Hopp til innhold

Tre norsk-pakistanere dømt for trippeldrap

Et norsk-pakistansk ektepar er i Oslo tingrett dømt til 21 års fengsel for trippeldrap i Pakistan. En onkel er dømt til 17 års fengsel. Dommeren beskriver drapene som æresdrap.

De tiltalte i trippeldrapssaken

ALLE TRE DØMT: Den 53 år gamle moren (til høyre) nekter for å ha bestilt på svigersønnen, hans bror og deres far. Det samme gjør hennes mann (67 år, bakerst). Onkelen (56, til venstre) innrømmer å ha vært med på drapene.

Foto: Tegning: Esther Maria Bjørneboe / NRK

Både ekteparet (67 og 53 år) og onkelen (56) er dømt til like lang staff som aktor ba om.

Alle tre anket dommen på stedet. Ekteparet anker skyldspørsmålet, mens onkelen anker straffeutmålingen.

Tanveer Abbas

Tanveer Abbas, hans bror og deres far ble drept i Pakistan i mai 2013, 23 år gammel. Politiet og dommeren mener grunnen var at han hadde giftet seg med en norsk kvinne i skjul.

Foto: Privat / NRK

De er dømt for å ha bestilt drapet på ekteparets svigersønn, Tanveer Abbas (23), og hans bror og far.

Drapene ble begått i Gujrat i Pakistan i 2013. Mannen som skal ha utført drapene er sønn og bror av de drepte. Han er etterlyst.

Alle tre er dømt til å betale erstatning og oppreisning til ekteparets datter, Abbas' enke. Hun har mistet sin mann, svigerbror og svigerfar – på grunn av sin mor, far, onkel og andre svigerbror.

De tre er også dømt til å betale erstatning til broren til Tanveer Abbas for tapet av hans familie.

– Jeg er lettet over dommen. Det gir meg ro i sjela at de får sin straff, sier broren til NRK.

Æresdrap

Forsvarer til den 25 år gamle enken har tidligere sagt til NRK at enken håpet de ville få lange straffer.

Hun hadde giftet seg i skjul med kjæresten, som også var hennes fetter, i 2011. Ekteskapet ble først avslørt for foreldrene senere. Ryktene om ekteskapet hadde da startet å gå i Pakistan.

Dommer Ellen Meinich Martens sier i kjennelsen dette var bakgrunnen for at foreldrene og onkelen bestilte drapet på svigersønnen, noe de så på som en måte å redde familiens og datterens ære.

Moren til enken har i retten forklart at hun ikke har tilgitt datteren for å gifte seg i skjul. Hun henviste til at Koranen setter foreldrene høyt og de skal respekteres.

Foreldrene skal også ha hevdet at datteren ble lurt inn i ekteskapet, noe hun selv har sagt ikke stemmer.

Foreldrene nekter straffskyld

Foreldrene til enken har hele veien nektet straffskyld.

Drapet på Tanveer Abbas ble begått i svigerfarens hus i Pakistan, som den hovedmistenkte drapsmannen passet på, men det dømte ekteparet befant seg i Norge på drapstidspunktet.

– Etter en samlet vurdering har (*den siktede svigerfaren*) med vitende og vilje beordret og betalt for drapet. Det er ingen grunnlag for tvil til (*den siktede svigerfarens*) skyld, sier dommer Martens under domsavsigelsen.

Onkelen innrømmet før rettssaken startet at han var med å planlegge drapene. Det var i hans hus i Pakistan Tanveer Abbas' bror og far ble drept. Onkelen har forklart at han var i huset på tidspunktet.

– Han har fått en mildere straff fordi han forklarte seg, men han skulle ønske at denne strafferabatten var større. Derfor anker han, sier Martin Hay, onkelens forsvarer.

Aktor la ned påstand om 17 års fengsel, noe han også fikk. I kjennelsen kommer det frem at retten ikke ser noen grunn til at tilståelsen skal være mer formildende på straffeutmålingen. Allerede i forkant av rettssaken ble det klart at 56-åringen hadde forhandlet om en strafferabatt for innrømmelsen.

Trippeldrapssaken i Oslo tingrett

Mannen som skal ha utført drapene, er også broren til den drepte Tanveer Abbas (23). Denne mannen er etterlyst.

Foto: Grafikk: Vidar Kvien & Marco Vaglieri / NRK

Moren endret forklaring

Moren forklarte i politiavhør at hun ikke visste om ekteskapet mellom datteren og den drepte svigersønnen før etter hun ble arrestert.

Denne forklaringen endret hun i retten, da hun innrømmet at hun visste om ekteskapet. Innrømmelsen kom etter at hun visste at onkelen hadde tilstått, heter det i kjennelsen.

– Retten fester ikke lit til at hun ikke var engasjert og aktiv i å få reversert ekteskapet mellom enken og svigersønnen, sier dommeren under domsavsigelsen.

Morens forsvarer, Morten Furuholmen, sier moren forklarte seg sannferdig også før rettssaken startet:

– Hun ga en detaljert forklaring før retten startet som er riktig. Dette var før hun fikk innsyn i bevis i saken. Det er merkelig at retten legger vekt på forklaringene hun ga tidligere, som var feil, sier Furuholmen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger