Venstre: – MDG er blitt oljelobbyens gode venn

Venstre-leder Trine Skei Grande mener Miljøpartiet De Grønne har spilt bort sine sjanser fordi de stiller så harde krav til regjeringsforhandlinger. Miljøpartiet slår tilbake med en garanti om å kaste Frp ut av regjering om de får mulighet.

Venstre-leder Trine Skei Grande mener idealismen må vike for å få gjennom saker.

VIL INN: Venstre Trine Skei Grande mener det ikke er noen vits å være idealist om du du står utenfor og ikke får være med rundt bordet der politikken bestemmes.

– Min redsel for Miljøpartiet De Grønne er at de har blitt oljelobbyens gode venn, ved at de har stilt seg på utsiden av enhver regjeringsforhandling. Nå kan de store partiene bare finne sammen rundt deres garanti, sa Grande i Politisk Kvarter torsdag.

På sitt landsmøte i juni vedtok Miljøpartiet De Grønne (MDG) som absolutt krav at de ikke kommer til å sitte i eller støtte en regjering som vil gi nye tillatelser til oljeleting eller -utvinning i løpet av stortingsperioden.

Både Arbeiderpartiet, Høyre og Frp har sagt tydelig ifra om at oljeultimatumet fra MDG er uaktuelt.

– Skal du få gjort noe i klima- og miljøpolitikken, så har du ikke et flertall bak deg, samme om SV, MDG og Venstre slår seg samme. Du må rundt det bordet det kjempes om politiske budsjetter. Du må stå på for miljøet, og da nytter det ikke å være edel å stå på utsiden med en garanti som gjør at du aldri kommer til det bordet, sa Grande.

MDG: – Tror ikke oljelobbyen er enig

Une Aina Bastholm

VIL KASTE DAGENS REGJERING:– Vi kommer uansett ikke til å støtte en regjering som Frp er en del av, og vi kommer heller ikke til å støtte et statsbudsjett hvor Frp er i regjering, for det ville være en indirekte støtte til dem, sier talskvinne for Miljøpartiet De Grønne, Une Aina Bastholm.

Foto: Siv Sandvik / NRK

– Jeg tror ikke oljelobbyen er enig at vi er deres beste venn i hvert fall, flirer Une Aina Bastholm, talskvinne for MDG.

I målinga Norstat har utført for NRK for perioden 15–21. august kommer MDG over sperregrensa, og kan bli avgjørende når en ny regjering skal stables på beina til høsten.

– Det er veldig merkelig å si at vi spiller oss selv på sidelinja. Nå gjør vi knapt annet enn å springe inn og ut av studio, og fortelle hvordan vi vil bruke vår innflytelse og makt i Stortinget, dersom vi får det resultatet på valgdagen som noen meningsmålinger legger opp til.

Bastholm mener MDGs popularitet bidrar til å sette miljø og klima høyt på agendaen en og en halv uke før stortingsvalget.

– Men både høyre- og venstresiden har sagt klart ifra om at de ikke går med på oljeultimatumet deres. Har dere ikke da gjort dere selv irrelevant?

– Nei, fordi vi vil fortsatt ha innflytelse fra Stortinget, og en mindretallsregjering vil være avhengig av oss for å få gjennom statsbudsjettene sine dersom vi er i en vippeposisjon, svarer Bastholm.

Lover å kaste Frp ut av regjering

MDG har tidligere uttalt at de utelukker å støtte en regjering med Frp. Overfor NRK blir Bastholm enda tydeligere:

– Vi kommer uansett ikke til å støtte en regjering som Frp er en del av, og vi kommer heller ikke til å støtte et statsbudsjett hvor Frp er i regjering, for det ville være en indirekte støtte til dem.

Ifølge Bastholm står Frp og MDG for langt fra hverandre i viktige verdispørsmål.

– Klima og miljø er en ting. Andre områder er asyl- og flyktningpolitikken, hvor vi ønsker å reversere Frps flyktningpolitikk. Landbrukspolitikken, oppdrett og fiskeri. Det er så mange saker som er viktige for våre velgere som indirekte handler om miljø, hvor vi ikke har noe å hente på å forhandle med Frp.

– Så hvis MDG kommer på vippen, så er Frp ute av regjeringskontorene?

– Ja.

– Vi går til valg på å skifte ut regjeringa, men hvem som blir statsminister, er det opptil Jonas Gahr Støre og Erna Solberg å avgjøre. Det blir den som gir mest til klima og miljø i forhandlingene, sier Bastholm.

Partilederutspørringer og de viktigste debattene. Programledere er Astrid Randen, Bjørn Myklebust og Lilla Sølhusvik.

Hør hele intervjuet med Venstre-leder Trine Skei Grande i partilederutspørringa i Politisk valgkvarter i NRK med programleder Lilla Sølhusvik.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger