Hopp til innhold

– Høyres troverdighet står på spill

SUNDVOLDEN (NRK): Distriktspolitikere i Høyre frykter partiet mister tillit dersom regjeringen ikke snur i ulvesaken. I ettermiddag skal partiet diskutere saken på en intern konferanse.

Elin Agdestein utenfor Sundvolden Hotel

TILLIT: - Elin Agdestein fra Nord-Trøndelag mener Høyre står i fare for å miste tillit blant velgere. –Merkevaren til Høyre er at vi holder det vi lover, og gjennomfører det vi gikk til valg på.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Vi må få synliggjort at dette går på tilliten og troverdigheten til Høyre. Det handler om grunnverdiene vi bygger partiet på: Respekten for enkeltmennesket, at det skal gå an å leve av eiendommen sin også i en utkant, og at en minoritet har rettigheter som majoriteten ikke kan overkjøre, sier Elin Agdestein, stortingsrepresentant fra Nord-Trøndelag.

Frykter andre saker drukner

Søndag og mandag er Høyres sentralstyre, stortingsgruppe og regjeringsappart samlet til Felleskonferanse på Sundvolden Hotel i Buskerud.

I sin tale snakket statsminister Erna Solberg om hvor viktig det er at programmet partiet skal gå til valg på fokuserer på barns oppvekstvilkår. Men da hun møtte pressen etterpå fikk hun stort sett spørsmål om den betente ulvestriden i partiet.

– Risikoen er at denne saken kan overskygge veldig mange av de andre gode, positive sakene vi går til valg på, sier Agdestein.

Taus om tillit til Helgesen

Fredag ble det klart at miljøminister Vidar Helgesen (H) ber om radiomerking av ulv og en oppdatert vurdering av ulvens atferd. Men når det gjaldt stridens kjerne – lisensfelling – kom det ingenting nytt.

For ulvemotstanderne i Høyre endrer ikke radiomerking noe som helst.

– Absolutt ikke. Det hører ikke med til det Stortinget har bedt om engang, nå må vi begynne å fokusere på det Stortinget har vedtatt, sier Gunnar Gundersen, stortingsrepresentant fra Hedmark.

– Slik du ser det, hva konkret må til for å løse dette?

– Jeg mener felling må i gang i vår. Det handler om hvem som bestemmer i dette landet. En sånn lovlighetsutredning som er så svakt fundert som den vi har her, kan ikke overstyre Stortingets vedtak.

– Har du tillit til Vidar Helgesen?

– Det vil jeg ikke svare på. Jeg har tillit til at partiledelsen skjønner at de må rydde opp i dette, og det tror jeg de kommer til å gjøre.

– Hvorfor vil du ikke svare på om du har tillit til Helgesen?

– Det er ikke det dette dreier seg om for meg. Jeg vil ha en politikk som gjør at Høyre beholder en stor troverdighet ute i Distrikts-Norge. Det er viktigere for meg, svarer Gundersen.

Solberg: Vil gjennomføre Stortingets vilje

Solberg sier til NRK at hun håper dagens interne ulvedebatt i Høyre gir et godt grunnlag for arbeidet fremover.

– Men det er til slutt regjeringen og eventuelt Stortinget som må sørge for sammenheng mellom lovvedtaket og bestandsmålet, som gjør at vi kan gjennomføre Stortingets vilje. Regjeringens ambisjon er å gjennomføre Stortingets vilje. Det er det alltid.

AKTUELT NÅ