Hopp til innhold

– Ulvefrykt alene kan ikke rettferdiggjøre felling

STORTINGET (NRK): Miljøminister Vidar Helgesen (H) sier det ikke er lett å møte reell ulvefrykt med tørre lovparagrafer og juss – men holder fast på sin beslutning.

Miljø og klimaminister Vidar Helgesen redegjør for ulvesynspunkt i Stortinget.

MÅ STÅ SKOLERETT: Miljøminister Vidar Helgesen (H) på vei inn for å redegjøre for Stortinget i den betente ulvesaken.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Hvis menneskers frykt for ulv skal være aktuelt som grunnlag for felling, må det etter loven foreligge allmenne helse- og sikkerhetshensyn, sier miljøminister Vidar Helgesen.

I dag møtte han i Stortinget for å forklare sitt nei til felling av ulv i Hedmark.

– Tydelige råd fra lovavdelingen

Statsråden har fått mye kritikk for å ha snudd om felling av ulv i Hedmark etter råd fra lovavdelingen. Han sier at han gikk til Justis- og beredskapsdepartementets lovavdeling for å få en grundig juridisk vurdering av saken.

– Lovavdelingens konklusjon er tydelig, sier han i sin redegjørelse.

Utvidet kvote

Helgesen understreket i redegjørelsen at selv om han i desember sa nei til lisensfellingen i fire ulverevir, felles det ulv i Norge.

– Det ble i 2016 åpnet for lisensfelling av inntil 15 ulver (Rovviltnemndene ba om 47 red.anm.) Denne kvoten gjelder ulv i områder der beitedyr har prioritet, der ulv kan gjøre skade på husdyr og tamrein, sa han til Stortinget i dag.

I dag ble det også kjent at Miljødirektoratet tillater lisensfelling av ytterligere tre ulver utenfor ulvesonen i deler av Akershus og Hedmark.

Vil skape trygghet

Under miljøministerens redegjørelse holdt ulvemotstanderne fra Hedmark en stille protest fra balkongen i selve Stortingssalen (se bildet). Helgesens helomvending i ulvesaken har ført til sterke reaksjoner i Hedmark spesielt, og også til steile fronter innad i Høyre.

Ulvemotstandere på galleriet i Stortinget under redegjørelsen til miljøminister Vidar Helgesen.

STILLE PROTEST: Ulvemotstanderne var synlig til stede under miljøministerens redegjørelse i dag.

Foto: Åse Marit Befring / NRK

Helgesen sa at han akter å dempe konfliktnivået i saken. Hans første steg var å innføre radiomerking av ulv i ulvesonen, i dag har han holdt redegjørelse for Stortinget og han har også varslet at det kommer en sak til Stortinget.

– I denne krevende situasjonen er det viktig å finne gode veier videre, på grunnlag av Stortingets vedtak om bestandsmål, norsk lov og de internasjonale avtalene som Norge har sluttet seg til, sa Helgesen.

Sa nei til å felle ulv

I fjor vår ble regjeringen enige med Ap og KrF om det såkalte ulveforliket. På bakgrunn av dette åpnet rovviltnemndene for å felle inntil 32 ulver i fire ulverevir i Hedmark. Disse vedtakene ble klaget inn til Klima- og miljødepartementet.

Klima- og miljødepartementet sa 20. desember i fjor nei til lisensfelling av inntil 32 ulv i de fire ulverevirene – etter råd fra lovavdelingen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger