Menneskesmugling i Istanbul

MENNESKESMUGLER-KNUTEPUNKT: På denne plassen, Aksaray-plassen i Istanbul, samler asylsøkere seg for å bli smuglet til Europa. Like ved treffer NRK en menneskesmugler som selger falske, syriske pass.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Her kan du bli syrisk for 1300 kroner

ISTANBUL (NRK): En syrisk identitet er den sikreste måten å få opphold i Europa på. Men mange av syrerne som søker asyl, er ikke fra Syria, mener tyske myndigheter. I Norge blir likevel nesten ingen avvist.

Sør i Europa og i Tyrkia blomstrer forfalskingsvirksomheten.

En syrisk identitet er nå den sikreste måten å få opphold i Europa på. Det gjør syriske pass, førerkort og andre typer syriske identitetspapirer svært ettertraktede.

Syriske papirer lett tilgjengelige

Med skjult mikrofon er NRK på Aksaray-plassen i Istanbul i Tyrkia. Dette er selve knutepunktet for menneskesmuglere og økonomiske migranter og flyktninger som vil til Europa. På kort tid få NRK mange tilbud om å kjøpe ulike syriske ID-papirer.

Vi møter en mann som i tillegg til å formidle forfalskede papirer, også er menneskesmugler.

Et falskt, syrisk pass

FALSKT PASS: Dette passet ble NRK tilbudt i Istanbul av en menneskesmugler.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

– Et syrisk pass koster 150 dollar her. Men det er ikke ekte. Det du får av meg, er et ekte pass med ditt navn og bilde på, sier papirforfalskeren til NRK.

Prisen er 1.500 dollar for et ekte pass, som er langt vanskeligere å oppdage i vestlige lands passkontroller.

Nesten alle syrere får opphold

Hittil i år har UDI gjort vedtak i 1.500 asylsaker med syrere. Under 1 prosent har fått avslag på asylsøknaden fordi de ikke blir trodd på at de er syriske.

Samtidig anslår tyske myndigheter at så mange som én av tre asylsøkere som hevder de er syrere, faktisk kommer fra andre land.

Tobias Plate

1 AV 3 IKKE FRA SYRIA: Det sier pressetalsmann Dr. Tobias Plate fra det tyske innenriksdepartementet.

Foto: BMI/BERTRAND

Dette er ikke basert på konkret statistikk, men på rapporter fra det tyske føderale grensepolitiet, det føderale kontoret for migrasjon og flyktninger og fra Frontex, Europas grensepoliti.

– Dette er et estimat basert på inntrykket til myndighetene som tar i mot asylsøkerne, opplyser pressetalsmann for det tyske innenriksdepartementet, Dr. Tobias Plate til NRK.

Kontroversielle tall

Dette anslaget er imidlertid kontroversielt. Det sosialistiske opposisjonspartiet Die Linke har bedt regjeringen om dokumentasjon. Svaret de ifølge AFP fikk var at kun 8 prosent av de nesten 7.000 syriske passene som myndighetene kontrollerte mellom januar og oktober, faktisk ble avslørt som falske.

Tross kritikk fra Die Linke står den tyske regjeringen fast på sitt.

– Mange kommer uten pass overhodet. Andelen falske pass endrer ikke vår oppfatning om hvor mange som lyver om hvor de kommer fra, sier pressetalsmann Dr. Tobias Plate til NRK.

UDI: – Beviskravene ikke veldig høye

Dag Bærvahr

KAN BLI LURT: Det sier fagsjef i UDI, Dag Bærvahr.

Foto: Nora / UDI

UDI kjenner til det tyske estimatet om at én av tre syriske asylsøkere i virkeligheten er fra et annet land, men tror likevel på historiene de så langt har blitt fortalt.

– Syrerne som har fått opphold så langt i år har lagt fram dokumenter og hatt troverdige historier, sier Dag Bærvahr, fagsjef i Utlendingsdirektoratet (UDI).

Men den ene prosenten som fikk avslag fordi de ikke ble trodd på at de faktisk er syrere, kom før asyltilstrømmingen eskalerte.

– De fleste av de som kom fra august og utover har ikke fått behandlet asylsøknadene ennå, understreker fagsjefen.

Opplysningene fra tyske myndigheter har ført til at vi nå er særlig årvåkne overfor identitet og nasjonalitet når det gjelder syrere.

Dag Bærvahr

– Men opplysningene fra tyske myndigheter har ført til at vi nå er særlig årvåkne overfor identitet og nasjonalitet når det gjelder syrere.

– Falske pass og papirer florerer, og de er lett å få kjøpt. Kan dere utelukke at dere blir lurt?

– Beviskravene i asylsaker er ikke veldig høye. Det er alltid en sannsynlighet for at vi kan bli lurt, sier Bærvahr.

Uekte syrere har kommet til Norge

Det har kommet asylsøkere til Norge som har påstått at de er fra Syria, men som ikke er det. Det opplyser Politiets utlendingsenhet (PU), som har hovedansvaret for å kartlegge asylsøkernes identitet.

– Det er godt kjent for oss at et antall personer, som har ankommet Norge som asylsøkere i år, har medbrakt falske pass eller ID-dokumenter, skriver kommunikasjonsrådgiver Daniel Drageset i en e-post.

Hvor mange det er snakk om, har PU foreløpig ikke kvalitetssikrede tall på.

Slovenia vurderer nå å sette inn soldater for å kontrollere grensen og å sette opp gjerde. Grafikk.

FLYKTNINGRUTER: Slik går flyktningrutene fra Tyrkia og nordover i Europa.

Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

Språktester blir viktigere

UDI vil fremover i større grad bruke språktester for å hindre at asylsøkere får opphold i Norge på uriktig grunnlag. Det tas lydopptak av asylintervjuet for å verifisere om asylsøkerne snakker arabisk med syrisk aksent. Spesielt ved tvil om identitet.

– I tillegg kan vi verifisere opplysninger med hjelp av ambassaden vår i Amman i Jordan, sier Dag Bærvahr i UDI.

Lukrativt for menneskesmuglere

Ifølge den svenske tabloidavisen Aftonbladet opplever menneskesmuglere en svært lukrativ tid.

Fra Hellas og Tyrkia tilbyr de rike velferdsflyktninger såvel som reelle asylsøkere nye identiteter, papirer og pass, samt transport til hvilket land de ønsker seg.

For 35.000 norske kroner fikk en svensk reporter kjøpt et norsk pass.

De som kjøper falske syriske pass er i følge Berlingske tidene som regel personer som snakker arabisk. Mange kommer fra Nordafrika eller Midtøsten og har status som økonomiske migranter.

En pose med falske pass

POSE MED FALSKE PASS: Industrien med falske pass er blitt «big business» sørover i Europa.

Foto: Mohammed Alayoubi / NRK

Full pakke

Tilbake på Aksaray-plassen i Istanbul får NRK tilbud om «full syrisk pakke», nemlig pass, legitimasjon og førerkort.

– Alt dette vil koste deg 2.000 dollar. Da har du alt. Og de er ekte. Ikke falske, sier menneskesmugleren til NRK.

– Mange som flykter med båter til Hellas blir fratatt passene sine, som så selges her i Tyrkia, fortsetter han.

De ekte passene kan i tillegg ha tilhørt noen som har mistet livet, eller det kan være pass som skulle vært makulert, men istedenfor smugles ut av Syria.

– Ekte syrere trenger ikke pass

– En ekte syrer kan dra til ambassaden og få et nytt ID-dokument, en ekte syrer trenger ikke pass. De som trenger syrisk pass er folk fra Afghanistan, Libanon og andre land, forteller menneskesmugleren.

I strømmen av flyktninger er det nå mange arabere fra Marokko, Libanon, Algerie, Egypt og andre land. Med falske syriske papirer håper de på en bedre økonomisk framtid.

Å avgjøre hvem som er på flukt fra krig og hvem som kommer som migranter er ikke enkelt. Men jo flere økonomiske migranter som kommer i flyktningestrømmen, jo vanskeligere blir det for reelle flyktninger å få beskyttelse fra krig og individuell forfølging.