Solberg taus om nye Sandberg-opplysninger

Samtidig som stadig flere forhold rundt Per Sandbergs Iran-ferie blir kjent, blir sjefen hans mer ordknapp om hva hun har kjent til og hvordan hun vil håndtere situasjonen.

Erna Solberg

SVARER IKKE: Erna Solberg vil ikke kommentere rekken av spørsmål som har dukket opp i kjølvannet av fiskeriminister Per Sandbergs ferie til Iran.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I dag ble det kjent at Per Sandbergs fraseparate kone Line Miriam Sandberg allerede i mai skal ha meldt fra til Statsministerens kontor om mulige sikkerhetsbrudd.

I bekymringsmeldingen heter det at «fremmede makter» har flyttet inn hos fiskeriministeren, skriver Adresseavisen.

Flere spørsmål

De siste dagene har flere andre forhold rundt Sandbergs ferie og forhold til Iran vært omtalt i norske medier.

  • TV 2 skrev fredag at Sandberg skal ha takket nei til sikkerhetsbriefer fra PST før fire utenlandsturer til Russland og Kina. Sandberg avviser dette overfor NTB.
  • Tidligere samme dag kunne NRK fortelle at PST har, etter det NRK forstår, startet undersøkelser av Bahareh Letnes sin bakgrunn og eventuelle bånd til det iranske regimet.
  • Dagen før innrømte Sandberg at det var private grunner til at han ikke varslet Statsministerens kontor om Iran-reisen.
  • Flere partier i opposisjonen har kommet med kritikk av håndteringen av saken. Miljøpartiet De Grønne krever at Sandberg går av.

Erna Solberg, som er Sandbergs sjef, har til nå bekreftet at Sandberg brøt regelverket for meldeplikt ved reiser, men har avvist alle andre spørsmål i saken.

Svarer Stortinget – ikke mediene

Da NRK møtte Solberg i ettermiddag i forbindelse med feiringen av Pakistans nasjonaldag, ble hun konfrontert med den siste utviklingen i saken.

– Stemmer det at du fikk opplysninger om Per Sandbergs forhold allerede i mai måned fra hans ekskone?

– Jeg kommer ikke til å kommentere enkeltdeler av det som er spekulasjoner og saker i mediene. Jeg har sagt at vi skal svare Stortinget innenfor den skriften som er for skriftlige spørsmål. Nå er det mange ulike påstander ute i mediene, og jeg kommer ikke til å svare på dem, sier Solberg.

SE VIDEO: Politisk kommentator i NRK Magnus Takvam om utviklingen i Sandberg-saken.

På spørsmål om hva hun tenker om at Sandberg av private hensyn valgte å ikke informere henne om Iran-ferien, svarer statsministeren:

– Jeg har hele tiden vært tydelig på at bruddene på regelverket vårt ikke er akseptable. Og det har også Per Sandberg vært klar på.

Solberg har frist til i morgen med å svare Stortinget på spørsmålene de så langt har stilt henne om saken.

SISTE NYTT

Siste meldinger