Hopp til innhold

Trippeldrapssak opp for retten: En av drapsmennene fortsatt på frifot

Tirsdag starter ankesaken mot tre norskpakistanere bosatt i Norge, etter trippeldrapet i Pakistan i 2013. En av mennene som skal ha utført ugjerningen er fortsatt på frifot.

De tiltalte i trippeldrapssaken

ALLE TRE DØMT: Den 53 år gamle moren (til høyre) nekter for å ha bestilt på svigersønnen, hans bror og deres far. Det samme gjør hennes mann (67 år, bakerst). Onkelen (56, til venstre) innrømmer å ha vært med på drapene.

Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Et norsk-pakistansk ektepar ble dømt til lovens strengeste straff, 21 års fengsel, for overlagt drap. Mannens bror ble dømt til 17 års fengsel. Alle tre anket på stedet.

– Æresdrap skal vurderes på linje med andre drap. De tiltalte har bodd i Norge i mer enn 30 år og kan ikke hevde at de ikke kjente regelverket her i landet, heter det i dommen fra Oslo tingrett fra desember i fjor.

– Det er viktig av allmennpreventive grunner at man ikke kan sitte her og beordre drap i utlandet, sier statsadvokat Guro Hansson Bull, som også var aktor i saken, til NRK.

Giftet seg i hemmelighet

Tanveer Abbas

Det tiltalte ekteparets 24 år gamle svigersønn, Tanveer Abbas, ble drept i Pakistan i 2013.

Foto: Privat / NRK

Det tiltalte ekteparets 24 år gamle svigersønn, Tanveer Abbas, hans bror og far ble alle drept med flere skudd i mai 2013 i Gujrat øst i Pakistan. Ifølge dommen var drapet æresrelatert. Påtalemyndigheten mener foreldrene bestilte drapene etter at datteren i hemmelighet hadde giftet seg uten foreldrenes samtykke.

Datteren vitnet selv mot sine egne foreldre i tingretten, og ble av aktor karakterisert som «ei beintøff jente».

– Det har vært tøft, fordi folk ser ned på meg og snakker stygt om meg. De mener jeg har fått foreldrene mine i fengsel, sa kvinnen i tingretten.

De tre tiltalte er alle bosatt i Norge, men de tre drapsofrene var bosatt i Pakistan.

Ifølge tiltalen ble drapsoppdraget gitt til jentas onkel og en person som var bosatt i Pakistan. Sistnevnte er fortsatt på frifot. Han har rømt fra Pakistan til De forente arabiske emirater som Norge ikke har noen utleveringsavtale med. Aktor, statsadvokat Guro Hansson Bull, sier at han er pakistansk statsborger, og at det er naturlig at han blir dømt i Pakistan.

– Vi har løpende kontakt med pakistanske myndigheter, men han er ennå ikke pågrepet, sier Bull til NTB.

Statsadvokaten sier at det ikke har kommet fram noe vesentlig nytt i saken siden Oslo tingrett avsa sin dom 17. desember i fjor.

Den fornærmede jenta i trippeldrapssaken

Den norske enka (25) anmeldte sine egne foreldre for drapet på ektemannen, ektemannens bror og deres far. Til venstre statsadvokat Guro Hansson Bull, til høyre bistandsadvokat Monica Lindbeck i tingretten.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

– Ingen formildende omstendigheter

I Oslo tingrett erklærte ekteparet seg ikke skyldig etter tiltalen for overlagt drap. Mannens 57 år gamle bror tilsto i retten og fikk fire års strafferabatt. Ekteparet anket over skyldspørsmålet, mens 57-åringen har anket over straffeutmålingen. For hans del er skyldspørsmålet endelig avgjort ved tingrettens dom, mens en jury skal avgjøre skyldspørsmålet for ekteparet.

– Vi anker nå fordi vi er dypt uenige i premissene i dommen. Jeg synes det er spesielt å være så sikker på en konklusjon. Det må man gi uttrykk for når man skal idømme 21 års fengsel, sa morens forsvarer, advokat Morten Furuholmen, til NTB etter at dommen var forkynt.

Oslo tingrett fant ingen formildende omstendigheter i saken. «Snarere tvert imot, at drapsmotivet er et kvinnelig familiemedlems inngåelse av ekteskap, representerer en tradisjon og en kultur som ikke kan aksepteres», heter det i dommen fra Oslo tingrett.

Den omfattende ankesaken går for Borgarting lagmannsrett helt fram til 2. desember.

Det var en spesiell dom som ble lest opp i Oslo tingrett i dag. For første gang har nordmenn blitt dømt for å ha bestilt drap på pakistanske statsborgere, der drapshandlingene har skjedd i Pakistan.

SE VIDEO: Retten mener motivet for drapene var å gjenopprette familiens ære. Broren til Tanveer Abbas var lettet over dommen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ