mobiltelefon
Foto: Kallestad, Gorm / NTB scanpix

Hva gjør alle skjermene med synet vårt?

Øyeleger i London fikk nylig inn pasienter som ble midlertidig blinde etter å ha lest på mobilen i senga om kvelden. Forskere undersøker nå hvordan synet vårt påvirkes av en ny hverdag.

Det skarpe lyset fra smarttelefonen inne på det mørke soverommet om kvelden.

Kanskje er mobilen det siste du ser på når du har lagt deg og det første du sjekker når du står opp. Kanskje, mest sannsynlig, ser du på den og andre skjermer resten av dagen også.

Hva gjør det med øynene dine?

Optikere melder om stadig flere som kommer inn med smerter i øynene. Arbeidstilsynet får telefoner fra folk som blir slitne i øynene av å se mye på skjerm på jobb.

I flere østasiatiske byer er 90 prosent av ungdommer nærsynte, noe enkelte forskere mener skyldes at barn er mindre utendørs enn før. Her i Norge undersøker forskere om det samme gjelder norsk ungdom.

– Vi knytter øyeplager til økt skjermbruk. Folk flest bruker nå mye mer av tida si på ulike skjermer. Plagene kan ofte skyldes tørre øyne, blant annet fordi blunkefrekvensen halveres når vi konsentrerer oss om å se på en skjerm, forteller optiker Erik Robertstad.

Midlertidig blind med mobilen på senga

Dr. Omar Mahoor

FORSKER: Dr. Omar Mahoor ved King's College i London.

Foto: King’s College London

Men forskerne er ikke sikre på hvor sterk sammenhengen er mellom mye skjermtid, plager og skader. Heller ikke på hvor farlig det er.

En ny casestudie i London tyder på at enkelte plager kan være ganske harmløse, men nokså skremmende:

London-forskerne knytter det å sjekke mobilen i senga om kvelden til midlertidig blindhet.

Den lille casestudien publisert i New England Journal of Medicine i slutten av juni har vakt enorm oppsikt. Da NRK kontaktet en av forskerne bak studien, nevrolog Gordon Plant ved Moorfields Eye Hospital i London, svarte han dagen etter:

«Did I reply to this already? I am sorry we have had hundreds of comments!».

I artikkelen beskriver forskerne to ulike pasienter som kom til øyelegen og fortalte om samme problem. De siste månedene hadde de begge opplevd å bli blinde i flere minutter på det ene øyet. Den ene pasienten, en 40 år gammel kvinne, fortalte at blindheten kunne vare i opp til 15 minutter.

Synsskarpheten merkbart redusert

At øyeleger og optikere får inn pasienter med midlertidig blindhet, kan skje fra tid til annen. Fordi midlertidig blindhet kan være symptomer på hjerte- eller hjerneinfarkt, undersøkte legene pasientene nøye.

De sjekket A-vitaminnivået hos pasientene, de tok MR, gjorde hjerteundersøkelser og ga blodfortynnende medisin, fordi de mistenkte at årsaken kunne være forstyrrelse i blodstrømmen.

Men pasientene hadde ingen andre sykdommer. Under utspørringene kom det fram at det plutselige synstapet alltid skjedde mens kvinnene lå i senga og sjekket mobilen i mørket. Begge fortalte at de ofte lå på sida med det ene øyet nedi puta og leste med det andre øyet.

Da de la mobilen bort, opplevde de at synet forsvant på det øyet som hadde sett på mobilen.

Øyelegene ville teste dette selv. I et forsøk fant de ut at synsskarpheten ble merkbart redusert etter å ha sett på mobiltelefonen, og at det tok flere minutter før det ble normalt igjen.

Smarttelefon i senga

MOBIL PÅ SENGA: Forskerne i London sier den forbigående blindheten pasientene opplevde ikke er farlig i det hele tatt. (Illustrasjonsfoto)

Foto: lev dolgachov / Colourbox

Forsker: – Ingenting å bekymre seg over

Det høres kanskje skremmende ut, men er helt ufarlig.

– Dette skjer når vi ser på all form for lys for så å flytte oss inn i mørket. Det kalles adapsjon og er ingenting å bekymre seg over, skriver en av de andre forskerne, Omar Mahroo ved King's College London, i en epost til NRK.

Hos Optikerforbundet i Oslo er fagsjef og generalsekretær Hans Torvald Haugo fascinert av den lille casestudien fra London:

– Jeg tror nok mange kan ha opplevd dette uten å skjønne det selv. Hvis du ligger og ser på en mobil i mørket med bare det ene øyet og du legger den bort, vil det være helt mørkt uansett. Da merker du kanskje ikke at du faktisk har blitt «blind» på det ene øyet, sier Haugo.

Optiker med lys

SOM Å BLI BLENDET: Å se lenge på mobilen i mørket kan oppleves på samme måte som å bli blendet, forteller Hans Torvald Haugo.

Foto: Irina Tjelle / NRK

Fagsjefen og hans optikerkollega Erik Robertstad i Interoptik hjelper oss å forstå hvordan dette fenomenet oppstår (se faktaboks):

I London sier synsforskeren at de etter å ha publisert studien har fått tilbakemeldinger fra flere som har opplevd midlertidig blindhet. Han håper ingen er skremt:

– Hovedmålet med artikkelen vår var å sette søkelys på fenomenet, slik at leger er obs på dette og kan stille riktige spørsmål. På den måten kan de unngå unødvendige, dyre undersøkelser og også berolige pasienten, sier Mahroo.

Er det da noen grunn til bekymring?

Mange kontakter Arbeidstilsynet

Midlertidig blindhet hos noen få kan se ut til å være en dråpe i havet mot de foreløpig uante konsekvensene av at vi ser på skjermer nesten dagen lang.

Hos Arbeidstilsynets svartjeneste får de hver uke telefoner fra folk som blir slitne i øynene på jobb.

– Vi har masse henvendelser på dette med skjermbruk på jobb. Vi registrerer ikke så eksakt at vi har tall på det, men vi har ukentlig spørsmål om dette, forteller leder Birgit Espejord Jensen i Arbeidstilsynet.

Hun sier henvendelsene kommer både fra arbeidstakere, verneombud og arbeidsgivere. Noen lurer på hvilke rettigheter de har eller hva som regnes som dataarbeid.

– Arbeidstakere forteller gjerne at de sitter mye foran skjerm og at de merker at det sliter på øynene. De spør om de har rett til briller og hvilke regler som gjelder. Da informerer vi om det, sier Jensen.

Undersøker hvordan synet vårt har endret seg

En av dem som prøver å finne ut hva som skjer med synet vårt, er professor og synsforsker Rigmor Baraas ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse på Høgskolen i Sørøst-Norge.

Hun er midt i innspurten av en omfattende studie om hvordan synet til unge i Norge har endret seg de siste 40 årene.

– Det er spennende, det er første gang det blir gjort undersøkelser på denne aldersgruppa i Norge, sier Baraas.

Synsforsker Rigmor Baraas

FORSKER PÅ SYNET TIL UNGE NORDMENN: Rigmor Baraas kartlegger utviklingen i synet hos skolebarn, elever på videregående skole og studenter i Norge. Resultatene fra forskningen kommer til høsten.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Det store spørsmålet er om vi har blitt mer nærsynte her i landet, slik man ser i flere østasiatiske land.

– Det mange tror, er at nærsynthet kan hindres dersom barn oppholder seg mye utendørs. Dette er noe av det vi ser på i studiene som vi gjennomfører, hva ute- og innetid har å si for synet til norske barn, ungdommer og unge voksne, sier Baraas.

I en artikkel om nærsynthet i det anerkjente tidsskriftet The Lancet i 2012 beskrev en gruppe forskere fenomenet slik:

«Den økte forekomsten av nærsynthet i østasiatiske byer virker å være assosiert med økt utdanningspress kombinert med livsstilsforandringer, hvilket har redusert tida barn er utendørs».

Synsforsker Rigmor Baraas

SYNSFORSKER: Rigmor Baraas er professor ved Nasjonalt senter for optikk, syn og øyehelse på Høgskolen i Sørøst-Norge.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Baraas forklarer at øyet vokser til man er godt opp i 20-årene og at synet derfor kan bli påvirket av å lese mye på skjerm i ung alder.

– Hvis du er genetisk disponert, og sitter med ensartet synskrevende arbeid over tid uten pauser, kan det hende at du blir mer nærsynt enn nødvendig, sier Baraas.

– Hvorfor er nærsynthet et problem?

– Sterk grad av nærsynthet kan over tid gi andre endringer i øyet som kan gi varig svekkelse av synet. Dette er synssvekkelse som ikke kan justeres med briller eller kontaktlinser.

Kan være uheldig

– Det som er bekymringsfullt er at folk føler at de må sjekke mobiltelefonen som siste ting før de sovner og som den første ting når de våkner, sier Hans Torvald Haugo.

Hans Torvald Haugo

FAGSJEF: Hans Torvald Haugo i Optikerforbundet mener det er bekymringsfullt at folk føler de må sjekke mobilen før de sovner og med en gang de våkner.

Foto: Irina Tjelle / NRK

Heller ikke fagsjefen i Optikerforbundet kan unngå å bruke mye tid foran skjermen på jobb. Mobiltelefonen derimot, vil han ikke se for mye på:

Øynene har godt av å brukes på ulike avstander. Ligger man i senga og trykker telefonen mot ansiktet, jobber øynene statisk på noe nært over tid. Det kan være uheldig, advarer Haugo.

Uheldig kanskje, men er det farlig?

Synsforsker Rigmor Baraas er hemmelighetsfull når vi spør om resultatene fra studien på norske barn og unge. De kommer først i høst.

Hun mener vi i mellomtida ikke trenger å bekymre oss så mye for synet vårt, men har følgende råd:

  • Har du en jobb der du sitter og ser på data i et kontorlandskap med tørr inneluft? Da er øyetørrhet ikke uvanlig. Undersøk synet med jevne mellomrom og sørg for riktig styrker på briller eller kontaktlinser.
  • Ligger du i et mørkt rom og leser på en lys skjerm? Det gir stor kontrast og kan være slitsomt. Skru ned lysstyrken på mobilen. Ha gjerne på en nattbordlampe. Bruk begge øynene når du leser på skjermen

Synsforskeren i London som hadde fått «hundreds of comments» har ennå ikke svart på NRKs henvendelser. Kollegaen hans ved King's College, Omar Mahoor, svarer derimot velvillig da vi spør hvordan den økte bruken av smarttelefoner påvirker synet vårt:

– Jeg tror ikke det finnes noen sterke bevis så langt på at bruken av smarttelefoner har noen langvarig virkning på synet vårt. Men siden det er et relativt nytt fenomen, er det mulig at noe kan dukke opp i framtida.