Hopp til innhold

Støre: – Mange spørsmål er ubesvart

Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er riktig av Per Sandberg å trekke seg som fiskeriminister. Rødt og MDG understreker at saken er langt fra avklart.

Jonas Gahr Støre

– Til syvende og sist er dette statsministerens ansvar, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre.

Foto: Ole Berg-rusten / NTB scanpix

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) trakk seg i dag som statsråd og Frp-nestleder etter drøyt to uker med kritikk og nye opplysninger rundt en privat reise til Iran.

– Jeg mener summen av det vi har hørt de siste dagene er et helt åpenbart brudd på egne sikkerhetsrutiner, bortforklaringer og det er uklart om han har sett alvoret i det. Med det kaoset vi har hatt de siste ukene og de valgene Sandberg har tatt, mener jeg det er riktig at han fratrer som statsråd, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre til NRK.

Støre mener en regjering må ha sikkerhet som høyeste prioritet.

– Det som har kommet frem i denne saken viser sviktende rutiner i håndtering av regjeringens egne sikkerhetsbestemmelser, interne motsetninger og en varierende praksis med å følge regelverket fra statsrådene. Det er langt fra betryggende, sier han.

Ifølge Støre kan det bli aktuelt å stille statsminister Erna Solberg flere spørsmål om håndteringen av saken.

– Hun sa i mange sammenhenger at det var en helhetsvurdering. Det vi har fått illustrert med Sandberg-saken er en svikt i rutiner, svikt i oppfølgingen av regjeringens regelverk. Jeg synes ikke hun ga fullgode svar på det, sier Støre.

Per Sandberg og Bahareh Letnes

Per Sandberg har fått mye kritikk for reisen til Iran sammen med kjæresten Bahareh Letnes.

Foto: Espen Sand / NTB scanpix

Krevde Sandbergs avgang

Både Rødt og Miljøpartiet De Grønne har krevd Sandbergs avgang.

Fredag oppfordret Une Bastholm, partileder og stortingsrepresentant for MDG, Sandberg til å trekke seg.

Une Aina Bastholm

Une Bastholm (MDG).

Foto: MDG

– Dersom opplysningene stemmer, så er dette et ryddig valg av Sandberg. Det er det mest ryddige han kan gjøre etter å ha satt seg selv foran rikets sikkerhet. Det er ikke forenlig med å være statsråd i Norge, sa Bastholm til NRK mandag morgen.

– Det gjenstår fortsatt å se hva statsministeren har foretatt seg for å unngå denne skandalen. Vi kommer til å følge dette tett for å se om dette bør få enda større konsekvenser, sier Bastholm.

Rødt: – Siste ord er ikke sagt

– Det er riktig å gå av. Når maktpersoner gjør feil, må de stilles til ansvar, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes til NRK.

Rødt-leder Bjørnar Moxnes

– Det er viktig at maktpersoner stilles til ansvar når de gjør feil, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Han mener imidlertid at saken på ingen måte er over selv om Sandberg har gått av, og at alle kortene må på bordet.

– Vi ser en regjering som gjentatte ganger viser et slumsete forhold til sikkerhet. Ikke bare gjennom Sandbergs reiser til Iran og Kina, men også hvordan IKT-tjenester i offentlig sektor flagges ut på bekostning av sikkerhet og hvordan regjeringa ikke reagerer på potensiell amerikansk overvåkning av norske borgere og myndigheter, sier Moxnes.

Moxnes mener regjeringen ikke leverer det de har lovet når det gjelder sikkerhet og beredskap, og at den holder informasjon tilbake fra Stortinget.

– Vi ser jo et mønster her med en regjering som ikke tar sikkerheten tilstrekkelig på alvor Siste ord er definitivt ikke sagt, sier han.

Venter på flere svar

SV-leder Audun Lysbakken mener også at saken er langt fra over.

– Vi må komme til bunns i flere ting. Blant annet venter vi på svar fra statsministeren om sikkerhetsrutiner i andre departementer, og vi vil stille nye spørsmål om hvordan hun fulgte opp varslinger hun fikk i mai, sier Lysbakken til NTB.

Audun Lysbakke

SV-leder Audun Lysbakken vil ha svar på flere spørsmål.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Ifølge Dagens Næringsliv etterlyser SV blant annet mer informasjon om bekymringsmeldingen Sandbergs fraseparerte kone sendte til Statsministerens kontor.

Lysbakken mener det er naturlig at Sandberg gikk av.

– Både Sandberg-saken og Riksrevisjonens kritikk av regjeringens terrorsikring tyder på at statsminister Erna Solberg og regjeringen tar for lett på sikkerheten. Sandberg må ikke bli gjort til syndebukk for manglende ledelse og kultur i sikkerhetspolitiske spørsmål i regjeringen, sier Lysbakken.

Torgeir Knag Fylkesnes, som representerer SV i kontrollkomiteen, sier til NRK at han vil helt til bunns i saken.

– Det gjenstår mange spørsmål, spesielt knyttet til Erna Solbergs håndtering av saken. Er det flere i regjeringen som har begått tilsvarende regelbrudd? Så er det at Solberg har visst om forholdene helt tilbake til mai. Det kaster ganske mørke skygger over hennes lederevner, sier han.


Fiskeriminister Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes snakket ut i Dagsnytt 18 etter Iran-turen.

Mener Solberg er «veik og unnvikende»

Senterpartiets Liv Signe Navarsete sier hun har ventet på Sandbergs avgang, og kaller det «et umenneskelig press».

Liv Signe Navarsete

Liv Signe Navarsete (Sp) i Arendal mandag.

Foto: NRK

– Per er et menneske som oss andre, og det er fryktelig tøft å stå i slike stormer. I dag synes jeg faktisk synd på Per Sandberg, sier Navarsete til NRK.

Hun mener likevel det var riktig av Sandberg å gå av, og påpeker at statsråder har et spesielt ansvar for å følge sikkerhetsregler og retningslinjer.

Navarsete mener Erna Solberg burde vært langt tydeligere etter at saken ble offentlig.

– Jeg synes generelt at Solberg kryper for Frp og lar dem oppføre seg som de vil. Veldig rart at en statsminister kan la alt dette passere. Jeg synes dette går inn i oppførselen hun viser som regjeringssjef, som jeg mener er unnvikende og veik mot Frps representanter. Det er veldig synd, og det er vel det hun prøver å rette opp i dag, sier hun.

AKTUELT NÅ