Hopp til innhold

– Asylleiren var ikke egnet for mennesker

«Aisha» reiste fra Dubai til Norge og tilbake igjen. Etter to måneder i Troms trakk hun asylsøknaden. Med på hjemreisen til Emiratene fikk hun 20.000 kroner i gave fra den norske stat.

"Aisha" i Sjøvegan

– Asylleiren var ikke egnet for mennesker, sier syriske «Aisha» om mottaket i Sjøvegan i Troms.

Foto: Privat

Asylmottaket i Sjøvegan

– Jeg trodde Norge var mer sivilisert. Det var så kaldt. Kaldt på alle måter. Her er «Aisha» sitt eget bilde av asylmottaket i Sjøvegan.

Vi kaller henne «Aisha», men det er ikke hennes virkelige navn. Hun vil ikke avsløre sin identitet, og vil heller ikke vise ansiktet. Men Aisha, som er en kvinne i 50-årene, forteller gjerne om hvordan hun gikk fram for å komme til Norge:

– Det sies at Norge er det beste landet for flyktninger. Så jeg besøkte noen nettsider som omtalte asylsøknader til Norge. Derfor dro jeg.

På Facebook og andre nettsteder finnes mange hjemmesider på arabisk som reklamerer for asylreiser til Norge. Her fortelles det at man får 3000 kroner i måneden som asylsøker, og at man får bolig i Norge.

Kom til Finnmark

Aisha er fra Syria, men flyttet til Dubai i De forente arabiske emirater flere år før borgerkrigen i Syria startet i 2011. Da hun bestemte seg for å reise til Norge dro hun først til hovedstaden i Emiratene, Abu Dhabi, for å få visum til Russland. Deretter fulgte hun den populære ruten til Norge over Storskog i Finnmark.

Flybillett og opphold i Moskva kostet henne 60.000 kroner. Så måtte hun i tillegg betale over 40.000 kroner til menneskesmugleren som brakte henne til den norske grensen.

Fra Storskog ble hun sendt til akuttmottaket på Tingnes i Hedmark – deretter bar det til ordinært mottak i Sjøvegan i Troms. Oppholdet her svarte absolutt ikke til forventningene.

– Ærlig talt, jeg ble sjokkert. Jeg trodde Norge var mer moderne og mer sivilisert. Det var så kaldt der. Kaldt på alle måter. Vi bodde i en veldig liten landsby, med bare to supermarkeder. Vi måtte gå i en time for å komme dit. Og så måtte du selv bære alle de tunge varene tilbake til mottaket, på dine egne føtter. Det var veldig tøft for meg.

Moskva-Murmansk-Storskog

– Ikke nok mat

Sjøvegan statlige mottak har såkalt selvhushold. Beboerne får 3000 kroner i måneden, men må selv kjøpe inn og lage maten.

– Maten! Den var det største problemet. Den var verken økologisk eller naturlig. Vi hadde jo ikke nok grønnsaker, og ikke nok mat. Og kjøttet! Det var fullt av blod. I løpet av de to månedene jeg var der spiste jeg ikke kjøtt.

På mottaket bor man i leiligheter som rommer seks personer, med eget kjøkken og bad. Hver asylsøker deler rom med én annen.

– Vi var seks kvinner, og rommene var veldig, veldig små. Og sengene var for barn. Hvis man snudde seg til høyre eller venstre ville man jo falle ut.

– Det var veldig dårlige forhold på mottaket. Denne leiren var ikke egnet for mennesker. Jeg kunne ikke bo der.

Soverommet på asylmottaket

– Sengene var for barn. Hvis man snudde seg til høyre eller venstre ville man jo falle ut, sier «Aisha».

Fikk penger for å forlate Norge

Så Aisha tok farvel og dro, og trakk tilbake sin asylsøknad. Med på hjemreisen fikk hun 20.000 kroner fra den norske stat, gjennom organisasjonen International Organisation for Migration (IOM), som deler ut hjemreisepenger på vegne av norske myndigheter.

Alle som reiser hjem fra et asylmottak før de har fått avslag kan få dette beløpet i reisestøtte.

Vel tilbake i Dubai kunne hun endelig vende tilbake til det livet hun var vant med.

– Vi har en helt annen livsstil her i Gulfen. Vi lever et luksusliv her. Det viktigste jeg lært etter oppholdet i Norge var at dere ikke er noe rikere enn det vi er her.

Kjøkkenet i leiligheten der hun nå bor i Dubai

– Vi lever et luksusliv her. «Aisha» har sendt oss dette bildet fra kjøkkenet i den nye leiligheten sin i Dubai.

Foto: Privat

Ny leilighet i Dubai

Aisha sender oss bilder av den nye leiligheten sin, med flott kjøkken og stue. Og ikke minst en svær seng. Når hun går og handler på supermarkedet er det alltid folk som bærer varene hennes fra kassen og inn i bilen.

Hun forteller at hun kjenner til mange syrere som har reist til Norge for å søke asyl selv om de kommer fra Emiratene, Saudi-Arabia eller Kuwait. Alle sammen fredelige og velstående samfunn. Som hun selv har mange av dem har nå vendt tilbake fra Norge.

Men hvorfor reiste hun egentlig til det kalde landet langt nord?

– Jeg kom til Norge for å bli norsk. For å få et annet pass. Du vet, med syrisk pass er det ikke så enkelt å reise i disse dager. Alle ønsker å få et europeisk pass, ikke bare jeg.

Senga hjemme i Dubai

Tilbake i Dubai kan «Aisha» slappe av i sin store og komfortable seng.

– Følger kravene fra norske myndigheter

Sjøvegan statlige mottak, ved mottaksleder Jenny Sørensen Myrvoll har sendt NRK denne kommentaren til uttalelsene fra Aisha:

«Sjøvegan asylmottak er et veletablert mottak med lang erfaring, som følger UDIs krav og retningslinjer. Ifølge UDIs krav skal mottaket være et nøkternt og forsvarlig innkvarteringstilbud som sikrer beboers grunnleggende behov og trygghet. Sjøvegan mottak, på lik linje med de aller feste mottak har ikke kantinedrift. Hver enkelt beboer får utbetalt ytelser og står selv for innkjøp av mat og må selv lage sin egen mat. Alle UDIs krav blir innfridd».

Frister asylsøkere til Norge

En av de arabiske Facebook-sidene som reklamerer for asylreiser til Norge har blant annet benyttet et bilde fra en velkomst-demonstrasjon foran Stortinget som ble arrangert av Norsk Folkehjelps Oslo-lag i september i år.

Smilende ungdommer holder plakater med denne teksten på arabisk: «Velkommen skal du være i Norge». Nederst på plakatene er logoen til Norsk Folkehjelp.

Over dette bildet står en invitasjonen på arabisk fra folkene bak Facebook-kontoen: «Asyl i Norge. Kun seriøse. Ta kontakt!»

Norsk Folkehjelp misbrukt av menneskesmuglere

«Velkommen skal du være i Norge» står det på arabisk på plakatene. Bildet blir nå brukt som reklame for asylreiser til Norge.

Norsk Folkehjelp reagerer

Norsk Folkehjelp er ikke glad for at bildet deres brukes slik. Organisasjonen skriver i en epost til NRK:

«Christianialaget har ulike frivillige tiltak for flyktninger og jobber frivillig med integreringsarbeid. De har brukt denne plakaten for å ønske flyktningene og asylsøkerne de jobber med velkommen.

Dersom denne plakaten eller bilder av personer som er ansatte i eller medlemmer av Norsk Folkehjelp har blitt brukt av menneskesmuglere anser vi det som et misbruk av både vår intensjon, vår logo og vårt navn. Vi har ikke brukt denne plakaten i noen form for internasjonal kommunikasjon men i konkrete, lokale settinger hvor man for eksempel har hatt informasjonsmøter om frivillige aktiviteter for asylsøkere og flyktninger.

For Norsk Folkehjelp er det ikke noe mål at flest mulig flyktninger skal komme til Norge, men at de som kommer hit skal bli tatt imot på en verdig måte. Norsk Folkehjelp tar sterkt avstand fra menneskesmugling og den kyniske utnytting av mennesker i en sårbar situasjon som menneskesmuglingsindustrien så altfor ofte representerer».

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger