Hopp til innhold

Mistenker 30.000 menneskesmuglere

Europeiske myndigheter sier nå at deres høyeste prioritet er å bekjempe en hær med nærmere 30.000 menneskesmuglere som de mener er skyld i tragediene hvor flere flyktninger har dødd.

Syriske flyktninger

Hittil i år har over 360.000 mennesker risikert livet ved å ta sjøveien over til Europa. Av disse har 2.700 omkommet, viser ferske tall fra International Organization for Migration (IOM).

Foto: BULENT KILIC / AFP

Bildet av den døde treåringen Aylan Kurdi fra Syria har blitt et symbol på flyktningkrisen som rammer Europa. Nå sier Europol at de setter store ressurser inn for å ta menneskesmuglerne som frakter flyktningene rundt.

De mistenker at det er så mange som 30.000 smuglere med i nettverket totalt i Europa. Dette er både personer som opererer med farlige turer over Middelhavet og andre fluktruter.

Dette er en topprioritet. Ikke bare hos oss, men også hos alle medlemslandene i EU

Robert Crepinko, leder for avdelingen for organisert kriminalitet i Europol
Syrisk flyktning på den tyrkiske grensa

Europol regner med at det er rundt 30.000 menneskesmuglere som tilbyr fluktreiser rundt om i Europa. Her er en syrisk jente på vei over et piggtrådgjerde på den tyrkiske grensa.

Foto: BULENT KILIC / Afp

Tjener milliarder på flyktningene

Nesten alle flyktningene som kommer til Europa har vært i kontakt med menneskesmuglere underveis på ferden. Flyktningene beskriver en svært brutal virksomhet, der jakten på profitt styrer alt.

Bransjen skal tjene milliarder av dollar på menneskene som flykter fra blant annet Syria, Afghanistan, Eritrea og Somalia, melder nyhetsbyrået AFP.

Kriminelle nettverk tjener i dag langt mer penger på menneskesmugling og menneskehandel enn de gjør på våpen og narkotika, ifølge det europeiske grensesamarbeidet Frontex.

Det er sannsynligvis den mest lønnsomme virksomheten som finnes

Izabella Cooper, talsperson i Frontex
Migrant fra Iran på øya Kos

Desperate flyktninger tar sjansen på at smuglerne vil hjelpe dem til et bedre liv i Europa. Hittil i år har 2.700 omkommet på vei over Middelhavet. Denne faren og gutten kommer fra Iran og går her til land på øya Kos i Hellas.

Foto: YANNIS BEHRAKIS / Reuters

Utbredt kriminelt nettverk

Hittil i år har over 360.000 mennesker risikert livet ved å ta sjøveien over til Europa. Av disse har 2.700 omkommet, viser tall som International Organization for Migration (IOM) kom med denne uken. Mørketallene er visstnok langt høyere.

I juli startet EU en aksjon langs den libyske kysten for bekjempe menneskesmuglerne. Sammen med Europol samarbeider de nå på Sicilia for å identifisere de kriminelle nettverkene.

Migranter reddet av Siem Pilot

Det norske redningsskipet Siem Pilot redder noen av flyktningene som reiser over Middelhavet i båter som ikke tåler den krevende reisa.

Foto: Kripos

Crepinko i Europol sier han håper de snart kan starte en lignende etterforskning i Hellas for å ta tak i smuglingen fra Tyrkia.

Kun 3.000 av de mistenkte 30.000 menneskesmuglerne opererer med fluktruter over Middelhavet. Derfor mener Crepinko det er viktig at Europol også jobber med de stadig mer populære fluktrutene gjennom Balkan og Ungarn.

Bruker sosiale medier

Smuglere tyr i større grad til Facebook og andre sosiale medier for å annonsere tjenester og organisere rutene for flyktningene, ifølge myndigheter i EU. Her skal de også forhandle priser og tider for fluktene.

– Etterforskningen er kompleks ettersom smuglerne har ulike nasjonaliteter og opererer i flytende grupper, sier Crepinko i Europol.

SISTE NYTT

Siste nytt