Hopp til innhold

Vil ha angrerett for bedrifter som føler seg lurt av useriøse aktører

Venstre foreslår at bedrifter skal få angrerett på 14 dager når de blir oppringt av telefonselgere som tilbyr katalogoppføringer på internett. Bedrifter har i dag ikke samme angrerett som privatpersoner.

Venstre foreslår at bedrifter skal få angrerett på 14 dager når de blir oppringt av telefonselgere som tilbyr katalogoppføringer på internett. Bedrifter har i dag ikke samme angrerett som privatpersoner.

LOVFORSLAG: Ketil Kjenseth (V) viser fram lovforslaget han har god tro på å få med seg Rigmor Aasrud og Arbeiderpartiet på.

I morgen vil tre stortingsrepresentanter levere et forslag om at avtaleloven endres slike at også bedrifter får angrerett ved telefonsalg av annonsetjenester og lignende.

– Vi foreslår at bedrifter får angrerett på samme måte som forbrukere på inntil 14 dager, i avtaleloven, sier Venstres stortingsrepresentant Ketil Kjenseth til NRK.

NRK har tidligere fortalt om en rekke useriøse selskaper, mange av dem svenske, som ringer norske bedrifter og blant annet tilbyr annonsering.

Les også: – Utgir seg for å være norske for å lure nordmenn
Les også: – Jeg tror du prøver å svindle meg

– Særlig mange små bedrifter opplever å bli kontaktet av useriøse selgere. De inngår så avtaler uten at de egentlig vet det. Dette er i ferd med å bli et stort problem, tar masse tid og penger fra småbedrifter og gründere, sier venstrepolitikeren Kjenseth.

Har ikke beskyttelse mot useriøse

Norske forbrukere har beskyttelse mot useriøst telefonsalg gjennom forbrukerkjøpsloven.

Slik beskyttelse har ikke bedrifter i dag – heller ikke de små bedriftene som for den del kan være et enkeltpersonforetak.

Dermed ender de med en faktura i posten for noe de egentlig ikke trodde de hadde bestilt, men å komme unna å betale er mye jobb.

– En del velger i dag å bare betale og være ferdig med problemet. Det er nok også en del som ikke melder fra – så vi tror at dette er et ganske stort problem i næringslivet og særlig blant de mindre bedriftene og virksomhetene, sier Kjenseth som står bak forslaget om lovendring.

Nina Reinung

BRA OM NOEN UNNGÅR: Nina Reinung ved Hegdehaugens Jernvarehandel sier hun håper noen kan slippe det de opplevde.

Foto: Trond A. Stenersen / NRK

Tas godt imot av dem som har følt seg lurt

I sommer fortalte daglig leder, Nina Reinung, ved Hegdehaugens Jernvarehandel i Oslo om hvordan hun ble lurt til å signere det hun trodde var en oppsigelse men som ført til at hun fikk et krav på 45 000 kroner.

De betalte aldri fakturaen men opplevelsen satt i lenge.

– I ukevis etterpå så går man rundt med en sånn klump i magen og føler seg ordentlig rundlurt. Og man blir så eitrende sinna på det, forteller Reinung.

Hun mener det er fantastisk at det nå gjøres noe med problemstillingen.

– Det er strålende at det skjer noe for det må skje noe. Jeg er helt sikker på at det er mange som blir lurt i dag. Så ja velkommen, så fort som mulig, sier en veldig positiv jernvarehandler.

På Stortinget mener Ketil Kjenseth at problemet må tas tak i nå. For det bare vokser og viser seg å ha forgreininger over landegrensene.

– Vi tror vi bare har sett toppen av isfjellet og vi får også signaler fra resten av Europa om at dette er et større og større problem. Mange av disse aktørene vet vi har kontorer i utlandet og de går konkurs og oppretter nye firmaer stadig vekk, sier Kjenseth.

Les også: Politiet sender bedragerianmeldelser fram og tilbake over grensa
Les også: Norsk politi tar kontakt med Sverige om fakturabløff

Kan få flertall på Stortinget

KrF og Senterpartiet har tidligere sagt at de er positive til et slikt forslag. Får de med seg Arbeiderpartiet er det et flertall på Stortinget som vil be regjeringen om å utrede forslaget.

Rigmor Aasrud

POSITIV: Rigmor Aasrud i Arbeiderpartiet sier hun er positiv til å gjøre noe for småbedriftene.

Foto: Trond A. Stenersen / NRK

– Det høres ut som et veldig fornuftig forslag som Venstre har tenkt til å fremme. Jeg forstår godt at mange småbedrifter kan komme til å svare ja på noe de ikke helt skjønte konsekvensene av i en travel hverdag. Og det å få lov til å angre seg da høres ut som et fornuftig tiltak for å hjelpe de som kanskje har svart på noe de ikke helt så konsekvensene av, sier stortingsrepresentant, Rigmor Aasrud, fra Arbeiderpartiet.

Les også: – Vil stoppe telefonselgere med lovendring

I forslaget til Stortinget står det:

«Forslagsstillerne er bekymret over at man gjennom mange år har sett flere eksempler på at dette dessverre utnyttes på det groveste av useriøse aktører.

Særlig er nyregistrerte enkeltpersonforetak og små bedrifter utsatt for såkalt «kataloghaivirksomhet». For å styrke bedriftenes rettssikkerhet ønsker forslagsstillerne å innføre en begrenset angrerett ved salg av annonsetjenester o.lign. per telefon for næringsdrivende.

Senest i sommer var det flere ulike medieoppslag om småbedrifter som følte seg lurt av katalogselskaper. Felles for dem alle var at useriøse firmaer, som selger annonsetjenester per telefon, eller ved andre oppsøkende salgsmetoder, bruker villedende metoder for å lure bedrifter inn i avtaler de ikke har bruk for, eller for å lure dem til å betale uberettigede krav.

(..)

På bakgrunn av at useriøse aktører i dag profitterer på norske regler for avtaleslutning, sivilprosess, og at det er manglende etterforskningskapasitet til å forfølge bedrageriforsøk mot små næringsdrivende, ønsker forslagsstillerne å foreslå en begrenset angrerett ved salg av annonsetjenester og lignende per telefon for næringsdrivende.»

Regjeringen vil invitere til møter

I sommer svarte Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet, NRK på vegne av regjeringen at det er uaktuelt å endre angrerettloven fordi Stortinget nylig, i 2014, vedtok en ny angrerettslov, som representerer forbrukerinteresser.

Nå svarer Næringsdepartementet slik i en e-post på hvordan regjeringen ser på forslaget fra Venstre:

– Vi er godt kjent med problemstillingen knyttet til kataloghaier. Vi planlegger å invitere til et møte med aktuelle næringslivsorganisasjoner for å diskutere både omfang, utfordringer og mulige tiltak. Venstres forslag vil være et naturlig tiltak å diskutere i denne sammenhengen, sier statssekretær Lars Jacob Hiim (H) i Nærings- og fiskeridepartementet.

Venstre ønsker å starte en konstruktiv diskusjon som de håper kan ende med endringer til fordel for småbedriftene.

– Vi håper at regjeringen tar dette på alvor og kommer med et forslag. Det er et rundt formulert forslag vi fremmer og ber regjeringen komme tilbake til Stortinget med et forslag. Jeg håper de gjør det i løpet av tidlig 2015, sier Venstres stortingsrepresentant Ketil Kjenseth til NRK.

AKTUELT NÅ