går nå til guvernør Eric Holcomb til undertegning. I representanthuset ble loven vedtatt med 62 mot 38 stemmer, og i senatet med 29 mot 19 stemmer.

  Loven har unntak for incest, voldtekt og om morens liv er i fare. Etter anmodning fra mange leger, er det også innført unntak når fosteret ikke er levedyktig.

  Mens loven ble debattert kunne de folkevalgte høre ropene fra demonstranter utenfor. (NTB-AP)

  Tilhengere av abortrettigheter demonsterte da Indiana vedtok abortforbud 5 aug 2022
  Foto: Arleigh Rodgers / AP
 • Abortvalg i Kansas oppmundrer demokrater

  Det uventet store flertallet for abort (59 prosent) i en avstemning i konservative Kansas tirsdag har gitt nederlagsdømte demokrater nytt håp foran mellomvalget til høsten.

  Meningsmålinger viser at et flertall av amerikanerne støtter retten til abort i en eller annen form. 53 prosent er imot høyesterettskjennelsen som fjernet den føderale retten til abort, og bare 30 prosent støtter den.

  Positivt for demokratene er at flertallet for abort er stort nettopp i noen av de viktigste vippestatene ved årets valg, som Nevada, Arizona og New Hampshire. Kvinner i forstedene og unge velgere er mest opptatt av abortsaken.

  – Det er mye sinne der ute. Det er en energi jeg ikke har sett tidligere, sier senator Gary Peters fra Michigan.(NTB / NRK)

 • Biden signerer presidentordre om abort

  USA sin president Joe Biden har signert ein presidentordre som skal gjere det enklare for kvinner som ynskjer å ta abort, å reise til delstatar som tillèt dette. Det melder ABC News.

  Det er eit steg nærare å få dekt reiser og abortinngrep i statar der abort er lovleg, via eit helseforsikringssystem.

  Presidentordren kjem i etterkant av at amerikansk høgsterett oppheva abortdommen frå 1973, som sikra alle amerikanske kvinner lik rett til abort. Det er no opp til delstatane å lage eigne abortlover.

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no