Hopp til innhold

Innrømmer trippeldrap: – Det var ære. Hjernene våre virket ikke

OSLO TINGRETT (NRK): Den drapstiltalte 56-åringen fortalte torsdag i detalj om hvordan han var med på å drepe sin norske nieses ektemann, samt ektemannens bror og far.

Onkel og huset hans i Gujrat

Den norsk-pakistanske mannen innrømmer å ha vært med på og planlagt et trippeldrap. To av drapene ble begått på hans eiendom i Gujrat, Pakistan.

Foto: Iram Ansari / Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Tanveer Abbas

Tanveer Abbas var gift med den norsk-pakistanske kvinnen. Han ble drept i Pakistan i mai 2013, 23 år gammel.

Foto: Privat / NRK

Etter at den norsk-pakistanske kvinnen (25) i går gråtkvalt oppfordret onkelen (56) til å fortelle sannheten, inntok han vitneboksen i dag. Fredrikstad-mannen er sammen med foreldrene til enka tiltalt for å ha tatt livet av kvinnens ektemann, hans bror og deres far.

Fredag i forrige uke ble det kjent at onkelen har gjort helomvending og innrømmer å ha planlagt og vært med på trippeldrapet. Torsdag fortalte 56-åringen at han angret.

– Jeg er veldig lei meg for at de tre har forlatt oss. Jeg angrer hver dag på at den hendelsen skjedde. Jeg angrer ikke en eller to timer, jeg angrer hele tiden, sier 56-åringen rolig via sin tolk.

– Bestemte oss i løpet av fem minutter

56-åringen forklarte at han ble oppringt av en bekjent som er politimann i Pakistan, på kvelden 17. mai 2013. Politimannen fortalte at den 25 år gamle norsk-pakistanske kvinnen hadde giftet seg med Tanveer Abbas i hemmelighet, og at Tanveer var kidnappet.

Han ringte deretter Tanveers eldste bror, som bekreftet at han hadde kidnappet broren, og tatt ham med til huset familien til den norsk-pakistanske kvinnen disponerte.

– Etter hvert kom vi fram til en plan om at de skulle drepes, fordi det var veldig dårlig gjort mot oss. Vi planla det slik at de to (faren og broren til Tanveer, journ. anm.) skulle komme hjem til meg. Etter det skulle vi drepe Tanveer. Vi bestemte oss for dette i løpet av fem minutter, sier onkelen.

De tiltalte i trippeldrapssaken

Det tiltalte ekteparet i trippeldrapssaken (bak og til høyre) nekter straffskyld. Den tiltalte onkelen (til venstre) innrømmer å ha vært med på å planlegge drapet på tre personer i Pakistan.

Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Invitert til eget drap

56-åringen forteller at han morgenen etter, 18. mai, inviterte Tanveers far og bror hjem til sitt hus for å snakke om kidnappingen. Etter hvert kom også Tanveers eldste bror, kjørende på motorsykkel, med en rifle.

Den eldste broren tok seg inn i onkelens gjestehus, der ofrene befant seg.

– Han hadde en rifle med seg, og skjøt med den. De to døde på stedet. Når han skjøt var jeg på TV-rommet mitt. Jeg løp ut, men kona mi prøvde å stoppe meg. Når jeg ankom åstedet så jeg at de to var døde.

Etter drapene kjørte 56-åringen og Tanveers eldste bror til et hus som disponeres av det norsk-pakistanske ekteparet som er tiltalte i saken. 56-åringen forteller at Tanveer lå bundet i en seng med et tynt laken over seg, som hans eldste bror løftet bort.

– Jeg sto rett utenfor døra og så hva som skjedde. Han skjøt to-tre ganger. Tanveer falt ned fra senga på venstre side. Deretter kjørte vi derfra på motorsykkel, sier onkelen.

Den eldste broren skal deretter ha ringt enkas mor, for å fortelle om drapene. 56-åringen sa i retten at han ikke er kjent med at enkas foreldre skal ha vært med på planleggingen av drapet, og legger til at han har lite kontakt med enkas far (sin egen bror, journ. anm.) de siste årene.

– Vi har ikke så høy IQ

På spørsmål fra aktor, statsadvoakt Guro Hansson Bull, om hvorfor han valgte å drepe tre personer, viser onkelen til at mange på den pakistanske landsbygda har lite utdannelse.

– Vi har ikke så høy IQ. Folk med utdannelse tar andre avgjørelser. Avgjørelsene vi tar kan ikke sammenlignes med dem som har høy IQ.

– Det har blitt 2015, men kulturen vår har ikke kommet så langt. Vi har fortsatt den gamle tankegangen, sier onkelen.

Bull stilte også flere spørsmål om hvilken rolle «ære» og «ærestap» har hatt i trippeldrapet.

– Vi tenkte at andre snakket om oss. Det var ære, det var det som spilte inn. Hjernene våre virket ikke, sier 56-åringen.

Han beskriver dette som et æresdrap. At familien var krenket som følge av det ekteskapet som var inngått uten at familien var orientert. Det er hans helt klare oppfatning, sier forsvarer Øystein Storrvik om 56-åringens motiv for å være med på drapene.

Tanveer Abbas eldste bror, som altså skal ha avfyrt skuddene, er pakistansk statsborger. Han flyktet til Dubai etter drapene. Der ble han pågrepet, men senere løslatt. Han er etterlyst internasjonalt.

Trippeldrapssaken i Oslo tingrett

FAMILIE: Onkelen, bosatt i Fredrikstad (øverst til høyre), har erkjent å ha vært med på drapene på brorens (i midten, øverst) og svigerinnens uønskede svigersønn. Også svigersønnens far og en annen bror ble drept. Ekteparet skal ha planlagt drapene, som ble utført av en tredje bor, som har vært etterlyst internasjonalt.

Foto: Grafikk: Vidar Kvien & Marco Vaglieri / NRK

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger