Hopp til innhold

Menneskesmugler til NRK: Jeg kan få deg til Europa for 1200 dollar

IZMIR, TYRKIA (NRK): Fra kysten av Tyrkia legger flere tusen flyktninger hver dag ut på den farefulle turen mot Europa. Transporten styres av menneskesmuglere som tjener store penger på trafikken.

Menneskesmugler tilbyr NRK plass i båt til Hellas for 1200 dollar

NRK har vært i Izmir i Tyrkia for å møte flyktninger fra Syria på vei mot Europa. I havnebyen møtte NRKs arabisktalende fotograf en av de mange mellommennene som selger plass i båter mot Hellas. Vår fotograf utga seg for å være flyktning for å kunne dokumentere hvordan menneskesmuglerne organiserer trafikken. Opptaket av megleren er gjort med skjult kamera.

– Hvis jeg skal dra, hvor mye må jeg betale, spør NRKs fotograf.

– Det er ikke opp til meg, jeg er en megler. Jeg setter deg i kontakt med organisasjonen, og så tar jeg prosenter av det du betaler. Turen over til Hellas koster 1200 dollar. Jeg kan ikke gå under det.

Styres av bakmenn

De såkalte meglerne operer langs hele vestkysten av Tyrkia mot Egeerhavet, der det bare er en kort båttur over til flere av de greske øyene. Meglerne er gjerne selv flyktninger eller migranter fra nærområdet, som opererer på oppdrag fra tyrkiske bakmenn. Bakmennene styrer båttrafikken over til Hellas.

Hvis jeg betaler mer kan jeg få en bedre plass, spør NRK.

– Jeg kan ta hundre dollar mer, men det garanterer deg ikke en bedre plass, sier megleren.

Les også: NRKs temasatsing: Flukten til Europa

Oppsøker flyktninger

Meglerne ser etter personer med bagasje som de tror kan være på vei mot Europa. Flyktninger NRK har snakket med forteller at de blir oppsøkt av personer som sier de vil hjelpe dem med å reise. Deretter avtales pris, og hvordan flyktningene skal komme seg til oppmøtested før båtreisen.

– Hvis jeg blir enig med deg, hva gjør vi da, spør NRKs fotograf

– Du kommer hjem til meg og kan oppholde deg der, forklarer megleren. Jeg vil ikke love deg noe, men jeg har stor tro på at det går en båt i morgen. Bilene kommer og henter deg utenfor huset mitt, og du blir fraktet til avreisestedet. Du vil ikke være alene, det er andre der også.

– Er du med, spør NRK megleren.

– Nei, ikke jeg. Det er noen andre. De er der for å vise deg båten, og hvor du skal sitte.

Opererer åpenlyst

Tyrkia huser nær to millioner flyktninger, de fleste av dem fra Syria. I sommer har opp mot tre tusen mennesker reist fra vestkysten av Tyrkia til Hellas hver dag. De fraktes i overfylte gummibåter. Mange omkommer under overfarten. I Izmir operer menneskesmuglerne åpenlyst, og salget av flytevester til flyktningene har blitt god butikk.

Tre syriske flyktningbarn kjøper flytevester før overfarten til Hellas

– 30.000 smuglere

Europol mistenker at så mange som 30.000 smuglere styrer flyktningtrafikken i Europa. Dette er personer som operer de farlige turene over Middelhavet og organiserer flukten videre i Europa. Det europeiske grensesamarbeidet Frontex intervjuer jevnlig flyktninger som kommer til Europa. 90 prosent forteller at de har vært i kontakt med menneskesmuglere i løpet av ferden mot Europa.

Les også: – Jakten på profitt styrer alt

Europol setter nå store ressurser inn for å ta smuglernettverkene.

160000 syriske flyktninger har tatt seg over fra Tyrkia til Hellas hitill i år. Grafikk.
Foto: Mari Grafsrønningen / NRK

SISTE NYTT

Siste nytt