Hopp til innhold

Aktor om enke (25): – Hun er ei beintøff jente

OSLO TINGRETT (NRK): Statsadvokat Guro Hansson Bull tror ikke det norsk-pakistanske ekteparet hadde regnet med at datteren våget å anmelde drapet på sin ektemann.

Den fornærmede jenta i trippeldrapssaken

Den norske enka (25) anmeldte sine egne foreldre for drapet på ektemannen, ektemannens bror og deres far. Til venstre statsadvokat Guro Hansson Bull, til høyre bistandsadvokat Monica Lindbeck.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Tanveer Abbas

Tanveer Abbas, hans bor og deres far ble drept i Pakistan i mai 2013, 23 år gammel. Politiet mener grunnen var at han hadde giftet seg med en norsk kvinne i skjul.

Foto: Privat / NRK

Den svært omfattende rettssaken etter trippeldrapet i Pakistan nærmer seg slutten, etter nesten åtte uker. Et norsk-pakistansk ektepar (67 og 53 år) og mannens yngre bror (56) er tiltalt for drapet på datterens pakistanske ektemann, Tanveer Abbas, samt Abbas' bror og deres far.

De tre ble drept i Pakistan natt til 18. mai 2013. Politiet mener drapene ble gjort på bestilling av det norsk-pakistanske ekteparet, fordi datteren hadde giftet seg av kjærlighet – uten foreldrenes samtykke.

Da dette ble kjent i «storfamilien» begynte kvinnens foreldre å planlegge drapet, ifølge påtalemyndigheten.

– Årsaken til drapet er ekteskapet, og at familiens ære er ødelagt. Alle vet hva som hadde skjedd med datteren, og de (foreldrene, journ. anm.) måtte handle deretter, sa statsadvokat Guro Hansson Bull i sin avsluttende prosedyre tirsdag.

– Beintøff jente

Etterforskningen av drapet har vært svært omfattende. Norsk politi har samarbeidet med pakistansk politi, det er gjennomført omfattende telefonavlytting og en rekke familiemedlemmer – både i Norge og i Pakistan – er avhørt.

Påtalemyndighetens sterkeste kort er likevel forklaringen til den 25 år gamle kvinnen som anmeldte sine egne foreldre for drap på ektemannen.

– Hun er ei beintøff jente fra en norsk-pakistansk familie som anmeldte sin egen familie, noe de ikke så komme, sa Bull i retten.

I sin forklaring sa 25-åringen at hun tror foreldrene tenkte at hun ikke kom til å anmelde dem for trippeldrapet. Kvinnen har tidligere fortalt at avgjørelsen om å anmelde foreldrene har ført til at hun har blitt «fryst ut» av deler av det pakistanske miljøet i Norge.

De tiltalte i trippeldrapssaken

Den 53 år gamle moren (til høyre) nekter for å ha bestilt på svigersønnen, hans bror og deres far. Det samme gjør hennes mann (67 år, bakerst). Onkelen (56, til venstre) innrømmer å ha vært med på drapene.

Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Penger og makt

I sin prosedyre la Bull også vekt på at hun ikke tror på forklaringene til noen av de tiltalte. Den 56 år gamle onkelen er den eneste som erkjenner straffskyld. Kort tid før rettssaken startet innrømmet han at han var med på drapene i Pakistan.

I sin forklaring sa 56-åringene at han og Abbas' bror brukte «fem minutter» på å bestemme seg for at de skulle drepe, og at dette skjedde uten påvirkning fra ekteparet.

Dette fester ikke statsadvokat Bull lit til.

– Han beskytter dem, og kanskje også andre som har hatt en rolle her. Det er åpenbart at de må ha hatt en tanke om hvordan de skulle gjøre det. De må ha penger og makt for å komme unna med denne typen drap i Pakistan, sa Bull.

Påtalemyndigheten ble ikke ferdig sin avslutningsprosedyre tirsdag. Denne fortsetter onsdag. Det vil da bli lagt ned en påstand om straff for de tiltalte.

Trippeldrapssaken i Oslo tingrett

Onkelen, bosatt i Fredrikstad (øverst til høyre), har erkjent å ha vært med på drapene på brorens (i midten, øverst) og svigerinnens uønskede svigersønn. Også svigersønnens far og en annen bror ble drept. Ekteparet skal ha planlagt drapene, som ble utført av en tredje bor. Denne broren, som er pakistansk statsborger, har rømt landet og er etterlyst internasjonalt.

Foto: Grafikk: Vidar Kvien & Marco Vaglieri / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ