Hopp til innhold

Her er målingen som tvinger Jonas til å bli grønn

Arbeiderpartiet sliter i nok en måling. Nå kan de bli tvunget til sengs med Miljøpartiet de Grønne for å komme i regjering. – Fantastisk mulighet for Ap, sier MDG.

Morgensending med partibarometer og Politisk kvarter. Støre forsvarer bryggearbeidene

Se NRKs morgensending med partibarometer her.

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet får en oppslutning på 29 prosent på en fersk måling Norstat har gjort for NRK. Det er andre NRK-måling på rad at Arbeiderpartiet får dårligere enn oppslutning enn 30 prosent.

I forrige uke fikk de en oppslutning på 27,1 prosent i det som ble omtalt som en krisemåling.

Jonas Gahr Støre

Jonas Gahr Støre og Arbeiderpartiet sliter på meningsmålingene før valget.

Foto: Trond Vestre / NRK

Dersom dagens måling blir valgresultatet blir de borgerlige kastet ut av regjeringskontorene, og Arbeiderpartiet må mest sannsynlig støtte fra Miljøpartiet de Grønne (MDG) for å komme i regjering.

– Dette er en fantastisk mulighet for Arbeiderpartiet til å fornye seg og komme ut av den sumpa de sitter i. Det er mange gode krefter i Arbeiderpartiet som ønsker seg en politisk unnskyldning for å ta skrittet ut av oljen og inn i en grønn satsing, sier Rasmus Hansson (MDG).

Dårligere utgangspunkt enn taps-valget til Jens Stoltenberg

I den ferske målingen mister dagens regjering flertallet og Arbeiderpartiet går svakt frem. Likevel ender altså partiet Støre leder med en oppslutning på under 30 prosent.

– Ap på 20-tallet er for lavt, vi skal få ut budskapet og vi skal oppover på 30-tallet. Dette er en måling der vi går frem, og min jobb er å få oss ytterligere frem. Nå handler det om å få Ap så høyt som mulig, sier Støre.

Laster innhold, vennligst vent..

Oppslutningen om Arbeiderpartiet under Støres ledelse har imidlertid sunket som en sten i 2017.

Toppnivået var på 36,1 i NRKs måling i januar. Siden har det gått nedover.

Dagens måling viser at Støres og Arbeiderpartiets utgangspunkt to uker ut i valgkampen er marginalt dårligere enn situasjonen var på samme tid i valgkampen da Jens Stoltenberg ledet partiet frem mot valget i 2013.

I uke 32 og 33 fikk Stoltenbergs Arbeiderparti gjennomsnittsmålinger på henholdsvis 27,7 og 29,1 prosent. NRKs målinger på tilsvarende uker i årets valgkamp ligger på henholdsvis 27,1 og 29,0 prosent.

I 2013 tapte Arbeiderpartiet valget med en oppslutning på 30,8 prosent, og Frp kom i regjering for første gang i historien.

Komplisert kabal

Dersom dagens måling blir valgresultatet, kan Støre bli nødt til å samarbeide med MDG for å sikre flertall. Det gjør også at Støre vil måtte legge et komplisert puslespill for å kunne innta regjeringskontorene etter valget.

Det puslespillet vil ikke Støre legge før etter valget.

– Å begynne å spekulere i samarbeidskonstellasjoner basert på en enkelt måling gjør jeg ikke. Men jeg ser at det er et flertall for regjeringsskifte. De som deler det synet kan finne gode løsninger enten i regjering eller i Stortinget, sier Støre.

AKTUELT NÅ