Hopp til innhold

Aktor håper fortsatt Bhatti kommer som vitne

Statsadvokat Sturla Henriksbø har fortsatt håp om at Arfan Bhatti skal komme fysisk for å vitne i rettssaken mot terrortiltalte Zaniar Matapour i Oslo tingrett.

– Det er fortsatt et par uker til vi er ferdig med saken og når behandlingen av utleveringsbegjæringen har kommet så langt i Pakistan, så er det fortsatt et håp om at vi kan rekke det, sier Henriksbø til NRK.

Rettssaken mot Matapour skal etter planen holde på til midten av mai.

Norske myndigheter har for lang tid siden sendt en utleveringsbegjæring til pakistanske myndigheter, som har blitt grundig behandlet der.

– Per nå så har regjeringen i Pakistan behandlet den politisk og godkjent utleveringsbegjæringen. Den har vært gjennom en rettslig behandling hvor to rettsinstanser har sagt ja. I den grad pakistanske myndigheter gir oss en tillatelse til å hente Bhatti, så vil vi selvfølgelig gjøre det, sier statsadvokat Henriksbø.

– Vi har også sendt en anmodning til pakistanske myndigheter om å kunne avhøre Bhatti på video under hovedforhandlingen. Så vi har et håp om at han da ville ha anledning til å gi en forklaring enten på video eller hvis han kommer til Norge før vi er ferdige, fysisk i retten.

Norsk politi har vært i Pakistan og avhørt Bhatti, som ikke ønsket å forklare seg om sin rolle i saken.

Bhatti er siktet for medvirkning til grov terror. Han nekter straffskyld.

Henriksbø sier til NRK at hvis Bhatti stiller som vitne vil de få mulighet til å stille ham en del spørsmål, selv om det uansett er usikkert om de vil få svar.

Det var planlagt at Bhatti skulle blitt avhørt som vitne i rettssaken i dag, men det ble utsatt.

Pakistanske myndigheter har ennå ikke svart på anmodningen om å få avhøre Bhatti som vitne på videolink.

Arfan Bhatti tilstede på en demonstrasjon utenfor Stortinget i 2012.
Foto: Heiko Junge / NTB

Nyhetstips 03030

Er du der det skjer eller vet noe vi burde vite? Ta kontakt på 915 03030 eller 03030@nrk.no