Hopp til innhold

Per Sandberg går av som statsråd og Frp-nestleder

Per Sandberg har gått av som fiskeriminister, og trekker seg også som nestleder i Frp. Harald Tom Nesvik (Frp) er av Kongen i statsråd utnevnt som ny fiskeriminister.

Pressekonferanse med statsminister Erna Solberg.

Det var Aftenposten som først meldte dette mandag morgen. Også overfor NRK bekreftet kilder at en ny fiskeriminister ville bli utpekt i dag.

Klokken 13 ble det holdt ekstraordinært statsråd på Slottet, der Sandberg fikk avskjed i nåde og ble erstattet av Nesvik.

Samtidig bekreftet Fremskrittspartiet at Sandberg er ferdig som første nestleder.

– Det har vært opp- og nedturer, og jeg er stolt av å ha vært med på å bygge Fremskrittspartiet til et stort og sterkt parti. Nå er likevel tiden inne for å gå videre, gjøre noe annet og få mulighet til å bruke mer tid på privatlivet, sier Sandberg.

Partileder Siv Jensen opplyser at sentralstyret skal konstituere en ny nestleder på sitt første møte.

– Per Sandbergs reise til Iran har skapt mange reaksjoner i partiet og samfunnet. Det mener jeg er forståelig. Frps posisjon overfor Iran er og skal være meget tydelig, sier Jensen.

I hardt vær

Per Sandberg har vært i hardt vær etter at det ble kjent at han brøt flere sikkerhetsrutiner da han og kjæresten, norsk-iranske Bahareh Letnes (28), besøkte Iran i juli.

Verken hans eget departement eller Statsministerens kontor ble varslet om turen på forhånd, og Sandberg tok også med tjenestemobilen, som skal ha inneholdt sensitiv informasjon, til Iran – stikk i strid med rådene fra PST.

Telefonen er nå inndratt og levert til PST. Telefonen inneholdt blant annet departementets saksbehandlingssystem, e-post, sms-er og kontaktliste.

– Jeg er utrolig stolt. De siste to årene har vært de mest givende i hele min karriere. Det er vemodig og trist, sa Sandberg på pressekonferansen med Solberg.

Han ville imidlertid ikke gå inn på grunnen til at han måtte gå av, men lover å svare på spørsmål på et pressemøte sammen med kjæresten Bahareh Letnes tirsdag.

Letnes opplyser til NRK at hun vil benytte pressemøtet til å snakke om hvordan den siste tiden har vært.

«Jeg har opplevd dette som en ren heksejakt», skriver Letnes i en SMS.

Statsministeren skal svare

Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet har stilt en rekke spørsmål om Sandbergs reise til statsminister Erna Solberg (H).

Erna Solberg

MÅ SVARE: Statsminister Erna Solberg skal etter planen svare på en rekke spørsmål som stortingsrepresentanter har stilt rundt Per Sandbergs Iran-reise i dag.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Statsministeren har så langt støttet sin statsråd, og sagt at «det er lov å gjøre feil».

– Per har selv bedt om å gå av, jeg mener det er en riktig beslutning. Han har ikke utvist nødvendig skjønn når det gjelder håndteringen av sikkerhet, sier Solberg mandag.

PST undersøker saken

Fredag i forrige uke kunne NRK fortelle at PST har startet undersøkelser av Bahareh Letnes' bakgrunn og eventuelle bånd til det iranske regimet.


Fiskeriminister Per Sandberg og kjæresten Bahareh Letnes snakket ut i Dagsnytt 18 etter Iran-turen.

Konfrontert med spekulasjonene rundt hennes forhold til det iranske regimet, sa Letnes i Dagsnytt 18 for to uker siden at hun mente de var latterlige.

Letnes avviste overfor NRK at hun har tilknytning til regimet, og forklarte deltakelse på feiringer i regi av den iranske ambassaden med at hun blant annet jobber med formidling av iransk kultur i Norge.

Letnes kom til Norge som asylsøker tidlig på 2000-tallet og fikk opphold i 2008. Per Sandberg har flere ganger deltatt på arrangementer i regi av Irans ambassade i Norge, også markeringen av landets nasjonaldag og innføringen av en islamistisk republikk i 1979, etter at han ble fiskeriminister i 2015.

Kritikk fra egne

Mazyar Keshvari

BA SANDBERG VURDERE SIN STILLING: Mazyar Keshvari er en av flere Frp-ere som har bedt Sandberg vurdere sin stilling etter Iran-turen.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Kritikken mot Sandberg har kommet fra flere hold. Egne partifeller har gått ut og bedt ham om å vurdere sin stilling.

Lederen i Oslo Frp, Mazyar Keshvari, som selv er fra Iran, gikk tidligere denne måneden ut og ba Sandberg vurdere sin stilling som første nestleder i Frp. Også Frps Christian Tybring-Gjedde har etterlyst konsekvenser av Iran-turen.

I tillegg har flere partier i opposisjonen kommet med kritikk av håndteringen av saken.

Fiskeriministeren er i tillegg blitt kritisert for å ha deltatt på feiringen av Irans nasjonaldag i regi av landets ambassade i Norge.

Bahareh Letnes og Per Sandberg opplyser at de to vil møte pressen sammen tirsdag ettermiddag.

Sendte inn bekymringsmelding i mai

Statssekretær Line Miriam  Sandberg

VARSLET I MAI: Line Miriam Sandberg varslet statsministeren om sin fraseparerte ektemanns nye kjæreste.

Foto: Berit Roald / NTB scanpix

I går ble det kjent at Sandbergs fraseparate kone, Line Miriam Sandberg, allerede i mai skal ha meldt fra til Statsministerens kontor om mulige sikkerhetsbrudd.

I bekymringsmeldingen heter det at «fremmede makter» har flyttet inn hos fiskeriministeren, ifølge Adresseavisen.

Avisen skriver at statsråd Per Sandberg skal ha svart med å sende inn en egen bekymringsmelding til SMK. Sandberg mente at den fraseparerte kona skulle ha lekket informasjon fra hans kalender.

I et intervju med TV 2 søndag forteller hans datter, Charlotte Kjær Sandberg, at grunnen var at han ville unngå at ferieplanene ble lekket til mediene eller andre, ved at hans ekskone fikk vite om planene.

Erna Solberg ville søndag ikke kommentere medieoppslagene om at hun ble varslet om Per Sandbergs forhold til norsk-iranske Bahareh Letnes allerede i mai.

Per Sandberg og Bahareh Letnes

KRITIKK: Det har kommet kritikk fra alle kanter etter at Per Sandberg dro på Iran-tur med sin kjæreste Bahareh Letnes i juli. Nå går han av som statsråd.

Foto: Espen Sand / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger