Undersøker om gjerningsmennene flyttet på mobilen til Anne-Elisabeth Hagen

Mobilen til Anne-Elisabeth Hagen ble funnet på et sted hun aldri pleide å legge den. Telefonens bevegelser kan avsløre når gjerningspersonen var i huset.

Hagen-saken

– INTERESSANT: Politiet sier at undersøkelsene av Anne-Elisabeth Hagens mobiltelefon kan gi dem interessante svar på hva som skjedde inne i huset da hun forsvant for 18 måneder siden.

Foto: Cicilie S. Andersen

Etter det NRK får opplyst, skal Tom Hagen i avhør ha forklart at han oppdaget telefonen inne i husets første etasje og reagerte på at den lå plassert et sted hvor kona aldri pleide å legge den fra seg.

Mobiltelefonen skal ha ligget på et bord i nærheten av badet hvor politiets kriminalteknikere tidlig fant spor de knytter til at Anne-Elisabeth Hagen ble utsatt for en kriminell handling.

Hvorfor mobiltelefonen lå her, er et av flere spørsmål politiet har forsøkt å få svar på, får NRK opplyst.

Politiet bekrefter de er meget interessert i mobiltelefonens bevegelser inne i huset, som de anser som åstedet i saken.

Dette er selvsagt svært interessant for etterforskingen, og vi har satt inn betydelige ressurser for å jobbe med digitale spor. Vi har tidligere sagt at vi har gjort undersøkelser knyttet til bevegelsene og bruken av Anne-Elisabeth Hagens mobiltelefon på forsvinningsdagen, sier påtaleansvarlig Haris Hrenovica til NRK.

Påtaleleder Haris Hrenovica

PÅTALELEDER: Haris Hrenovica i Øst politidistrikt.

Foto: Ola Mjaaland / NRK

Reagerte på plasseringen

Som NRK tidligere har fortalt, var det mye aktivitet på telefonen til Anne-Elisabeth Hagen i timene før hun forsvant den 31. oktober 2018.

68-åringen både ringte og sendte SMS-er helt fram til det siste, sikre livsbeviset som var en telefonsamtale med et familiemedlem klokka 09.14. Samtalen ble avsluttet 09.16.

Etter dette tidspunktet sluttet hun å svare på alle innkommende anrop og meldinger. Det første kjente ubesvarte anropet kom klokka 09.48, da en elektriker prøvde å få tak i 68-åringen.

Også Tom Hagen ringe kona flere ganger uten å få svar, og skal ha dratt hjem tidligere fra jobb enn vanlig, fordi han fryktet det hadde skjedd noe hjemme.

Tom Hagen og Anne-Elisabeth Hagen

KOM HJEM: Etter gjentatte mislykkede forsøk på å kontakt med kona, reiste Tom Hagen hjem til huset i Sloraveien. Ingen har sett eller hørt noe fra Anne-Elisabeth Hagen siden 31. oktober 2018, og politiet har siktet ektemannen for drap.

Foto: PRIVAT

Politiet skal ha gjort undersøkelser for å finne ut om de som tok Anne-Elisabeth Hagen kan ha tatt mobiltelefonen fra henne, eller om de fant den et annet sted i huset og plasserte den på bordet før de forlot åstedet og forsvant.

Politiet ønsker ikke å kommentere hvor telefonen ble funnet, men bekrefter overfor NRK at mobiltelefonens bevegelser, såkalt posisjoneringshistorikk, og plassering i huset er viktige etterforskningsskritt i saken.

– Konkret hvordan vi jobber, hva vi ser etter og hva vi eventuelt har funnet, ønsker vi av hensyn til etterforskingen ikke å kommentere nærmere, sier Hrenovica til NRK.

Situasjonsspor

På grunn av de digitale sporene man kan lese av en mobiltelefon, kan den derfor være et viktig «situasjonsspor» fra det som omtales som det sentrale åstedet i saken.

Hagen-boligen

ÅSTEDET: Politiet mener at Anne-Elisabeth Hagen er drept og at åstedet er huset hennes i Sloraveien på Fjellhamar i Lørenskog.

Foto: Cicilie Andersen / NRK

Dersom den eller de som tok Anne-Elisabeth Hagen var de siste som flyttet på telefonen hennes, kan posisjonshistorikken fortelle politiet når gjerningspersonen var i huset.

Situasjonsspor er et begrep politiet bruker for å beskrive spor på et åsted som kan være med på å gi et bilde av et hendelsesforløp.

Små eller store tegn på noe unormalt, for eksempel flyttede møbler eller gjenstander som er plassert andre steder enn de pleier.

NRK har skrevet flere reportasjer om hvor mye informasjon som kan hentes ut av mobiltelefoner.

Nekter straffskyld

Den 28. april i år ble Tom Hagen pågrepet og siktet for drap eller medvirkning til drap på Anne-Elisabeth Hagen.

Etter det NRK får opplyst er politiets hovedteori at Anne-Elisabeth Hagen ble drept som følge av problemer i ekteskapet. Politiet betrakter huset til ekteparet på Fjellhamar som åstedet i saken.

Hagen nekter straffskyld i saken, og de tre voksne barna til Tom og Anne-Elisabeth mener det er helt utenkelig at faren kan stå bak.

Tidslinje over Anne-Elisabeth Hagens forsvinning

31. oktober 2018 forsvant Anne-Elisabeth Hagen (68) fra sitt hjem på Fjellhamar utenfor Oslo. Hagen er gift med investoren og milliardæren Tom Hagen (70). 28. april 2020 ble Tom Hagen pågrepet av politiet.

 • Klokken 07.36 31. oktober 2018
  Ukjent mann på overvåkingsvideo

  Tidlig om morgenen dagen Anne-Elisabeth forsvinner, går en ukjent person på gangveien ved ektemannen Tom Hagens arbeidsplass. Mannen snur og går tilbake veien han kom. 24 minutter senere kommer en annen mann gående på samme sted. Ingen av de to mennene har meldt seg til tross for politiets etterlysning.

 • Ca klokken 09.00 31. oktober 2018
  Tom Hagen drar på jobb

  Milliardæren Tom Hagen (68) forlater familiens hjem og drar til Futurumbygget på Lørenskog der han jobber. Dette er i underkant av 4 kilometer fra huset i Sloraveien 4.

 • Klokken 09.14 31. oktober 2018
  Ringer familiemedlem

  Telefonsamtalen Anne-Elisabeth Hagen tar til et familiemedlem denne morgenen er det siste livstegnet. Siden har verken familien eller politiet hørt noe fra henne.

 • Klokken 13.30 31. oktober 2018
  Tom Hagen kommer hjem

  Tom Hagen kommer hjem og oppdager at kona er forsvunnet. Han finner familiens valp innelåst og på badet ligger et tettskrevet brev med krav og trusler fra de antatte kidnapperne.

 • Ca klokken 14.00 31. oktober 2018
  Tom Hagen varsler politiet

  Tom Hagen varsler politiet om at kona er forsvunnet. Han møter politiet på en bensinstasjon i nærheten. Sivile politifolk starter undersøkelser i familiens hjem.

 • Første uke i november 2018
  Håndverkere avhøres av politiet

  De ansatte i et firma som drev arbeid på taket av Hagens hjem like før forsvinningen, blir avhørt av politiet.

 • KL 11.00. 9. januar 2019
  Politiet holder pressekonferanse

  Etter 10 uker med hemmelig etterforskning, kaller Øst politidistrikt inn til pressekonferanse hvor de forteller om forsvinningen. Politiinspektør Tommy Brøske sier politiets hovedteori er at kvinnen er bortført. De antatte kidnapperne har kommet med trusler mot Anne-Elisabeths liv og krever løsepenger i form av kryptovaluta. Politiet velger å gå offentlig fordi de trenger tips i saken.

 • KL 14.00. 9. januar 2019
  Familien ber om kontakt med kidnapperne

  Familien Hagens bistandsadvokat Svein Holden ber om at kidnapperne tar kontakt og at familien får en bekreftelse på at alt står bra til med henne.

 • 9. januar 2019
  Synlig politi i Hagens nabolag

  Politiet utplasserer en mobil politipost ved Hagens hjem og snakker med naboer i området. Politiet gjør også undersøkelser på eiendommen og søker med spesialhunder i området.

 • 14. januar 2019
  Anne-Elisabeth etterlyses gjennom Interpol

  Etterforskningen ledes av Øst politidistrikt med bistand fra Oslo politidistrikt, Kripos, Økokrim, Interpol og Europol. Interpol går ut med en offentlig etterlysning av Anne-Elisabeth Hagen.

 • 14. januar 2019
  Familien med ny appell

  Advokat Holden sier i TV 2-programmet Åsted Norge at familien er innstilt på å finne en løsning dersom de får bekreftet at Anne-Elisabeth er i god behold.

 • 15. januar 2019
  Politiet er ferdige med undersøkelser på stedet

  Øst politidistrikt opplyser av de kriminaltekniske åstedsundersøkelsene ute og inne på Hagen-familiens eiendom er avsluttet.

 • 15. januar 2019
  Har mottatt over 800 tips

  I løpet av en knapp uke har Øst politidistrikt mottatt over 800 tips om forsvinningssaken.

 • 16. januar 2019
  FBI er koblet inn i forsvinningssaken

  Én uke etter at saken ble kjent har politiet fått inn nærmere 1000 tips. Politiet bekrefter overfor NRK at amerikanske FBI er koblet inn i etterforskningen.

 • 16. januar 2019
  Kontakt med mulige kidnappere

  Familien har mottatt en beskjed fra dem som hevder å ha Anne-Elisabeth Hagen. Budskapet kom i den samme digitale plattformen som familien tidligere har mottatt beskjeder i.

 • 27. januar 2019
  Ny kontakt

  Familien blir kontaktet på nytt, angivelig på en annen og bedre måte enn tidligere, men fortsatt er det snakk om enveiskommunikasjon uten mulighet for familien å svare direkte tilbake. Familien får fortsatt ikke livsbevis.

 • Mai 2019
  Familien kontakter motparten

  Familien kommer med gjentatte utspill til den antatte motparten, detaljene i dette er ikke kjent.

 • 26. juni 2019
  Politiet tror Anne-Elisabeth Hagen er drept

  Kidnappingen av Anne-Elisabeth Hagen kan ha vært fingert for å skjule et drap, sier politiet. Den nye hovedhypotesen er nå at 69-åringen ble drept.

 • 8. juli 2019
  Ny kontakt etter lang pause

  Familien hører fra «motparten» for første gang på fem måneder. De mottar en beskjed på en helt ny plattform om at Anne-Elisabeth Hagen er i live. Etter dette skal det ha vært mer kommunikasjon som advokat Holden ikke vil gå i detalj om. Men han understreker at utspillet nå ligger hos «motparten».

 • 3. august 2019
  VG: Over 10 millioner utbetalt

  Etter det VG får opplyst ble et beløp på over ti millioner kroner betalt kort tid etter meldingen fra motparten. Utbetalingen skal ha blitt gjort til en konto som politiet foreløpig ikke har klart å spore, ifølge VGs opplysninger.

 • 6. august 2019
  Bistandsadvokat og politiet uenige

  På to pressekonferanser kommer det fram at politiet mener det er mest sannysnlig at Anne-Elisabeth Hagen er drept, mens familien tror hun er i live. Familien har fortsatt ikke fått noe livsbevis, kun en beskjed fra den såkalte motparten om at hun skal være i live. Bistandsadvokat Svein Holden sier kommunikasjonen skjer på norsk. Politiet vil ikke kommentere om de har noen mistenkte i saken.

 • 28. august 2019
  Politiet offentliggjør skoavtrykk

  Politiet sier at det har blitt funnet flere skoavtrykk inne i huset som de tror tilhører en gjerningsperson. Avtrykkene er funnet på interessante steder, opplyser politiet, som offentliggjør skoavtrykk og en type sko de mener er brukt.

 • 13. september 2019
  Kan ha blitt drept i huset

  Det blir det kjent at tekniske spor har ledet politiet til en teori om at Anne-Elisabeth Hagen ble drept allerede onsdag 31. oktober, og at hun deretter ble fjernet fra hjemmet sitt av en eller flere gjerningsmenn.

 • 24. september 2019
  Strips funnet i huset

  Politiet opplyser de at det er funnet et låsbart plastbånd – strips – i boligen der politiet mener det sentrale åstedet er.

 • 17. oktober 2019
  Solgt hos Clas Ohlson

  Politiet går ut med opplysninger om at både brevarket og konvolutten som trusselbrevet lå i, er solgt hos Clas Ohlson. Det er tidligere også opplyst hvilke forretninger sko og strips er kjøpt i.

 • 31. oktober 2019
  Har liste over mistenkte

  På dagen ett år etter at Anne-Elisabeth Hagen ble meldt savnet, sier politiet at de har en liste med navn på potensielle gjerningspersoner.

 • 19. desember 2019
  Nye undersøkelser i Hagen-boligen

  Politiet gjennomfører nye undersøkelser i ekteparet Hagens bolig i Sloraveien i Lørensko

 • 19. januar 2020
  Gir klarsignal for dusør

  Politiet gir klarsignal til at familien til Anne-Elisabeth Hagen skal bruke dusør for å få opplysninger.

 • 22. januar 2020
  Erklært som uoppklart drap

  Forsvinningssaken blir formelt erklært som et uoppklart drap. I politiets registre står Anne-Elisabeth Hagen oppført som drept 31. oktober 2018.

 • 28. april 2020
  Tom Hagen pågripes

  Anne-Elisabeth Hagens ektemann Tom Hagen blir pågrepet i en politiaksjon i Lørenskog. Han siktes for drap eller medvirkning til drap.

 • 29. april 2020
  Varetektsfengsles

  Tom Hagen varetektsfengsles i fire uker. Fengslingen ankes, men Hagen forblir i varetekt til anken er avgjort av lagmannsretten.

 • 7. mai 2020
  Ny person ble pågrepet

  En mann i 30-årene med forbindelse til Tom Hagen blir pågrepet i Oslo, og siktet etter straffeparagraf 275. Politiet opplsyer at mannen har kunnskap om IT og kryptovaluta.

 • 8. mai 2020
  Tom Hagen ble løslatt

  Etter over en uke i varetekt ble Tom Hagen løslatt fra Oslo fengsel.

 • 9. mai 2020
  Avhør av 30-åring

  Mannen i 30-årene som ble pågrepet 7. mai blir avhørt av politiet. Senere på ettermiddagen blir mannen løslatt, men er fremdeles siktet i saken.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger